Call Now Button
coxaki ryka krak usta4

Болест ръка-крак-уста (Hand-Foot-Mouth disease)  

Какво представлява? Ентеровирусна инфекция,  характеризираща се с поява на фебрилитет, улцерации и ерозии в областта на оралната мукоза (устната кухина), както и везикули (мехурчета) по длани и ходила. 

От какво се причинява? Болестта ръка-крак-уста се причинява най-често от Coxsackie вирус, както и ентеровирус 71.

Кой боледува? Боледуват деца под 10 годишна възраст, обикновено през пролетно-летния сезон, като най-често се засягат кърмачета.  

Как протича? Заболяването е силно заразно и се разпространява чрез фекално-орален, орално-орален път. Инкубационният период е кратък, 3-5 дни. Попаднали в стомашно-чревния тракт ентеровирусите се разпространяват в лимфни възли и 72ч. по-късно из целия организъм с настъпване на виремия, което води до образуване на мехурчета по длани и ходила и засягане на устната лигавица. Често оралните лезии водят до отказ от хранене и общо неразположение.

С какво може да се обърка? Заболяването трябва да се разграничи от херпес вирусна инфекция, херпангина, еритема мултиформа майор, афтозен стоматит и др.

Какво е лечението и каква е прогнозата? Най-често е самоограничаващо се и не изисква специфично лечение, преминава за 8-10 дни. Терапията е симптоматична, във връзка с конкретните симптоми – локално приложение на лидокаин, бензокаин за облекчаване на дискомфорта и болката в устната кухина. Рядко се наблюдават усложнения като миокардит, менингит, менингоенцефалит. Антибиотици се препоръчват при вторична бактериална инфекция. Съществуват и нетипични форми, засягащи само ръцете и краката под формата на екзема, които се срещат все по-често. В сравнение с класическата форма, нетипичната се характеризира с полиморфна (разнообразна) клинична картина с папули, везикули, були (мехурчета) и ерозии (ранички), засягащи обширни области, включително лицето, крайниците, трункуса и седалищната област.

Next Project