Процедури за коса и скалп
Трансплантация / присаждане на коса

Трансплантация / присаждане на коса

• ИСТОРИЯ И МЕТОДИ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА КОСА

• ЗАЩО FUE МЕТОД

• ПРЕДИ ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА

• В ДЕНЯ НА ПРОЦЕДУРАТА

• СЛЕД ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА

• РЕЗУЛТАТИ

• НАШИЯТ ЕКИП

• ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

• ЦЕНА

Основни понятия:

 • Реципиентска област (Recipient area) – зоната на оплешивяване или бъдеща алопеция, в която ще бъдат трансплантирани фоликуларните единици
 • Донорска област (Donor area) – зоната с относително постоянна коса, от която се взимат присадки за трансплантацията.
 • Безопасна донорска област (Safe donor area) – наричана също „основният регион“. Това е най-безопасната област в донорската зона за взимане на присадки, в която космите живеят най-перманентно върху скалпа. Също така съществува и второстепенен регион, който включва косъмчета по-близо до тила и други области, над и под основния регион. Космите във второстепенния регион ще преживеят по-малко от живота на пациента.
 • Фоликуларна единица (Follicular unit) – един до пет косъма със свързана мастна жлеза, които са свързани в група от съединителна тъкан.
 • Фоликуларно семейство (Follicular family) – две фоликуларни единици, които са толкова тясно свързани, че могат да бъдат трансплантирани като една присадка и поставени в един разрез на реципиентската зона.
 • Екстракция на фоликуларна единица (FUE) е минимално инвазивна хирургична техника за трансплантация на коса, при която се извършва преразпределяне на космени фоликули от зони, незасегнати от оплешивяване – донорски зони, последвана от присаждане на фоликули в зони, където процесът е наличен.
 • FUT (Follicular Unit Transplant) – т.н. „Strip“-техника, при която от тилната зона на скалпа се изрязва кожно ламбо (лента), което се фрагментира до оформянето на присадки, които се имплантират в засегнатите от оплешивяване зони.

FUE технология

Защо нея

Постепенно FUE техниката става най-популярния, минимално инвазивен, естествен и траен начин да се извърши трансплантацията на коса. В днешно време съществуват различни варианти на FUE технологията – автоматизиранa, полуавтоматизиранa, ръчнa и вакуумно асистирана.

Технологията AFUE (Automated Follicular Unit Extraction = Автоматизирана екстракция на фоликулни единици) бележи края на т.нар.“ strip” технология, или FUT. При този метод се използва малък робот за извличане на присадките, който перфектно възпроизвежда  последователното въртеливо движение на ръката в две посоки,  като по такъв начин  отстранява риска от прегряване и белези в донорската област. AFUE е истинска революция, тъй като постига максимално естествени резултати в реципиентската област с помощта на Чой-имплантери от поликарбонат и без белези в донорската зона с помощта на пънчове с малък диаметър от 0.8 до 1.0 mm.

Техниката е надеждна, точна, безболезнена, но изисква много добре обучен екип като целта е да се получи резултат, максимално близък до естествения. Плътното имплантиране – около 50 присадки на 1 см2 е най-важната задача за екипа. Може да се използва както за корекция на оплешивяване, така и за прикриване на белези от операции на скалпа и възстановяване на линията на веждите. Технологията AFUE позволява още на следващия ден пациентът да възобнови своятa професионална дейност, като не се налага социална изолация.

Последната иновация при технологията AFUE е използването на  3D нож със сапфирен връх. Този нож от ново поколение е направен от скъпоценен камък – сапфир, за разлика от класическите ножчета. Използва се в процеса на капилярната микротрансплантация за инцзии в рецепиентската област. Ножът е конструиран така, че използването му минимизира появата на крусти (корички) и  ускорява оздравителния процес  благодарение на микроканални отвори в рецепиентската зона. Тези микроканалчета позволяват да бъдат разположени много близко едно до друго, което е от значение при процедура, изискваща голяма плътност (от 3000 до 4000 присадки). Сред предимствата на сапфирния нож са:

 • Гладките му краища и много финият връх не увреждат съществуващата коса;
  • Шансовете за оцеляване на трансплантатите са много големи
  • Белезите са по-малки
  • Сапфирът има антибактериални качества
  • По-слабо кървене

Предимствата на FUE техниката могат да бъдат обобщени така:

FUEFUT
Извличане на голям брой присадкиОграничен брой присадки
Минимални белези, почти невидими с невъоражено окоВидим линеарен белег в донорската област
Бърз възстановителен периодПо-бавен възстановителен период
Възможност за повече от една сесияОграничен брой сесии
Без социална изолацияВъзможна е по-продължителна болка
Използване на области извън скалпа за донори  на присадкиИзползване само на скалпа като донорска област
Подбор на фоликулите спрямо размер, пигментация, брой косми 
По-малкък риск от усложненияПо-голям риск от усложнения

Преди трансплантацията

1. Всяка интервенция се предхожда от преглед.

По време на прегледа на пациента се обясняват различните стъпки на процедурата и  се установява състоянието на косата и скалпа му.  Анализът се извършва с помощта на микрокамера, която  помага за определяне броят необходими фоликули за трансплантацията, оценка на състоянието на скалпа, плътността на донорската област, колко сесии са необходими за максимална плътност.

Важно е да се знае, че донорската зона за екстракция на присадки е ограничена и трябва да се използва разумно. Внимателната оценка на тази област е от решаващо значение, за да се определи разумно целите на трансплантацията.

2. Всяка интервенция задължително се предхожда от кръвни тестове, необходими за установяване на придружаващи заболявания или дефицит на витамини и минерали:

 • Хормони на щитовидната жлеза: TSH, fT3, fT4, TAT, MAT;
 • Полови хормони: тестостерон, DHEA-S, FSH, LH, естрадиол, пролактин, прогестерон
 • Вит. D, вит. А, вит. B12, вит. B9, вит. С
 • Желязо, феритин
 • хепатит В, С и HIV
 • ПКК, ДКК, СУЕ, АСАТ, АЛАТ, ГГТ, коагулационен статус

Резултатите трябва да са налични 48 часа преди трансплантацията. Възможно е пациентът да изпрати копие от резултатите по имейл или да ги предаде в оригинал на екипа на клиниката в деня на интервенцията.

3. За увеличаване на еластичността на кожата е много важно да се масажира донорската зона най-малко една седмица преди трансплантацията. Масажът трябва да бъде енергичен и в идеалният случай тези масажи трябва да започнат 2-4 седмици преди интервенцията и да продължават най-малко 10 минути, а още по-добре до половин час на ден.

4. За подобряване състоянието на скалпа и съответно резултата от присаждането е възможно да бъдат препоръчани и Мезотерапия или други процедури както преди, така и  след трансплантацията.

В деня на процедурата

1. Подготовка преди трансплантацията:

Препоръчва се преустановяване на приема на аспирин, кафе, алкохол в деня на интервенцията, както и предходния ден. Употребата на алкохол може да окаже влияние върху ефективността на локалната анестезия, с която се извършва трансплантацията. Важно е пациентът да бъде отпочинал в деня на процедурата. Поне ден преди операцията и една седмица след това  препоръчваме да се преустанови тютюнопушенето, защото това може да доведе до свиване на кръвоносните съдове и забавен растеж на трансплантираната коса. Преди операцията е позволена лека закуска.

В деня на операцията цялата донорска област се подстригва на дължина 1-2 мм от наш асистент. Цялата процедура се провежда под локална анестезия, което я прави напълно безболезнена и комфортна за пациента. Ако е необходимо се извършва премедикация с бензодиазепини за намаляване на напрежението и тревожността на пациента. Следващата стъпка е дезинфекция на донорската област и екстракция на фоликулите. Обикновено трансплантацията се извършва от един лекар и двама или трима асистента, като продължителността е в зависимост от броя на присадките – между 5-10 часа.

2. Екстракция на фоликулите от донорската област:

След поставяне на локална анестезия, пациентът е обезболен и се пристъпва към извличане на присадките от донорската област посредством микромотор и пънчове (замби) с диаметър от 0.8 до 1.0 мм. Моторът има  две възможности за работа – непрекъсната и прекъсната, както и  възможност за нагласяне на скоростта и оборотите  в секунда в зависимост от твърдостта на скалпа. Той перфектно възпроизвежда  последователното въртеливо движение на ръката в две посоки,  като по такъв начин  отстранява риска от прегряване.

трансплантация, коса, скалп, проблеми с косата, кстракция на фоликулитекоса, скалп, проблеми с косата, кстракция на фоликулите
трансплантация, коса, скалп, проблеми с косата, кстракция на фоликулите

За да съхраним донорската зона за възможни бъдещи интервенции, присадките не трябва да се вземат твърде близко една до друга. Най-често като донорска област се използват окципитална (тилна) и темпорална (над ушите) зони. Фоликулите в тези области не са засегнати от процеса на оплешивяване при андрогенната алопеция, тъй като нямат рецептори за тестостерон. Сръчността е от първостепенно значение, за да се екстрахират присадките под добър ъгъл без да се травматизират, както и  за да се запази  целостта на фоликула.

За да се компенсират случаите на увреждане на присадките, което е в рамките между 5 и 7%, извличаме приблизително 10% повече фоликули. След това асистентът внимателно изважда присадките една по една с помощта на закривени пинсети, за да не се допуска трансекция на фоликулите. Правилното извличане на космения фоликул е от първостепенно значение за гарантиране успеха и жизнеспособността на трансплантираната коса. Присадките се съхраняват в студен физиологичен разтвор до следващата част от процедурата.

коса, скалп, проблеми с косата, Съхранение на фоликул
*Съхранение на фоликули в петри със студен физиологичен разтвор
коса, скалп, проблеми с косата, Епидермисът и папиларната дерма
A)  Епидермисът и папиларната дерма се пробиват  на дълбочина  от 1 до 2 mm c електрическия мотор                                                             
B) С помощта на пънч с диаметър 1 мм се отделя фоликуларната единица от кожата
C) Фоликуларната единица се изважда внимателно с помощта на  фина извита пинсета

3. Сортиране и анализ на екстрахираните фоликули:

След извличане на достатъчно фоликуларни единици, които се отброяват автоматично от мотора, пациентът е свободен за кратка почивка и обяд. През това време екипът прави анализ под микроскоп на качеството на присадките, дали е запазена целостта на луковиците им, както и разделя фоликулите в петрито на единични, двойни, тройни и четворни. Това разделение се прави с цел максимално естетични резултати при имплантиране на присадките. При желание пациентът може сам да види на голям монитор морфологията на фоликулите си.

4. Имплантация на фоликулите в реципиентната област:

Пациентът се поставя да лежи удобно на  кушетка, наклонена под 45 °, като през това време  може да гледа филм или да чете списание. 

След поставяне отново на локална анестезия в реципиентната област и почистване на оперативното поле, се пристъпва към другата важна част от процедурата, а именно имплантация на фоликулите. Най-важният елемент при имплантацията е плътността. Целта трябва да бъде около 50 присадки на 1 см2. За тази част от процедурата са необходими в най-добрия случай осем Чой-имплантера с различни размери (4 имплантера с размер 0,8 мм и 4 имплантера с размер 1 мм). Присадките се поставят внимателно от асистента в куха игла, която е разположена в края на имплантера. Те се имплантират в засегнатата област една по една под ъгъл 40-45 °, като се съобразява посоката на растежа на косъма за максимално естествени резултати.

Най-често реципиентската област е фронталната (челна) или париеталната (теменна). Тези области най-често се засягат от процеса на андрогенна алопеция, тъй като притежават космени луковици с рецептори, чувствителни към тестостерона.  При необходимост от много гъсто трансплантиране на присадките се използва т.н. 3D-сапфирен нож, с който се правят фини разрези в реципиентската област. Ножът е конструиран така, че използването му минимизира появата на крусти (корички) и  ускорява оздравителния процес  благодарение на образуваните микроканалчета в рецепиентската зона. Друго важно предимство на сапфирения нож е неговото антибактериално действие, което намалява възможността от евентуална инфекция в реципиентската област.

коса, скалп, проблеми с косата, единични, двойни или тройни фоликули* единични, двойни или тройни фоликули първо се нанизват върху съответната игла на имплантера, след което се имплантират под ъгъл 40-45 градуса, като се спазва съответната посока на растеж на собствените косми

След трансплантацията

На пациента е с поставена превръзка на донорската зона и лента около челото, а на реципиентската област такава не се поставя.

След процедурата се препоръчва пациентът да не шофира. Да се избягва басейн в период от 15-20 дни и физически упражнения за период от една седмица след интервенцията (включително и сексуална активност), както и излагане на пряка слънчева светлина. Целта е да се избегне прекомерното изпотяване, което създава благоприятна среда за развитие  на микроорганизми и съответно повишава риска от възникване на инфекция.

От втората седмица може да се спортува или да се извършва работа, която предизвика изпотяване, но след това е необходимо да се измие косата  колкото е възможно по-бързо. Бактериите растат бързо във влажна среда и може да предизвикат инфекция в областта.

Измиването ще помогне за премахване на коричките и ще ускори възстановителния процес. Първото измиване на донорската област с шампоан с неутрално Ph трябва да бъде на 24 ч. от трансплантацията, а на реципиентската област – на 72 ч. Да се избягва директен душ и високо налягане на водата в реципиентската област.

Пациентите се проследяват чрез контролни прегледи и фотодокументиране на 24 ч., на 3-ти, 7-ми, 15-ти ден след трансплантацията. След това на първи, втори и трети месец, както и накрая за окончателния резултат 8-12 месец.

Не се предписват рутинно перорални антибиотици постоперативно. В донорската област се нанася двукратно ежедневно антибиотичен крем с фузидова киселина в рамките на една седмица, а за реципиентската област се препоръчва впръскването на термална вода през час. При нужда от обезболяващи медикаменти, могат да се приемат всички НСПВЛС без аспирин.

Новите косми започват да се появяват 3-4 месеца след операцията. Въпреки че има изключения от правилото, повечето присадките навлизат в телогенна фаза през първите 3 месеца преди навлизане в тяхната анагенна фаза. Пълният растеж и оценка на резултатите от трансплантацията  могат да бъдат очаквани в продължение на 8 до 12 месеца след процедурата. Съответно повторна процедура може да бъде направена най-рано  8 месеца след първата трансплантация.

Въпроси и отговори

Процедурата приложима ли е и за мъже и за жени? Има ли разлики?
Методът FUE е приложим както за мъже, така и за жени. Няма разлики в провеждането на процедурата при двата пола. Разликата е единствено в модела на оплешивяване при мъжете и жените.
Ще боли ли?
Трансплантацията на коса се провежда с локална анестезия както при взимане на присадки от донорската област, така и при имплантирането им в реципиентската област. Това прави процедурата изключително безболезнена и комфортна за пациента. Във втората част от процедурата (имплантирането на присадките) пациентът се поставя да лежи удобно на кушетка, наклонена под 45 °, като през това време може дори да гледа филм или да чете списание.
Има ли рискове при присаждане на коса?
FUE-методът е минимално инвазивна процедура, която е свързана с минимален риск от усложнения. Те са редки, като се има предвид богатото кръвоснабдяване на скалпа, което позволява бързо възстановяване след процедурата и ниски нива на инфекции. Възможни нежелани реакции са: промяна в чувствителността на скалпа, следоперативен оток на челото и слепоочията, лека болка и кървене, сърбеж,телогенен ефлувиум (косопад), който е временен, но може да бъде притеснителен за пациента. Други по-често срещани потенциалните усложнения включват: фоликулит, инфекция и изтръпване на скалпа. Някои много тънки нервни окончания могат да бъдат наранени по време на процедурата. В резултат на това се усеща изтръпване на донорските или рецепиентската зона. Окончанията се регенерират между 3 и 18 месеца. Повечето от усложненията могат да бъдат избегнати и могат да бъдат сведени до минимум чрез подходяща хирургична техника и постоперативни грижи.
Ще останат ли белези след процедурата?
При екстракцията на космените фоликули в донорската област се използват малки пънчове с диаметър 0,8 мм-1 мм. След това тази област на скалпа се възстановява за около 10 дни, образувайки малки точковидни белези с размер 0,8 мм-1 мм на местата, където са извадени космените фоликули. Тези белези са видими само при определена светлина и при много късо подстригана коса. Тъй като белезите са с много малък диаметър, околната коса успешно ги скрива и ги прави незабележими.
Как расте косата след присаждането?
Новите косми започват да се появяват 3-4 месеца след трансплантацията. Въпреки че има изключения от правилото, повечето присадки навлизат в телогенна фаза (фаза на покой) през първите 3 месеца и отпадат преди навлизане в тяхната анагенна фаза (фаза на растеж). Пълният растеж и оценка на резултатите от трансплантацията могат да бъдат очаквани в продължение на 8 до 12 месеца след процедурата.
Каква е грижата за косата след присаждането?
След трансплантацията пациентът е с превръзка само в донорската област, която се сваля на 24 ч. В тази област се нанася двукратно ежедневно антибиотичен крем с фузидова киселина в рамките на една седмица, а за реципиентската област се препоръчва впръскването на термална вода през час. При нужда от обезболяващи медикаменти, могат да се приемат всички НСПВЛС, без аспирин. При преценка на лекаря се предписва и перорален антибиотик за снижаване на риска от инфекции. Първото измиване на донорската област с шампоан трябва да бъде на 24 ч. от трансплантацията, а на реципиентската област – на 72 ч. Пациентът трябва да избягва директен душ и високо налягане на водата в реципиентската област. Пациентите се проследяват чрез контролни прегледи и фотодокументиране на 24 ч., на 3-ти, 7-ми, 15-ти ден след трансплантацията. След това на първи, втори и трети месец, както и накрая за окончателния резултат 8-12 месец. Като допълнителна грижа за косата могат да се приложат няколко процедури мезотерапия и/или плазмо терапия, които ще доведат до увеличаване преживяемостта на присадките, както и до ускоряване на появата на новите косми в реципиентската област. Прилагането на локален миноксидил 5 % също може да подпомогне достигането на максимални резултати.
Мога ли да спортувам след трансплантацията на коса?
По време на първата седмица трябва да се избягва тежка физическа работа и спортни активности. От втората седмица може да се спортува или да се извършва работа, която ще предизвиква изпотяване, но след това е необходимо да се измие косата, колкото е възможно по-бързо, за да се намали възможността за размножаване на микроорганизми и възникване на инфекции. По време на втората седмица също не трябва да се вдига нищо тежко. Може да се плува, но трябва да се изчака до третата седмица, ако ще се използва обществен плувен басейн.
А какво се случва с вида на косата в донорската област?
Непосредствено след процедурата се поставя превръзка на донорската област, която се сваля на 24 ч. Растежът на косата в тази зона не се влияе отрицателно по никакъв начин и косата ще продължи да расте изцяло естествено след операцията. Това е така, защото при трансплантацията се извличат космените фоликули от местата с най-висока плътност на донорската област на скалпа, така че няма да се забележи промяна. При правилна техника и разумно извличане на присадки след около 3-4 седмици се наблюдава пълно израстване на косата в донорската област.
Кои пациенти не са подходящи за трансплантация на коса?
•tПациенти с активна дерматопатология, причиняваща алопеция – включително не-/цикатрициална алопеция. Най-важното е, че Lichen planopilaris и Frontal fibrosing alopecia могат да рецидивират по всяко време, което би повлияло както на трансплантираната, така и на вече съществуващата коса.n•tПациентите с нецикатрициална алопеция като алопеция ареата (кръгова алопеция), активен телогенен или анагенен ефлувиум в идеалния случай трябва да изчакат овладяването на симптомите. Главната причина е, че трансплантацията може да се окаже ненужна. Втората причина е, че е невъзможно да бъдем точни при планиране на трансплантация, когато лекарят не знае как ще изглежда пациентът след възстановяване от временната му загуба на коса. n•tПациенти с много ограничена донорска област и голяма алопетична реципиентска област, придружено от нереалистични очаквания.n•tПациенти на антикоагулантна терапия, които не могат да я спрат за процедурата.n
В България или в чужбина да си направя трансплантацията на коса?
В България има достатъчно добри специалисти, както и най-модерни технологии за присаждане на коса. Най-голямото предимство на трансплантацията на коса в България е възможността за проследяване на пациента постоперативно и прилагането на всички необходими грижи за възстановяването му след процедурата и избягване на всички усложнения. За съжаление в чужбина такова проследяване може да бъде извършено трудно и често се пропуска. Не на последно място трансплантацията в България е на по-достъпни цени в сравнение с много места в чужбина.
В различни сайтове виждам цени за косъм, за фоликул или за графт? Каква е разликата?
Хората, които искат да си направят трансплантация на коса, трябва да знаят разликата между графта (присадката) и космения фоликул. Фоликулът е структура с единичен косъм, който расте от една фоликуларна единица, а от една фоликуларна единица (присадка) може да порастнат между 1 до 4 фоликула (косъма). Например, 100 присадки (графта) се равняват на трансплантацията на 100 фоликуларни единици, но е много малко вероятно те да съдържат само 100 косъма, тъй като от една фоликуларна единица обикновено порастват между 1 и 4 косъма. Това означава, че в най-добрият случай при 100 присадки ще имаме 400 косъма. Когато цената се изчислява на косъм, крайната сума е много по-голяма, а резултатът незадоволителен, от колкото при цена на фоликуларна единица или графт. Всеки пациент трябва да бъде сигурен, че плаща за броя на отделните фоликуларни единици (присадки), а не за отделните косми. Цената за трансплантацията на коса винаги трябва да се основава на броя трансплантирани присадки (фоликуларни единици), а не на броя на космите.
Защо в „ESTETICS u0026 DERMATOLOGY”?
В клиника „ESTETICS u0026 DERMATOLOGY” се предлага най-съвременния и минимално инвазивен метод за трансплантация на коса, който постига максимално естествени резултати. Методът се извършва от високоспециализиран и добре обучен екип от специалисти. Важна част от крайния резултат е индивидуалния подход към всеки пациент, проследяването им след трансплантацията и полагането на всички допълнителни грижи за достигане на максимален краен ефект.

Цени

Цени за трансплантация на коса: от 1900 €

Крайната цена се формира индивидуално за всеки пациент на база конкретния брой нужни присадки. Ще обсъдим Вашия случай с нужното внимание и максимални детайли на безплатна консултация.

Цена за преглед при лекар за трансплантация на коса: Безплатно!

За да разберете повече запишете си час като използвате формата или телефона ни за КОНТАКТИ

Следваща процедура
Процедури за коса и скалп
Нехирургично лечение на косопад
Call Now Button