Отстраняване на доброкачествени образувания

Отстраняване на доброкачествени образувания

Доброкачествените тумори са образувания, които имат бавен до умерен темп на растеж,  не инвазират околните тъкани, не метастазират и често представляват само естетичен проблем.

 

За отсраняването им може да се избере хирургичен подход или чрез лазер, което подлежи на индивидуално прецезиране от специалиста.

 

Подходящи за лазерно отстраняване са по-повърхностно разположените тумори в тесния и широкия смисъл на думата. Третираната зона се почиства и се инжектира локално аналгетик. Лазерът разполага с няколко режима на работа, като позволява много прецизно отстраняване на лезията. След процедурата се изписва антибиотик на крем за локално приложение, който се нанася в продължение на 10-14 дни и слънцезащитен крем, ако участъкът е фотоекспониран. Дефектът зараства без да оставя белег, а пациентите могат незабавно да се върнат към ежедневните си дейности. Повече за лазерите може да прочетете тук.

Хирургично се отстраняват тумори, разположени една идея по-дълбоко в кожата. Околната кожа се почиства, дезинфектира и локално се инжектира анастетик. Лезията се изрязва "в здраво" и ако има най-малки съмнения за злокачественост се подлага на хистологично изледване. Дефектът се възстановява с пластичен шев, който осигурява оптимални естетични резултати при зарастване. Използват се интрадермални резорбируеми конци, които не изискват да бъдат сваляни. В зоните с по-голямо напрежение (напр. гръб) обикновено се използват и външни конци, които се махат след няколко дни. Пациентът идва на контролен преглед 2-3 дни  (при необходимост) и седмица след операцията.