Процедури за коса и скалп
Трансплантация / присаждане на коса

Какво представлява FUE метода за трансплантация на коса?

Екстракция на фоликуларна единица (FUE) е минимално инвазивна хирургична техника за трансплантация на коса, при която се извършва преразпределяне на космени фоликули от зони, незасегнати от оплешивяване – донорски зони, последвана от присаждане на фоликули в зони, където процесът е наличен.

Какво трябва да знаем преди процедурата?

Преди пристъпване към процедурата се провежда консултация със специалист, при която се установява дали пациентът е подходящ за трансплантация, броят на необходимите фоликули за възстановяване на засегнатата област, както и наличието на придружаващи заболявания и рискови фактори.

Подходящите кандидати за FUE присаждане на коса трябва да имат здрава коса отстрани и задната част на главата, за да послужи за донорска зона. Цвета на косата, състоянието на косата и текстурата също са от значение както за процедурата, така и за крайният резултат.

В деня на операцията цялата донорска област се подстригва на дължина 1-2 mm. Цялата процедура се провежда под местна анестезия, което я прави напълно безболезнена

Етапи

В първата част от процедурата фоликулите се екстрахират от донорската област – окципитална (тилна) и темпорална (над ушите). Фоликулите в тези области не са засегнати от процеса на оплешивяване при андрогенната алопеция, тъй като нямат рецептори за тестостерон. За тяхна екстракция се използват пънчове с различен диаметър, най-често с диаметър 0.8-1 mm. След това асистентът внимателно изважда присадките една по една с помощта на пинсети, за да не се допуска трансекция на фоликулите. Присадките се съхраняват в студен физиологичен разтвор до втората част от процедурата.

Във втората част на процедурата присадките се имплантират в засегнатата област една по една с помощта на имплантери, като се съобразява посоката на растежа на косъма. Най-често реципиентската област е фронталната (челна) или париеталната (теменна). Тези области най-често се засягат от процеса на андрогенна алопеция, тъй като притежават космени луковици с рецептори, чувствителни към тестостерона.  Едно от големите предимства на FUE е свободата на селектиране на присадките. Една фоликуларна единица може да съдържа от 1-4, по-рядко повече косъма. По този начин подбирането на фоликулите ще постигне желаната гъстота в реципиентската област. Преживяването на присадките е от 95 до 98%.

Какви са предимствата на процедурата?

Сред предимствата на FUE са: по-кратък постоперативен период, едва забележимите белези от пънчовете в донорската област и максимално естествено изглеждащи резултати както при мъже, така и при жени. Непосредствено след процедурата пациентите са свободни да се приберат вкъщи, като получават указания за последващо поведение и контролни прегледи за проследяване със специалист.

След извършване на присаждане на коса, космите често отпадат до втория месец, след което се наблюдава активен растеж на нови косми от третия месец след трансплантацията. Окончателният резултат е видим след около 7 месеца до 1 година.

Очаквани резултати

FUE е един вълнуващ напредък, който задвижва областта на трансплантационната хирургия.

Цената се определя след консултация и броя на необходимите фокикули, които ще му бъдат присадени, като всеки пациент получава инфивидуална оферта.

 

Редовна цена за фолукул6 лв./бр.
ПРОМО цена за фоликул3 лв./бр.

Следваща процедура
Естетика & дерматология by Aesthederm
Коса и скалп

разбери повече...

Call Now Button