Процедури за коса и скалп
Трансплантация / Присаждане на коса

Трансплантация / Присаждане на коса

Трансплантацията на коса (Присаждане на коса) е все по-популярно и по-достъпно решение на проблема с косопада в последните години. Дължим това на непрекъснатото развиване на медицината и въвеждането на нови, все по-модерни и по-ефективни техники за трансплантация.

В клиника Estetics&Dermatology прилагаме последната и най-модерна техника за трансплантация на коса – FUE (Follicular Unit Extraction). Накратко, при тази техника се вземат фоликулярни единици от зони, незасегнати от оплешивяване и се трансплантират една по една в проблемните зони с оплешивяване. FUE техниката за присаждане на коса е нискотравматична, не оставя видими белези и с нея се постига максимално естествен вид на косата в третираната зона.

виж повече

Какво трябва да знаем за трансплантацията на коса в Клиника EStetics&Dermatology?

Преди процедурата – всяка процедура по присаждане на коса се предхожда от лекарски преглед за обсъждане на индивидуалното състояние и възможности. Използва се микрокамера за анализ състоянието на скалпа. Назначават се нужните изследвания. В зависимост от случая е възможно да се назначат и допълнителни терапии за подобряване състоянието на скалпа.

В деня на трансплантацията – манипулацията протича в две фази. В първата, пациентът се подготвя и се извършва вземането (екстракция) на цели фоликулярни единици от донорската област. Те се сортират и съхраняват в студен физиологичен разтвор. Във втората фаза, фоликулярните единици се присаждат в проблемната област една по една.  В това време пациентът е поставен в максимално комфортна полулегнала позиция като може да чете или гледа телевизия.

Присаждане на коса, FUE

След процедурата – всеки пациент получава конкретни указания и инструкции какво може да очаква и какво да прави в дните след трансплантацията. Пациентите се проследяват чрез контролни прегледи и фотодокументиране на 24 ч., на 3-ти, 7-ми, 15-ти ден след трансплантацията. След това на първи, втори и трети месец, както и накрая за окончателния резултат 8-12 месец.

виж повече

Цени

Цена за преглед при лекар за трансплантация на коса: БЕЗПЛАТНО! Запиши своя час сега!

Цени за трансплантация на коса: от 1300 .

ПРОМО септември и октомври – Виж пакетите по-долу!

Цени за трансплантация на вежди: от 1300

Крайната цена се формира индивидуално за всеки пациент на база конкретния брой нужни присадки. Ще обсъдим Вашия случай с нужното внимание и максимални детайли на безплатна консултация.

За да разберете повече запишете си час като използвате формата или телефона ни за КОНТАКТИ

Присаждане на коса в Estetics & Dermatology - резултати

Въпроси и отговори

Процедурата за присаждане на коса приложима ли е и за мъже и за жени? Има ли разлики?
Методът FUE е приложим както за мъже, така и за жени. Няма разлики в провеждането на процедурата при двата пола. Разликата е единствено в модела на оплешивяване при мъжете и жените.
Ще боли ли?
Трансплантацията на коса се провежда с локална анестезия както при взимане на присадки от донорската област, така и при имплантирането им в реципиентската област. Това прави процедурата изключително безболезнена и комфортна за пациента. Във втората част от процедурата (имплантирането на присадките) пациентът се поставя да лежи удобно на кушетка, наклонена под 45 °, като през това време може дори да гледа филм или да чете списание.
Има ли рискове при присаждане на коса?
FUE-методът за присаждане на коса е минимално инвазивна процедура, която е свързана с минимален риск от усложнения. Те са редки, като се има предвид богатото кръвоснабдяване на скалпа, което позволява бързо възстановяване след процедурата и ниски нива на инфекции. Възможни нежелани реакции са: промяна в чувствителността на скалпа, следоперативен оток на челото и слепоочията, лека болка и кървене, сърбеж,телогенен ефлувиум (косопад), който е временен, но може да бъде притеснителен за пациента. Други по-често срещани потенциалните усложнения включват: фоликулит, инфекция и изтръпване на скалпа. Някои много тънки нервни окончания могат да бъдат наранени по време на процедурата. В резултат на това се усеща изтръпване на донорските или рецепиентската зона. Окончанията се регенерират между 3 и 18 месеца. Повечето от усложненията могат да бъдат избегнати и могат да бъдат сведени до минимум чрез подходяща хирургична техника и постоперативни грижи.
Ще останат ли белези след процедурата?
При екстракцията на космените фоликули в донорската област се използват малки пънчове с диаметър 0,8 мм-1 мм. След това тази област на скалпа се възстановява за около 10 дни, образувайки малки точковидни белези с размер 0,8 мм-1 мм на местата, където са извадени космените фоликули. Тези белези са видими само при определена светлина и при много късо подстригана коса. Тъй като белезите са с много малък диаметър, околната коса успешно ги скрива и ги прави незабележими.
Как расте косата след присаждането?
Новите косми започват да се появяват 3-4 месеца след трансплантацията. Въпреки че има изключения от правилото, повечето присадки навлизат в телогенна фаза (фаза на покой) през първите 3 месеца и отпадат преди навлизане в тяхната анагенна фаза (фаза на растеж). Пълният растеж и оценка на резултатите от трансплантацията могат да бъдат очаквани в продължение на 8 до 12 месеца след процедурата.
Каква е грижата за косата и скалпа след присаждане на коса ?
След трансплантацията на коса пациентът е с превръзка само в донорската област, която се сваля на 24 ч. В тази област се нанася двукратно ежедневно антибиотичен крем с фузидова киселина в рамките на една седмица, а за реципиентската област се препоръчва впръскването на термална вода през час. При нужда от обезболяващи медикаменти, могат да се приемат всички НСПВЛС, без аспирин. При преценка на лекаря се предписва и перорален антибиотик за снижаване на риска от инфекции. Първото измиване на донорската област с шампоан трябва да бъде на 24 ч. от трансплантацията, а на реципиентската област – на 72 ч. Пациентът трябва да избягва директен душ и високо налягане на водата в реципиентската област. Пациентите се проследяват чрез контролни прегледи и фотодокументиране на 24 ч., на 3-ти, 7-ми, 15-ти ден след трансплантацията. След това на първи, втори и трети месец, както и накрая за окончателния резултат 8-12 месец. Като допълнителна грижа за косата могат да се приложат няколко процедури мезотерапия и/или плазмо терапия, които ще доведат до увеличаване преживяемостта на присадките, както и до ускоряване на появата на новите косми в реципиентската област. Прилагането на локален миноксидил 5 % също може да подпомогне достигането на максимални резултати.
Мога ли да спортувам след присаждане на коса?
По време на първата седмица трябва да се избягва тежка физическа работа и спортни активности. От втората седмица може да се спортува или да се извършва работа, която ще предизвиква изпотяване, но след това е необходимо да се измие косата, колкото е възможно по-бързо, за да се намали възможността за размножаване на микроорганизми и възникване на инфекции. По време на втората седмица също не трябва да се вдига нищо тежко. Може да се плува, но трябва да се изчака до третата седмица, ако ще се използва обществен плувен басейн.
А какво се случва с вида на косата в донорската област?
Непосредствено след процедурата се поставя превръзка на донорската област, която се сваля на 24 ч. Растежът на косата в тази зона не се влияе отрицателно по никакъв начин и косата ще продължи да расте изцяло естествено след операцията. Това е така, защото при трансплантацията се извличат космените фоликули от местата с най-висока плътност на донорската област на скалпа, така че няма да се забележи промяна. При правилна техника и разумно извличане на присадки след около 3-4 седмици се наблюдава пълно израстване на косата в донорската област.
Кои пациенти не са подходящи за трансплантация на коса?
•Пациенти с активна дерматопатология, причиняваща алопеция – включително не-/цикатрициална алопеция. Най-важното е, че Lichen planopilaris и Frontal fibrosing alopecia могат да рецидивират по всяко време, което би повлияло както на трансплантираната, така и на вече съществуващата коса. •Пациентите с нецикатрициална алопеция като алопеция ареата (кръгова алопеция), активен телогенен или анагенен ефлувиум в идеалния случай трябва да изчакат овладяването на симптомите. Главната причина е, че трансплантацията може да се окаже ненужна. Втората причина е, че е невъзможно да бъдем точни при планиране на трансплантация, когато лекарят не знае как ще изглежда пациентът след възстановяване от временната му загуба на коса. •Пациенти с много ограничена донорска област и голяма алопетична реципиентска област, придружено от нереалистични очаквания. •Пациенти на антикоагулантна терапия, които не могат да я спрат за процедурата.n
В България или в чужбина да си направя трансплантация на коса?
В България има достатъчно добри специалисти, както и най-модерни технологии за присаждане на коса. Най-голямото предимство на трансплантацията на коса в България е възможността за проследяване на пациента постоперативно и прилагането на всички необходими грижи за възстановяването му след процедурата и избягване на всички усложнения. За съжаление в чужбина такова проследяване може да бъде извършено трудно и често се пропуска. Не на последно място трансплантацията в България е на по-достъпни цени в сравнение с много места в чужбина.
В различни сайтове виждам цени за присаждане на коса за косъм, за фоликул или за графт? Каква е разликата?
Хората, които искат да си направят трансплантация на коса, трябва да знаят разликата между графта (присадката) и космения фоликул. Фоликулът е структура с единичен косъм, който расте от една фоликуларна единица, а от една фоликуларна единица (присадка) може да порастнат между 1 до 4 фоликула (косъма). Например, 100 присадки (графта) се равняват на трансплантацията на 100 фоликуларни единици, но е много малко вероятно те да съдържат само 100 косъма, тъй като от една фоликуларна единица обикновено порастват между 1 и 4 косъма. Това означава, че в най-добрият случай при 100 присадки ще имаме 400 косъма. Когато цената се изчислява на косъм, крайната сума е много по-голяма, а резултатът незадоволителен, от колкото при цена на фоликуларна единица или графт. Всеки пациент трябва да бъде сигурен, че плаща за броя на отделните фоликуларни единици (присадки), а не за отделните косми. Цената за трансплантацията на коса винаги трябва да се основава на броя трансплантирани присадки (фоликуларни единици), а не на броя на космите.
Защо в „ESTETICS & DERMATOLOGY”?
В клиника „ESTETICS & DERMATOLOGY” се предлага най-съвременния и минимално инвазивен метод за трансплантация на коса, който постига максимално естествени резултати. Методът се извършва от високоспециализиран и добре обучен екип от специалисти. Важна част от крайния резултат е индивидуалния подход към всеки пациент, проследяването им след трансплантацията и полагането на всички допълнителни грижи за достигане на максимален краен ефект.

Ако видеото не стартира, можете да го видите тук

ПРОМО пакети за присаждане на коса само през

септември и октомври

Промо пакети за трансплантация на коса

Ако наистина държиш да се сдобиеш с косата, която искаш, е време да заложиш на качеството, а не на изкуствените промоции. В клиника Estetics & Dermatology предлагаме най-иновативните методи за лечение на косопад за максимално ефективни резултати на разумни цени:

🎯 Трансплантация на коса с най-модерна техника за присаждане – FUE (Follicular Unit Extraction)

🎯 Мезотерапии за лечение на скалпа

🎯 Сециална терапия с филъри за коса

🎯 Иновативниата лазерна технолгия за лечение на скалпа LaseMD

☎ Запиши час за консултация с медицинския ни екип, за да изберем най-подходящата за теб терапия или комбинация от процедури:  

☎ 0885 566 650

🎯 София, ул. Балша 5

Промопакет XS за присаждане на коса

*Важи до 31.10.2021г.

Промо пакет S за присаждане на коса

*Важи до 31.10.2021г.

Промо пакет M за трансплантация на коса

*Важи до 31.10.2021г.

Промо пакет L за присаждане на коса

*Важи до 31.10.2021г.

Избор на пакет на присаждане на коса

За да разберете повече запишете си час като използвате формата или телефона ни за КОНТАКТИ

Next Project
Процедури за коса и скалп
Нехирургично лечение на косопад
Call Now Button