Бактериални инфекцииБактериалните инфекции са често срещани и разпространени при децата. Една от заразните и лесно пренасяни бактериални инфекции – импетиго е кожна инфекция, причинена от бактериите Staphylococcus aureus или Streptococcus pyogenes.

Инфекцията се развива във външния слой на кожата – епидермис, като се проявява чрез съответните симптоми, включващи външни изменения по кожата и дискомфорт.

Какви са причините и симптомите за развитие на импетиго

Импетигото е кожна инфекция, причинена от бактерии, заразяващи епидермиса. Най-често засяга кожата на лицето, ръцете и краката, а най-застрашени от болестта са децата на възраст между 2 и 5 години, но и възрастни могат да се заразят.

Инфекцията обикновено започва, когато има нарушена цялост на кожата, поради ухапване от насекомо, одраскване или екзема, но в редки случаи може да се появи и на здрава кожа. Предава се чрез докосване или контакт със заразени предмети и повърхности.

Баюктериите Staphylococcus aureus и Streptococcus pyogenes са основните причинители на кожното заболяване. Те виреят предимно в горещи и влажни условия и затова често импетигото се появява значително по-често през лятото отколкото през студените зимни месеци, а на местата, на които климатът е топъл и влажен целогодишно, инфекциозното заболяване е характерно за всеки сезон.

Съществуват два вида импетиго – небулозно и булозно импетиго. Небулозното е по-често срещано и се предизвиква от бактериите стафилококи или стрептококи. При този вид инфекция по кожата се наблюдават за зачервявания и жълто-кафяви корички. Наблюдава се най-често около кожата на носа, устата, по ръцете и краката.

Другия вид импетиго – булозно е п-рядко срещано, то се причинява само от бактериите стафилококи, които отделят специфичен токсин, предизвикващ нарушаване на целостта на кожата и образуването на мехури с различни размери.

Мехурите често се пукат и оставят влажни, кървави секрети, а след спукването си, раните по кожата заздравяват бавно. Тази форма на болестта се разпространява по същите участъци, както небулозната. Разликата е, че при булозната разпространението е по-бързо, а симптомите са повече.

Други симптоми причинени от бактериалната инфекция са сърбеж и увеличени лимфли възли в засегнатата зона.

Импетигото е състояние, което може да повлияе негативно за самочувствието на децата и изисква лечение. При видими симпъоми и съмнение за болестта се консултирайте с лекар специалист, който да помогне със съвети и да предпише правилно лечение на вас или вашето дете.

Какво е лечението и има ли превенция за заболяването

За да се установи заболяването импетиго е нужно лекарите да погледнат ясните и характерни симптоми. Понякога обаче симптомите наподобяват тези на други заболявания – гъбични инфекции, екземи или краста по кожата и тогава се изискват допълнителни изследвания.

За лечение на импетигото се използват различни методи в зависимост от това колко тежък е случая и симптомите. По природа заболяването не се причислява към сериозните и при по-леки до умерени случаи се овладява с прилагането на локална терапия, в комбинация със спазването на хигиенни мерки. Локалното лечение е под формата на използването на различни лосиони и кремове, съдържащи активни вещества.

При по-тежките случаи на инфекцията, при които са засегнати по-големи участъци от кожата, се налага лечение с антибиотици.

Превенцията на заболяването се изразява в спазването на различни мерки. Редовното миене на ръцете и тялото, особено след контакт с външна, замърсена среда е от изключителна важност. Избягването на директен контакт с мръсни повърхности, не използването на чужди кърпи, вещи и хигиенни материали също е от особено значение. А лечението на вече съществуващи инфекции също е начин да намалите възможността от заразяване.

Ако имате съмнения за развитие на болестта и търсите мнението на специалист, в нашата клиниката „Estetics & Dermatology“ на д-р Дончо Етугов ще получите адекватно мнение и лечение от доказани специалисти в областта на кожните заболявания. Те ще отговорят на всички ваши въпроси и ще се съобразят със спецификите на всеки случаи.

Може да се свържете с нас по телефон или имейл за информация или консултация и да разгледате информацията за различните кожни заболявания на нашия сайт AestheDerm.eu.

Имате нужда от допълнителна информация относно импетигото?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart