Дерматовенерология
Акне

Акне

Акне или в частност неговата най-често срещана клинична форма – acne vulgaris, е много често срещано заболяване в дерматологията. Акнето е възпалително заболяване на космено-мастния фоликул, засягащо предимно кожата на лицето, гърба, гърдите и раменете, това са т.нар. себорейни области (области, в които мастните жлези са в най-голямо количество).

Характерни за акнето са специфични промени по кожата на лицето, гърдите и гърба.

Основният клиничен белег на заболяването е полиморфен обрив, състоящ се от комедони (черни точки), инфламаторни лезии – малки червени пъпчици (папули) и гнойни пъпки (пустули). В по-тежки случаи на заболяването се наблюдават кисти и нодули.

Основните причини за появата на акне:

Акнето е заболяване, за появата на което оказват влияние множество различни фактори. Основен фактор, който определя възможността за поява на заболяването е генетична предиспозиция. На фона на това предразположение действат множество допълнителни фактори: козметични средства, лекарства, някои ендокринни заболявания, фактори, които водят до механична оклузия на кожата в дадена област, излагане на слънце.

Веднъж​ ​установено предразположение​ ​за​ ​развитие​ ​или​ ​вече диагностицирано​ ​акне,​ ​необходимостта​ ​от редовното​ проследяване​ и​ наблюдение​ от​ дерматолог​ ​на​ това​ как​ протича​ лечението, е от​ ​особено​ ​важно​ ​значение. Консултацията​ с​ дерматолог​,​ ​който​ ​да прецени​ ​тежестта​ ​на​ ​заболяването,​ ​е​ ​от особена​ важност​ за​ лечението​.​ ​

Ако имате акне – обърнете се към дерматолог за лечение и съвети, защото отстраняването на белезите и последствията е много по-трудно.

Първичният преглед се състои от обстоен оглед на кожните изменения, запознаване с налична медицинска документация и провеждане на допълнителни изледвания при необходимост. Диагностичният и терапевтичният подход са индивидуализирани и съобразени с клиничните особености при всеки пациент.

Вторичният преглед се провежда за проследяване динамиката на кожното заболяване, оценка на повлияването му от назначеното лечение и прецезиране необходимостта от допълнителни диагностични и терапевтични мерки.

Още за Дерматовенерология

Клиника „Estetics & Dermatology” на д-р Дончо Етугов разполага с опитни специалисти в областта на дерматовенерологията и с всички възможности за съвременна диагностика и терапия на полово-предавани заболявания.

В клиника „Estetics & Dermatology” на д-р Дончо Етугов се предлагат дерматологични и венерологични прегледи и консултации след предваително записан час.

В областта на дерматовенерологията клиника „Estetics & Dermatology ” на д-р Дончо Етугов предлага следните манипулации и изследвания:

– Взимане на материал за гъбични и бактериални инфекции на кожата и лигавиците
– Взимане на кръв за серологично изследване при венерологични заболявания
– Дерматоскопско изледване на целия спектър пигменти и съдови нарушения
– Консервативна и инструментална обработка на рани
– Лазерно и инструментално премахване на кондиломи, себорейни брадавици, фиброми и др.

 

Next Project
AestheDerm
ПРОМОЦИИ
Call Now Button