Естетика & дерматология by Aesthederm

Процедури за коса и скалп

Основни понятия:

 • Реципиентска област (Recipient area) – зоната на оплешивяване или бъдеща алопеция, в която ще бъдат трансплантирани фоликуларните единици
 • Донорска област (Donor area) – зоната с относително постоянна коса, от която се взимат присадки за трансплантацията.
 • Безопасна донорска област (Safe donor area) – наричана също „основният регион“. Това е най-безопасната област в донорската зона за взимане на присадки, в която космите живеят най-перманентно върху скалпа. Също така съществува и второстепенен регион, който включва косъмчета по-близо до тила и други области, над и под основния регион. Космите във второстепенния регион ще преживеят по-малко от живота на пациента.
 • Фоликуларна единица (Follicular unit) – един до пет косъма със свързана мастна жлеза, които са свързани в група от съединителна тъкан.
 • Фоликуларно семейство (Follicular family) – две фоликуларни единици, които са толкова тясно свързани, че могат да бъдат трансплантирани като една присадка и поставени в един разрез на реципиентската зона.
 • Екстракция на фоликуларна единица (FUE) е минимално инвазивна хирургична техника за трансплантация на коса, при която се извършва преразпределяне на космени фоликули от зони, незасегнати от оплешивяване – донорски зони, последвана от присаждане на фоликули в зони, където процесът е наличен.
 • FUT (Follicular Unit Transplant) – т.н. „Strip“-техника, при която от тилната зона на скалпа се изрязва кожно ламбо (лента), което се фрагментира до оформянето на присадки, които се имплантират в засегнатите от оплешивяване зони.

История на трансплантацията на коса (минало, настояще и бъдеще)

 1. В миналото:

Корените на съвременното хирургично възстановяване на косата всъщност се зараждат в Япония в края на 30-те години. През 1939 г. японският дерматолог д-р Окуда подробно описва своята новаторска работа по хирургично възстановяване на косата при жертви на изгаряне.

Той  използва пънч-техника за извличане на кръгли участъци от кожа с косми, които след това се имплантират в малко по-малки кръгли дупки, подготвени в изгорени области на скалпа на пациентите му. След заздравяването на кожните присадки те продължават да произвеждат косми в предишните плешиви области на скалпа.

През 1943 г. друг японски дерматолог усъвършенства техниката на Окуда, като използва значително по-малки присадки, състоящи се от една до три косъма. Д-р Тамура използва елипсовиден разрез, за да извлече донорска тъкан и след това извлича всяка отделна присадка. Интересното е, че техниката на д-р Тамура много прилича на техниките, използвани днес – FUT технология(Follicular Unit Transplant).

При тази техника от тилната зона на скалпа се изрязва кожно ламбо (лента), съдържащо космени фоликули. След това донорската лента се фрагментира до оформянето на присадки, които се имплантират. Методът FUT има много недостатъци, като някои от основните са: по-голяма оперативна травма; наличие на белези; нисък процент на преживелите присадки и непредвидимост на резултатите; незадоволителен резултат, поради честата поява на т. нар. „кичурен“ ефект; ограничено количество на донорския материал (присадки) и др.

През 50-те години известния нюйоркски дерматолог д-р Норман Орентрайх, , открива принципа на „доминиране на донора“, който е в основата на всички съвременни начини за трансплантация на коса. Този принцип се основава на идеята, че присадките от тилната област на скалпа след като се трансплантират в челната и средната област на оплешивяване, ще преживят на новото място точно толкова, колкото и на старото. От изследването на Д-р Орентрайх се установява, че трансплантираните косми, запазват генетичната си неподатливост към косопад и продължават да растат през целия си живот, независимо от реципиентската област.

Тази специфична особеност на трансплантираната коса е в основата на теорията за “донорна доминантност” и заляга в съвременните техники за присаждане на коса и гласи: “Трансплантираните космени фоликули запазват генетичната си нечувствителност към косопада и продължават да растат в приемащите места до живот”. Д-р Орентрайх е бащата на съвременните трансплантации на коса. През 1952 г. той извършва първата трансплантация на коса в САЩ на мъж, страдащ от андрогенна алопеция.  От тогава методите непрекъснато се подобряват и трансплантираните присадки стават все по-малки и по-малки.

През 80-те години Хедингтън открива, че космите на скалпа не растат единично, а в групи, които са станали известни като „фоликуларни единици“. A фоликуларната единица включва групи от 1 до 5 косъма, които растат на групи, отдалечени на малко разстояние от съседен фоликуларен клъстер. В началото на 80-те години големите 4 мм кръгли присадки (съдържащи 16 до 20 косъма) са се разделяли на по-малки полуприсадки (8 до 10 косъма) и четвъртин присадки (4 до 5 косъма). Тези присадки все още не са могли да постигнат желаното ниво на естественост. Появата на донорска лента  (стрип техника) и прогресиране към по-малки мини-/микроприсадки (1 до 4 косъма) води до подобряване на общите резултати от трансплантацията.

Усъвършенствайки теорията за донорна доминантност, д-р Уолтър П. Унгер дефинира параметрите на „safe donor area“, от която могат да бъдат извлечени най-постоянните космени фоликули за трансплантация на коса. Тъй като трансплантираната коса ще расте само на новото място толкова дълго, колкото би растяла в оригиналното си място, тези параметри продължават да служат като основа за екстракция на космените фоликули, независимо дали чрез FUT или FUE.

FUE технологията (екстракция на фоликуларна единица) е описана за първи път през 1988 г. от Масуми Инаба в Япония, който въвежда използването на 1-милиметрова куха игла за извличане на фоликуларни единици. Техниката става най-популярния, минимално инвазивен, естествен и траен начин да се извърши трансплантацията на коса.

През 2002 г. Rassman и Bernstein са първите, които описват FUE като хирургическа техника в медицинската литература. По-късно, Harris  и Cole разработват голямо разнообразие от устройства, пънчове и методи за извличане, които допринасят за настоящите концепции около техниката FUE.

През 1990 д-р Чой от Корея използва за първи път имплантери от поликарбонат, които от тогава носят неговото име. Някои хирурзи са привлечени от лекотата на използване на имплантера и особено от новата технология за присаждане на коса чрез микроприсадки без белези. Разочарованието обаче идва бързо, тъй като  поради липсата на подходящо обучение, много от хирурзите се отказват от тази иначе много обещаваща техника.

 • Настояще:        

В днешно време съществуват различни варианти на FUE технологията – автоматизиранa, полуавтоматизиранa, ръчнa и вакуумно асистирана.                                

Технологията AFUE (Automated Follicular Unit Extraction= Автоматизирана екстракция на фоликулни единици) бележи края на т.нар.“ strip” технология, или FUT. При този метод се използва малък робот за извличане на присадките, който перфектно възпроизвежда  последователното въртеливо движение на ръката в две посоки,  като по такъв начин  отстранява риска от прегряване и белези в донорската област.

AFUE е истинска революция, тъй като постига максимално естествени резултати в реципиентската област с помощта на Чой-имплантери от поликарбонат и без белези в донорската зона с помощта на пънчове с малък диаметър от 0.8 до 1.0 mm.

Техниката е надеждна, точна, безболезнена, но изисква много добре обучен екип като целта е да се получи резултат, максимално близък до естествения. Плътното имплантиране – около 50 присадки на 1 см2 е най-важната задача за екипа. Може да се използва както за корекция на оплешивяване, така и за прикриване на белези от операции на скалпа и възстановяване на линията на веждите. Технологията AFUE позволява още на следващия ден пациентът да възобнови своятa професионална дейност, като не се налага социална изолация.

Последната иновация при технологията AFUE е използването на  3D нож със сапфирен връх. Този нож от ново поколение е направен от скъпоценен камък – сапфир, за разлика от класическите ножчета. Използва се в процеса на капилярната микротрансплантация за инцзии в рецепиентската област.

Ножът е конструиран така, че използването му минимизира появата на крусти (корички) и  ускорява оздравителния процес  благодарение на микроканални отвори в рецепиентската зона. Тези микроканалчета позволяват да бъдат разположени много близко едно до друго, което е от значение при процедура, изискваща голяма плътност ( от 3000 до 4000 присадки). Сред предимствата на сапфирния нож са:

 • Гладките му краища и много финият връх не увреждат съществуващата коса;
  • Шансовете за оцеляване на трансплантатите са много големи
  • Белезите са по-малки
  • Сапфирът има антибактериални качества
  • По-слабо кървене
 • В бъдеще:

Клонирането на клетки, което е все още в начална фаза и генната терапия биха били в състояние да предотвратят и стабилизират загубата на коса и да стимулират отново растежа. 3D принтиране на космени фоликули би съкратило интервенцията наполовина, би спестило частта с екстракция на фоликули от донорската област, което ще намали времетраенето на процедурата.

Кои пациенти не са подходящи за трансплантация на коса?

 1. Пациенти с активна дерматопатология, причиняваща алопеция – включително не-/цикатрициална алопеция. Най-важното е, че Lichen planopilaris ​​и Frontal fibrosing alopecia могат да рецидивират по всяко време, което би повлияло както на трансплантираната, така и на вече съществуващата коса.
 2. Пациентите с нецикатрициална алопеция като алопеция ареата (кръгова алопеция), активен телогенен или анагенен ефлувиум в идеалния случай трябва да изчакат овладяването на симптомите. Главната причина е, че трансплантацията може да се окаже ненужна. Втората причина е, че е невъзможно да бъдем точни при планиране на трансплантация, когато лекарят не знае как ще изглежда пациентът след възстановяване от временната му загуба на коса.
 3. Пациенти с много ограничена донорска област и голяма алопетична реципиентска област, придружено от нереалистични очаквания.
 4. Пациенти на антикоагулантна терапия, които не могат да я спрат за процедурата.

Преди трансплантацията:

 1. Всяка интервенция се предхожда от преглед.

По време на прегледа на пациента се обясняват различните стъпки на процедурата и  се установява състоянието на косата и скалпа му.  Анализът се извършва с помощта на микрокамера, която  помага за определяне броят необходими фоликули за трансплантацията, оценка на състоянието на скалпа, плътността на донорската област, колко сесии са необходими за максимална плътност.

Важно е да се знае, че донорската зона за екстракция на присадки е ограничена и трябва да се използва разумно. Внимателната оценка на тази област е от решаващо значение, за да се определи разумно целите на трансплантацията.

 • Всяка интервенция задължително се предхожда от кръвни тестове, необходими за установяване на придружаващи заболявания или дефицит на витамини и минерали:
 • Хормони на щитовидната жлеза
 • Полови хормони
 • Вит. D, вит. А, вит. B12, вит. B9, вит. С
 • Желязо, феритин
 • хепатит В, С и HIV
 • ПКК, ДКК, СУЕ, АСАТ, АЛАТ, ГГТ, коагулационен статус

Резултатите трябва да са налични 48 часа преди трансплантацията. Възможно е пациентът да изпрати копие от резултатите по имейл или да ги предаде в оригинал на екипа на клиниката в деня на интервенцията.

 • За увеличаване на еластичността на кожата е много важно да се масажира донорската зона най-малко една седмица преди трансплантацията. Масажът трябва да бъде енергичен и в идеалният случай тези масажи трябва да започнат 2-4 седмици преди интервенцията и да продължават най-малко 10 минути, а още по-добре до половин час на ден.

В деня на процедурата:

Подготовка преди трансплантацията:

Препоръчва се преустановяване на приема на аспирин, кафе, алкохол в деня на интервенцията, както и предходния ден. Употребата на алкохол може да окаже влияние върху ефективността на локалната анестезия, с която се извършва трансплантацията.

Важно е пациентът да бъде отпочинал в деня на процедурата. Поне ден преди операцията и една седмица след това  препоръчваме да се преустанови тютюнопушенето, защото това може да доведе до свиване на кръвоносните съдове и забавен растеж на трансплантираната коса. Преди операцията е позволена лека закуска.

В деня на операцията цялата донорска област се подстригва на дължина 1-2 мм от наш асистент. Цялата процедура се провежда под локална анестезия, което я прави напълно безболезнена и комфортна за пациента. Ако е необходимо се извършва премедикация с бензодиазепини за намаляване на напрежението и тревожността на пациента. Следващата стъпка е дезинфекция на донорската област и екстракция на фоликулите.

Обикновено трансплантацията се извършва от един лекар и двама или трима асистента, като продължителността е в зависимост от броя на присадките – между 5-10 часа.

Екстракция на фоликулите от донорската област:

След поставяне на локална анестезия, пациентът е обезболен и се пристъпва към извличане на присадките от донорската област посредством микромотор и пънчове (замби) с диаметър от 0.8 до 1.0 мм. Моторът има  две възможности за работа – непрекъсната и прекъсната, както и  възможност за нагласяне на скоростта и оборотите  в секунда в зависимост от твърдостта на скалпа.

коса, скалп, проблеми с косата, кстракция на фоликулите
коса, скалп, проблеми с косата, кстракция на фоликулите

Той перфектно възпроизвежда  последователното въртеливо движение на ръката в две посоки,  като по такъв начин  отстранява риска от прегряване.

За да съхраним донорската зона за възможни бъдещи интервенции, присадките не трябва да се вземат твърде близко една до друга. Най-често като донорска област се използват окципитална (тилна) и темпорална (над ушите) зони.

Фоликулите в тези области не са засегнати от процеса на оплешивяване при андрогенната алопеция, тъй като нямат рецептори за тестостерон. Сръчността е от първостепенно значение, за да се екстрахират присадките под добър ъгъл без да се травматизират, както и  за да се запази  целостта на фоликула.

коса, скалп, проблеми с косата, Съхранение на фоликул
*Съхранение на фоликули в петри със студен физиологичен разтвор
коса, скалп, проблеми с косата, Епидермисът и папиларната дерма
A)  Епидермисът и папиларната дерма се пробиват  на дълбочина  от 1 до 2 mm c електрическия мотор                                                             
B) С помощта на пънч с диаметър 1 мм се отделя фоликуларната единица от кожата
C) Фоликуларната единица се изважда внимателно с помощта на  фина извита пинсета

Сортиране и анализ на екстрахираните фоликули:

След извличане на достатъчно фоликуларни единици, които се отброяват автоматично от мотора, пациентът е свободен за кратка почивка и обяд. През това време екипът прави анализ под микроскоп на качеството на присадките, дали е запазена целостта на луковиците им, както и разделя фоликулите в петрито на единични, двойни, тройни и четворни. Това разделение се прави с цел максимално естетични резултати при имплантиране на присадките. При желание пациентът може сам да види на голям монитор морфологията на фоликулите си.

Имплантация на фоликулите в реципиентната област:

Пациентът се поставя да лежи удобно на  кушетка, наклонена под 45 °, като през това време  може да гледа филм или да чете списание. 

След поставяне отново на локална анестезия в реципиентната област и почистване на оперативното поле, се пристъпва към другата важна част от процедурата, а именно имплантация на фоликулите. Най-важният елемент при имплантацията е плътността. Целта трябва да бъде около 50 присадки на 1 см2. За тази част от процедурата са необходими в най-добрия случай осем Чой-имплантера с различни размери (4 имплантера с размер 0,8 мм и 4 имплантера с размер 1 мм).

коса, скалп, проблеми с косата, единични, двойни или тройни фоликули* единични, двойни или тройни фоликули първо се нанизват върху съответната игла на имплантера, след което се имплантират под ъгъл 40-45 градуса, като се спазва съответната посока на растеж на собствените косми

Присадките се поставят внимателно от асистента в куха игла, която е разположена в края на имплантера. Те се имплантират в засегнатата област една по една под ъгъл 40-45 °, като се съобразява посоката на растежа на косъма за максимално естествени резултати. Най-често реципиентската област е фронталната (челна) или париеталната (теменна).

Тези области най-често се засягат от процеса на андрогенна алопеция, тъй като притежават космени луковици с рецептори, чувствителни към тестостерона.  При необходимост от много гъсто трансплантиране на присадките се използва т.н. 3D-сапфирен нож, с който се правят фини разрези в реципиентската област.

Ножът е конструиран така, че използването му минимизира появата на крусти (корички) и  ускорява оздравителния процес  благодарение на образуваните микроканалчета в рецепиентската зона. Друго важно предимство на сапфирения нож е неговото антибактериално действие, което намалява възможността от евентуална инфекция в реципиентската област.

*единични, двойни или тройни фоликули първо се нанизват върху съответната игла на имплантера, след което се имплантират под ъгъл 40-45 градуса, като се спазва съответната посока на растеж на собствените косми

Едно от големите предимства на FUE е свободата на селектиране на присадките. Една фоликуларна единица може да съдържа от 1-4, по-рядко повече косъма. По този начин подбирането на фоликулите ще постигне желаната гъстота в реципиентската област. Преживяването на присадките е от 95 до 98%.

След трансплантацията:

Пациентът е с поставена превръзка на донорската зона и лента около челото, а на реципиентската област такава не се поставя.

След процедурата се препоръчва пациентът да не шофира. Да се избягва басейн в период от 15-20 дни и физически упражнения за период от една седмица след интервенцията ( включително и сексуална активност) , както и излагане на пряка слънчева светлина. От втората седмица може да се спортува или да се извършва работа, която ще предизвика изпотяване, но след това е необходимо да се измие косата  колкото е възможно по-бързо. Бактериите растат бързо във влажна среда и може да предизвикат инфекция в областта.

Измиването ще помогне за премахване на коричките и ще ускори възстановителния процес. Първото измиване на донорската област с шампоан с неутрално Ph трябва да бъде на 24 ч. от трансплантацията, а на реципиентската област – на 72 ч. Да се избягва директен душ и високо налягане на водата в реципиентската област.

Пациентите се проследяват чрез контролни прегледи и фотодокументиране на 24 ч., на 3-ти, 7-ми, 15-ти ден след трансплантацията. След това на първи, втори и трети месец, както и накрая за окончателния резултат 8-12 месец.

Не се предписват рутинно перорални антибиотици постоперативно. В донорската област се нанася двукратно ежедневно антибиотичен крем с фузидова киселина в рамките на една седмица, а за реципиентската област се препоръчва впръскването на термална вода през час. При нужда от обезболяващи медикаменти, могат да се приемат всички НСПВЛС без аспирин.

Новите косми започват да се появяват 3-4 месеца след операцията. Въпреки че има изключения от правилото, повечето присадките навлизат в телогенна фаза през първите 3 месеца преди навлизане в тяхната анагенна фаза. Пълният растеж и оценка на резултатите от трансплантацията  могат да бъдат очаквани в продължение на 8 до 12 месеца след процедурата. Съответно повторна процедура може да бъде направена най-рано  8 месеца след първата трансплантация.

Възможни усложнения:

Честите следоперативни нежелани реакции включват: промяна в чувствителността на скалпа, следоперативен оток на челото и слепоочията, лека болка, сърбеж, телогенен ефлувиум (косопад), който е временен, но може да бъде притеснителен за пациента. Други по-често срещани потенциалните усложнения включват: фоликулит, инфекция и изтръпване на скалпа. Леко кървене е рядко, но е възможно и не е основание за притеснение. Някои много тънки нервни окончания могат да бъдат наранени по време на процедурата. В резултат на това се усеща изтръпване на донорските или рецепиентската зона.  Окончанията се регенерират между 3 и 18 месеца.

Разлики между FUE и FUT

FUEFUT
Извличане на голям брой присадкиОграничен брой присадки
Минимални белези, почти невидими с невъоражено окоВидим линеарен белег в донорската област
Бърз възстановителен периодПо-бавен възстановителен период
Възможност за повече от една сесияОграничен брой сесии
Без социална изолацияВъзможна е по-продължителна болка
Използване на области извън скалпа за донори  на присадкиИзползване само на скалпа като донорска област
Подбор на фоликулите спрямо размер, пигментация, брой косми
По-малкък риск от усложнения
Следваща процедура
Естетика & дерматология by Aesthederm
Естетика и дерматология

разбери повече...

Call Now Button