5 мита за оплешивяването

5 мита за оплешивяването

Около добре познатото оплешивяване съществуват редица митове, които е добре да бъдат развенчани, за да може всеки човек, страдащ от него, да направи информиран избор за това как да реши проблемите със скалпа си. Ето и най-разпространените митове за загубата на коса:

Оплешивяване – генетика или не

Загубата на коса е генетично заложена по майчина линия. Мит е, че оплешивяването се наследява само по майчина линия. Състоянието на косата се определя и от двете страни в семейство и представлява комбинация от гените и на двамата родители.

Ако отскубна сив косъм, три нови ще израстат на негово място. Често разпространен мит, особено сред по-възрастното поколение. Истината обаче е, че с течение на времето многократното издърпване на косми от един и същ фоликул може да доведе до тракционна алопеция, при която травмата от скубане може да увреди фоликула до степен, в която той повече да не е способен да синтезира косми.

Поддръжката на косата няма връзка с косопада. Агресивното четкане, честото изправяне, сушенето със силна струя на сешоара, може да доведе до проблеми със скалпа. Трябва да се има предвид още, че козметични продукти със специфичен химичен състав, замърсеният въздух и прекаленото излагане на ултравиолетови лъчи също отслабват косъма.

Някои естествени добавки лекуват косопад. Разбира се, някои билкови добавки биха помогнали за краткото забавяне процеса на оплешивяване. За съжаление обаче, няма клинични данни, които да посочват, че дадена естествена добавка всъщност помага за трайно лечение на косопад.

Оплешивяването може да бъде предотвратено. При повечето мъже загубата на коса се причинява вследствие на т.нар. „миниатюризация” на космените фоликули. Този процес настъпва, когато космените фоликули, под въздействието на дихидротестостерона (DHT), започват да растат на все по-кратки и по-кратки периоди, което води до отслабване и изтъняване на косъма, както и до атрофия на фоликула. Съществуват медикаментозни терапии, за забавяне на процеса не минитюаризация на фоликулите, но при вече настъпил процес, единственото решение е трансплантацията на коса.

Съществуват мерки, които човек може да предприеме, за да се справи с оплешивяването, след като то вече е започнало. Ако страдате от косопад, може да се обърнете към медицинския екип на клиника Estetics & Dermatology, който ще ви консултира прецизно по всички въпроси, свързани със здравето на скалпа ви. В клиниката се предлагат най-иновативните методи (както инвазивни, така и нехирургични), за справяне с косопада и възстановяване на самочувствието – научете повече за процедурите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart