Post Image

Преди трансплантацията

1. Всяка интервенция се предхожда от преглед.

По време на прегледа на пациента се обясняват различните стъпки на процедурата и  се установява състоянието на косата и скалпа му.  Анализът се извършва с помощта на микрокамера, която  помага за определяне броят необходими фоликули за трансплантацията, оценка на състоянието на скалпа, плътността на донорската област, колко сесии са необходими за максимална плътност.

Важно е да се знае, че донорската зона за екстракция на присадки е ограничена и трябва да се използва разумно. Внимателната оценка на тази област е от решаващо значение, за да се определи разумно целите на трансплантацията.

2. Всяка интервенция задължително се предхожда от кръвни тестове, необходими за установяване на придружаващи заболявания или дефицит на витамини и минерали.

Резултатите трябва да са налични 48 часа преди трансплантацията. Възможно е пациентът да изпрати копие от резултатите по имейл или да ги предаде в оригинал на екипа на клиниката в деня на интервенцията.

3. За увеличаване на еластичността на кожата е много важно да се масажира донорската зона най-малко една седмица преди трансплантацията. Масажът трябва да бъде енергичен и в идеалният случай тези масажи трябва да започнат 2-4 седмици преди интервенцията и да продължават най-малко 10 минути, а още по-добре до половин час на ден.

4. За подобряване състоянието на скалпа и съответно резултата от присаждането е възможно да бъдат препоръчани и Мезотерапия или други процедури както преди, така и  след трансплантацията.

В деня на процедурата

1. Подготовка преди трансплантацията:

Препоръчва се преустановяване на приема на аспирин, кафе, алкохол в деня на интервенцията, както и предходния ден. Употребата на алкохол може да окаже влияние върху ефективността на локалната анестезия, с която се извършва трансплантацията. Важно е пациентът да бъде отпочинал в деня на процедурата. Поне ден преди операцията и една седмица след това  препоръчваме да се преустанови тютюнопушенето, защото това може да доведе до свиване на кръвоносните съдове и забавен растеж на трансплантираната коса. Преди операцията е позволена лека закуска.

В деня на операцията цялата донорска област се подстригва на дължина 1-2 мм от наш асистент. Цялата процедура се провежда под локална анестезия, което я прави напълно безболезнена и комфортна за пациента. Ако е необходимо се извършва премедикация с бензодиазепини за намаляване на напрежението и тревожността на пациента. Следващата стъпка е дезинфекция на донорската област и екстракция на фоликулите. Обикновено трансплантацията се извършва от един лекар и двама или трима асистента, като продължителността е в зависимост от броя на присадките – между 5-10 часа.

2. Екстракция на фоликулите от донорската област:

След поставяне на локална анестезия, пациентът е обезболен и се пристъпва към извличане на присадките от донорската област посредством микромотор и пънчове (замби) с диаметър от 0.8 до 1.0 мм. Моторът има  две възможности за работа – непрекъсната и прекъсната, както и  възможност за нагласяне на скоростта и оборотите  в секунда в зависимост от твърдостта на скалпа.

трансплантация, коса, скалп, проблеми с косата, кстракция на фоликулитекоса, скалп, проблеми с косата, кстракция на фоликулите
Трансплантация на коса, скалп, екстракция на фоликулите

За да съхраним донорската зона за възможни бъдещи интервенции, присадките не трябва да се вземат твърде близко една до друга. Най-често като донорска област се използват окципитална (тилна) и темпорална (над ушите) зони. Фоликулите в тези области не са засегнати от процеса на оплешивяване при андрогенната алопеция, тъй като нямат рецептори за тестостерон. Сръчността е от първостепенно значение, за да се екстрахират присадките под добър ъгъл без да се травматизират, както и  за да се запази  целостта на фоликула.

За да се компенсират случаите на увреждане на присадките, което е в рамките между 5 и 7%, извличаме приблизително 10% повече фоликули. След това асистентът внимателно изважда присадките една по една с помощта на закривени пинсети, за да не се допуска трансекция на фоликулите. Правилното извличане на космения фоликул е от първостепенно значение за гарантиране успеха и жизнеспособността на трансплантираната коса. Присадките се съхраняват в студен физиологичен разтвор до следващата част от процедурата.

коса, скалп, проблеми с косата, Съхранение на фоликул
*Съхранение на фоликули в петри със студен физиологичен разтвор
коса, скалп, проблеми с косата, Епидермисът и папиларната дерма
A)  Епидермисът и папиларната дерма се пробиват  на дълбочина  от 1 до 2 mm c електрическия мотор;
B) С помощта на пънч с диаметър 1 мм се отделя фоликуларната единица от кожата
C) Фоликуларната единица се изважда внимателно с помощта на фина извита пинсета

3. Сортиране и анализ на екстрахираните фоликули:

След извличане на достатъчно фоликуларни единици, които се отброяват автоматично от мотора, пациентът е свободен за кратка почивка и обяд. През това време екипът прави анализ под микроскоп на качеството на присадките, дали е запазена целостта на луковиците им, както и разделя фоликулите в петрито на единични, двойни, тройни и четворни. Това разделение се прави с цел максимално естетични резултати при имплантиране на присадките. При желание пациентът може сам да види на голям монитор морфологията на фоликулите си.

4. Имплантация на фоликулите в реципиентната област:

Пациентът се поставя да лежи удобно на кушетка, наклонена под 45 °, като през това време може да гледа филм или да чете списание.

След поставяне отново на локална анестезия в реципиентната област и почистване на оперативното поле, се пристъпва към другата важна част от процедурата, а именно имплантация на фоликулите. Най-важният елемент при имплантацията е плътността. Целта трябва да бъде около 50 присадки на 1 см2. За тази част от процедурата са необходими в най-добрия случай осем Чой-имплантера с различни размери (4 имплантера с размер 0,8 мм и 4 имплантера с размер 1 мм). Присадките се поставят внимателно от асистента в куха игла, която е разположена в края на имплантера. Те се имплантират в засегнатата област една по една под ъгъл 40-45 °, като се съобразява посоката на растежа на косъма за максимално естествени резултати.

Най-често реципиентската област е фронталната (челна) или париеталната (теменна). Тези области най-често се засягат от процеса на андрогенна алопеция, тъй като притежават космени луковици с рецептори, чувствителни към тестостерона. При необходимост от много гъсто трансплантиране на присадките се използва т.н. 3D-сапфирен нож, с който се правят фини разрези в реципиентската област. Ножът е конструиран така, че използването му минимизира появата на крусти (корички) и ускорява оздравителния процес благодарение на образуваните микроканалчета в рецепиентската зона. Друго важно предимство на сапфирения нож е неговото антибактериално действие, което намалява възможността от евентуална инфекция в реципиентската област.

коса, скалп, проблеми с косата, единични, двойни или тройни фоликули* единични, двойни или тройни фоликули първо се нанизват върху съответната игла на имплантера, след което се имплантират под ъгъл 40-45 градуса, като се спазва съответната посока на растеж на собствените косми

След трансплантацията

На пациента се поставя превръзка на донорската зона и лента около челото, а на реципиентската област такава не се поставя.

След процедурата се препоръчва пациентът да не шофира. Да се избягва басейн в период от 15-20 дни и физически упражнения за период от една седмица след интервенцията (включително и сексуална активност), както и излагане на пряка слънчева светлина. Целта е да се избегне прекомерното изпотяване, което създава благоприятна среда за развитие  на микроорганизми и съответно повишава риска от възникване на инфекция.

От втората седмица може да се спортува или да се извършва работа, която предизвика изпотяване, но след това е необходимо да се измие косата  колкото е възможно по-бързо. Бактериите растат бързо във влажна среда и може да предизвикат инфекция в областта.

Измиването ще помогне за премахване на коричките и ще ускори възстановителния процес. Първото измиване на донорската област с шампоан с неутрално Ph трябва да бъде на 24 ч. от трансплантацията, а на реципиентската област – на 72 ч. Да се избягва директен душ и високо налягане на водата в реципиентската област.

Пациентите се проследяват чрез контролни прегледи и фотодокументиране на 24 ч., на 3-ти, 7-ми, 15-ти ден след трансплантацията. След това на първи, втори и трети месец, както и накрая за окончателния резултат 8-12 месец.

Не се предписват рутинно перорални антибиотици постоперативно. В донорската област се нанася двукратно ежедневно антибиотичен крем с фузидова киселина в рамките на една седмица, а за реципиентската област се препоръчва впръскването на термална вода през час. При нужда от обезболяващи медикаменти, могат да се приемат всички НСПВЛС без аспирин.

Новите косми започват да се появяват 3-4 месеца след операцията. Въпреки че има изключения от правилото, повечето присадките навлизат в телогенна фаза през първите 3 месеца преди навлизане в тяхната анагенна фаза. Пълният растеж и оценка на резултатите от трансплантацията могат да бъдат очаквани в продължение на 8 до 12 месеца след процедурата. Съответно повторна процедура може да бъде направена най-рано 8 месеца след първата трансплантация.

Обратно към основната страница за Присаждане на коса

Comments are closed.