Дерматохирургия
Циркумцизия

Циркумцизия

Мъжкото обрязване (на латински: circumcisio – да изрежеш) е хирургическо отстраняване на препуциума – кожата, покриваща главичката на пениса. Практиката се налага по различни причини: културни, естетически, хигиенни и вследствие на някой медицински състояния.

Обрязването е хирургичното отстраняване на кожата, покриваща върха на пениса.

За някои семейства обрязването е религиозен ритуал. Процедурата може да бъде и въпрос на семейна традиция, лична хигиена или превантивна грижа за здравето. 

Защо се прави?

Обрязването е религиозен или културен ритуал за много еврейски и ислямски семейства, както и за някои аборигенни племена в Африка и Австралия. Обрязването може да бъде въпрос на семейни традиции, лична хигиена или превантивна грижа за здравето.

Понякога има медицинска нужда от обрязване, например когато препуциума е твърде стегнат, за да бъде изтеглен назад (прибран) над главичката. В други случаи се препоръчва за да се намали рискът от определени инфекции, предавани по полов път.

Обрязването може да има различни ползи за здравето, включително:

 • По-лесна хигиена. 
  Обрязването улеснява измиването на пениса. Момчетата с необрязани пениси обаче могат да бъдат научени да мият редовно под препуциума.
 • Намален риск от инфекции на пикочните пътища. 
  Рискът от инфекции на пикочните пътища при мъжете е нисък, но тези инфекции са по-чести при необрязаните мъже. Тежките инфекции в началото на живота могат да доведат до проблеми с бъбреците по-късно.
 • Намален риск от полово предавани инфекции. 
  Обрязаните мъже могат да имат по-малък риск от определени полово предавани инфекции, включително ХИВ. И все пак сигурните сексуални практики остават от съществено значение.
 • Предотвратяване на проблеми с пениса. 
  Понякога препуциума върху необрязан пенис може да бъде трудно или невъзможно да се отдръпне (фимоза). Това може да доведе до възпаление на препуциума или главата на пениса.
 • Намален риск от рак на пениса. 
  Въпреки че ракът на пениса е рядък, той е по-рядък при обрязаните мъже. Освен това ракът на шийката на матката е по-рядко срещан при женските сексуални партньори на обрязани мъже.

Обрязването не влияе върху плодовитостта, нито обикновено се смята, че обрязването повишава или влошава сексуалното удоволствие за мъжете или техните партньори.

Цени и преглед

Циркумцизия2000 лв.

В операционния блок на клиника „Estetics & Dermatology“ се извършва оперативно отстраняване на доброкачествени и злокачествени кожни тумори, кисти, коригират се заболявания на нокътния апарат. Манипулациите се извършват при спазване на всички правила за асептика и антисептика, не изискват продължителен престой в клиниката, а пациентите подлежат на контролни прегледи няколко седмици след интервенцията. Операциите се извършват след локална анестезия, атравматични са, а пластичните шевове позволяват зарастването на дефекта без остатъчни белези.

Още за Дерматохирургия

Поле на действието в дерматохирургията са доброкачествените и злокачествените изменения на кожата, ноктите, космите. Днес изборът на специалиста включва широк спектър възможности за интервенции – от класическото хирургично изрязване до най-модерното направление, лазерната хирургия.

В операционния блок на клиника „Estetics & Dermatology“ на д-р Дончо Етугов се извършва оперативно отстраняване на доброкачествени и злокачествени кожни тумори, кисти, коригират се заболявания на нокътния апарат.

Манипулациите в клиниа клиника „Estetics & Dermatology“ на д-р Дончо Етугов се извършват при спазване на всички правила за асептика и антисептика, не изискват продължителен престой в клиниката, а пациентите подлежат на контролни прегледи няколко седмици след интервенцията.

Операциите се извършват след локална анестезия, атравматични са, а пластичните шевове позволяват зарастването на дефекта без остатъчни белези.

Висококвалифицираните и опитни специалисти на клиника „Estetics & Dermatology“ на д-р Дончо Етугов ще предложат най-подходящия метод за дерматохирургия във Вашия конкретен случай.

 

Next Project
AestheDerm
ПРОМОЦИИ
Call Now Button