Дерматовенерология
Псориазис

Псориазис

Псориазисът е известно от древността, широко разпространено кожно заболяване, протичащо хронично. Болестта засяга 2-3% от населението на света. Засяга еднакво и двата пола. Може да се появи във всяка възраст, но има два възрастови пика – 15-25 и 50-60 години.
Причините за поява на псориазис не са известни, макар да се винят доста фактори, водещи до развитие на заболяването:
• Генетична теория – открити са доста гени свързани с псориазиса. Много от тях се свързват и с други заболявания като хипертония, диабет, хиперлипидемии, автоимунни заболявания. При наличие на генетична предразположеност се смята, че провокиращи фактори могат да отключат забоялването.
• Имунологична теория – през последните години се доказа наличието на сложна верига от имунологични реакции в кожата, в резултат на която в нея се наблюдава по-бързо развитие на клетките, водещо до образуването на известните кожни промени.

Провокиращи фактори за поява на псориазис биха могли да бъдат:
• травми – феномен на Koebner;
• инфекции – главно стрептококови;
• медикаменти – бета-блокери, литиеви соли, антималарийни лекарства, нестероидни противовъзпалителни медикаменти, тетрациклини и др.;
• стрес.

Симптоми: Характерният за псориазиса обрив представлява червена плака или папула (надигнато над кожата плътно образувание). При по-пресни обриви цвета на папулата е бледорозов, а при стари – тъмночервено-синкав. Отгоре папулите са покрити със сребристобели люспи . Цветът им се дължи на наличието на малки въздушни мехурчета , които влияят на пречупването на светлината. Заболяването протича с периодични ремисии и обостряния, които са с различна продължителност при различните пациенти, като при някои заболяването може да изчезне за дълги години и да се появи без особена причина.

psoriasisTriggers 1137585946 770x533 1

Диагноза: Диагнозата псориазис се поставя на базата на клиничен преглед, което обикновенно е достатъчно. Не съществуват специални кръвни тестове , които да поставят със сигурност диагнозата. Понякога може да се наложи извършването на кожна биопсия с микроскопско изследване за отдиференциране от други заболявания.

Лечение: Досега не е известно лечение, което да води до пълно излекуване на псориазиса. Различните методи за лечение включват различни насоки. Локално лечение, Фототерапия, Биологична терапия, Системна терапия, Морелечение.

Запишете се за безплатно клинично проучване

До края на 2022 година, в клиника Estetics & Dermatology ще се проведе клинично изпитване на иновативно биологично лечение за псориазис. В рамките на проучването, на пациентите, проявили желание да се включат, ще бъде администрирано напълно безплатно новото лечение и ще бъдат проследени резултатите в течение на няколко месеца.

Новото лечение е разработка на водеща немска фармацевтична компания.

Клиничното изпитване ще се проведе 100% под строгия контрол на дерматолозите в Estetics & Dermatology.
Ако имате желание да се включите, моля, проверете дали сте подходящи, като покривате следните три основни критерия:

 1. Да сте на възраст между 18 – 65 години
 2. Да сте диагностицирани с хроничен плакатен псориазис
 3. Да имате поне 10% процента засягане на тялото от псориазис

Акои мате желание да се включите в проучването, както и ако имате допълнителни въпроси, попълнете формата за контакт по-долу и наш специалист дерматолог ще се свърже с Вас за допълнителна информация.

Запишете се за клинично проучване за лечение на псориазис


  Next Project
  AestheDerm
  ПРОМОЦИИ
  Call Now Button