Дерматохирургия
Циркумцизия

Циркумцизия

Мъжкото обрязване (на латински: circumcisio – да изрежеш) е хирургическо отстраняване на препуциума – кожата, покриваща главичката на пениса. Практиката се налага по различни причини: културни, естетически, хигиенни и вследствие на някой медицински състояния.

Обрязването е хирургичното отстраняване на кожата, покриваща върха на пениса.

За някои семейства обрязването е религиозен ритуал. Процедурата може да бъде и въпрос на семейна традиция, лична хигиена или превантивна грижа за здравето. 

Защо се прави?

Обрязването е религиозен или културен ритуал за много еврейски и ислямски семейства, както и за някои аборигенни племена в Африка и Австралия. Обрязването може да бъде въпрос на семейни традиции, лична хигиена или превантивна грижа за здравето.

Понякога има медицинска нужда от обрязване, например когато препуциума е твърде стегнат, за да бъде изтеглен назад (прибран) над главичката. В други случаи се препоръчва за да се намали рискът от определени инфекции, предавани по полов път.

Обрязването може да има различни ползи за здравето, включително:

 • По-лесна хигиена. 
  Обрязването улеснява измиването на пениса. Момчетата с необрязани пениси обаче могат да бъдат научени да мият редовно под препуциума.
 • Намален риск от инфекции на пикочните пътища. 
  Рискът от инфекции на пикочните пътища при мъжете е нисък, но тези инфекции са по-чести при необрязаните мъже. Тежките инфекции в началото на живота могат да доведат до проблеми с бъбреците по-късно.
 • Намален риск от полово предавани инфекции. 
  Обрязаните мъже могат да имат по-малък риск от определени полово предавани инфекции, включително ХИВ. И все пак сигурните сексуални практики остават от съществено значение.
 • Предотвратяване на проблеми с пениса. 
  Понякога препуциума върху необрязан пенис може да бъде трудно или невъзможно да се отдръпне (фимоза). Това може да доведе до възпаление на препуциума или главата на пениса.
 • Намален риск от рак на пениса. 
  Въпреки че ракът на пениса е рядък, той е по-рядък при обрязаните мъже. Освен това ракът на шийката на матката е по-рядко срещан при женските сексуални партньори на обрязани мъже.

Обрязването не влияе върху плодовитостта, нито обикновено се смята, че обрязването повишава или влошава сексуалното удоволствие за мъжете или техните партньори.

В операционния блок на клиника „Estetics & Dermatology“ се извършва оперативно отстраняване на доброкачествени и злокачествени кожни тумори, кисти, коригират се заболявания на нокътния апарат. Манипулациите се извършват при спазване на всички правила за асептика и антисептика, не изискват продължителен престой в клиниката, а пациентите подлежат на контролни прегледи няколко седмици след интервенцията. Операциите се извършват след локална анестезия, атравматични са, а пластичните шевове позволяват зарастването на дефекта без остатъчни белези.

Още за Дерматохирургия

Поле на действието в дерматохирургията са доброкачествените и злокачествените изменения на кожата, ноктите, космите. Днес изборът на специалиста включва широк спектър възможности за интервенции – от класическото хирургично изрязване до най-модерното направление, лазерната хирургия.

В операционния блок на клиника „Estetics & Dermatology“ на д-р Дончо Етугов се извършва оперативно отстраняване на доброкачествени и злокачествени кожни тумори, кисти, коригират се заболявания на нокътния апарат.

Манипулациите в клиниа клиника „Estetics & Dermatology“ на д-р Дончо Етугов се извършват при спазване на всички правила за асептика и антисептика, не изискват продължителен престой в клиниката, а пациентите подлежат на контролни прегледи няколко седмици след интервенцията.

Операциите се извършват след локална анестезия, атравматични са, а пластичните шевове позволяват зарастването на дефекта без остатъчни белези.

Висококвалифицираните и опитни специалисти на клиника „Estetics & Dermatology“ на д-р Дончо Етугов ще предложат най-подходящия метод за дерматохирургия във Вашия конкретен случай.

 

Next Project
AestheDerm
ПРОМОЦИИ
Call Now Button