Лазерни процедури

Лазерни процедури

1. Alma Laser

В клиника Este Derm разполагаме с Nd:YAG лазер от най-ново поколение на фирмата Alma, която е един от лидерите на световния пазар. Той разполага с различни накрайници, които обуславят многообразното му приложение.

 

• Премахване на пигментни лезии  

Пигментациите са един от белезите на фото стареенето на кожата и представляват банален козметичен проблем. Представляват участъци от кожата с повишено съдържание на меланин. Сега те могат да бъдат третирани успешно и безболезнено – лазерът доставя импулс с висок интензитет и много къса продължителност от едва 10-12ns, той води до термично разрушаване на меланоцитните гранули, а в последствие и до избледняване и изчезване на пигментните петна. Успешно се премахват соларни петна, петна „кафе с мляко“ (café au lait), лунички, пигментации след бременност, вродени пигментации (Nevus of Ota, Nevus of Ito, Nevus of Becker) и др. Процедурата може да бъде комбинирана с мезотерапия против образуването на нови пигментации и избелващи продукти.


• Премахване на хемангиоми, съдови звезди
 

Хемангиомите представляват доброкачествени тумори от съдов произход. Срещат се при всички хора, като броят и размерите им се увеличават с напредване на възрастта. Малките по-размери тумори представляват най-често козметичен проблем, докато при големите има риск от кървене след травмиране. И в двата случая те могат да бъдат премахнати бързо и безболезнено само с 1 „изстрел“. С определени настройки на лазера може да се постигне максимално поглъщане на излъчената енергия от желана структура – в случая това е оксихемоглобинът в кръвта. След абсорбция лъчистата енергия се превръща в термична и настъпва коагулация на съда. Процедурата отнема минути и не изисква предварителна подготовка или грижи след извършването и.

 

• Премахване на капиляри

Възникването на видими капиляри по кожата на лицето и тялото е хормонално зависим процес, което засяга много по-честата им клинична изява при жените. Освен това съществува и фамилна обремененост. От създадените до момента лазери Nd:YAG(1064nm) е единствият, който може да проникне на такава дълбочина в кожата – до 6mm. Освен това той притежава и собствена охлаждаща система, която намалява чувството за дискомфорт до минимум.

 

• Clearlift®

Запознайте се с най-новата система за лазерно подмладяване, която наложи нови стандарти в света на естетичната дерматология. Още с представянето си процедурата бързо набра скорост и се превърна в една от най-желаните манипулации заради своята ефикасност, безопасност и безболезненост. Този неаблативен лазер изпраща импулси в дермата, които стимулират фибробластите да произвеждат колаген и еластин. Изглажда фините бръчки и стяга кожата. Повърхността на кожата остава интактна, което означава, че Вие можете да се върнете към ежедневните си дейности веднага. Прилага независимо от фототипа на пациента и от сезона, което я прави най-ефикасната манипулация през лятото.

 

• Премахване на татуировки

Откриването на Q-switched технологията направи възможно отстраняването на татуировките. Последните биват аматьорски и професионални; различни по цвят – черни, червени, жълти. Те се образуват при инжектиране на пигмент, който се локализира в папиларната и ретикуларната дерма.  Веднъж попаднал там той се натрупва в различни видове клетки– фибробласти, макрофаги и др. Различните по цвят пигменти поглъщат с най-голям интензитет лъчения с определени характеристики. Това дава възможност с подходящите настройки лазерът да се калибрира така, че да въздейства най-ефективно точно на определен цвят татуировка. Настъпва т.нар. фотоакустичен ефект, при който лъчението се поглъща само от таргетните структури. Импулсите са богати на енергия и много къси, достигайки до клетките, натоварени с пигмент, те предизвикват тяхното разрушаване на по-малки частици, които успешно се отстраняват от макрофагите. По протокол са необходими от 4 до 10 процедури, като заличаването на татуриовката е от 80 до 100%.

 

• Лазерно обезкосмяване

Лазерната епилация представлява най-надеждният метод за дефинитивно отстраняване на нежелани косми. Съвременното общество наложи неписани закони, които бързо превърнаха тази процедура в една от най-разпространените. Към момента Nd:YAG(1064nm) представлява най-безопасният апарат поради по-голямата дължина на излъчваните от него вълни. Освен това процедурата е относително бърза и безболезнена, без странични ефекти, а вече и на достъпна цена – факти, които наложиха именно този лазер като първи избор за извършване на процедурата. Може да прочетете по-подробно за процедурата тук.

 

 

2. CO2- Лазер

Този апарат разполага с 2 основни режима – лъчение с прекъсната вълна и непрекъсната вълна, както и с няколко подрежима. Въглеродният лазер е първи избор при отстраняването на доброкачествени тумори, кондиломи, себорейни брадавици и др.

 

• Премахване на фиброми

Фибромите са най-честите доброкачествени тумори, срещат се при всеки човек и са козметичен проблем. Могат да достигнат големи размери и най-често са на краче. Характерни са за области, в които има хронично триене на кожата – шия, аксили, под гърдите, но се срещат и навсякъде по тялото. Въглеродният лазер позволява много прецизно те да бъдат изгаряни с точност до милиметър, а времете за възстановяване е около 2-4 седмици.

 

• Премахване на себорейни брадавици

Известни са още като сенилни(възрастови) брадавици, тъй като се наблюдават по-често след 4-то/5-то десетилетие. Имат надигната, лющеща се повръхност, а цветът им варира от жълто-кафяв до тъмно кафяв. Премахват се бързо, безболезнено и без оставащ белег.

 

• Премахване на кондиломи

Представляват най-често срещаното венерическо заболяване, което често бива неглижирано от пациента. Причиняват се от човешки папилома вирус. Освен естетичен проблем, те могат да са причината за злокачествено израждане на епитела на маточната шийка, а макар и в по-редки случаи – рак на пениса. Те представляват леко надигнати образувания със зърниста подобно на карфиол повърхност и с цвета на кожата. Най-често протичат без субективни оплаквания. Отстраняването им може да стане с СО2 лазер или с коагулатор, като се включва и имуностимулираща терапия.

 

• Лазерен пилинг и лазерно заличаване на белези

Откриването на аблативните лазерни системи е един от най-големите пробиви в областа на естетичната дерматология. Въглеродният лазер е един от двата най-използвани за лазерна аблация. Той позволява контролирано „изгаряне“ на горния слой на кожата, като така се стимулира бразуването на нов колаген. Изглеждат се фините бръчки, премахват се повърхностните пигментации, кожата става по-опъната и по-свежа. Успешно се третират белези от акне и от оперативни интервенции.