Бебешко акнеБебешкото акне е състояние на кожата, при което се появявам малки бели или червени пъпчици по лицето на бебето. То е често срещано състояние при бебетата и е хормонално обвързано.

Обикновено кърмачетата преминават през това състояние в първите няколко седмици или месеца след раждането си.

Какви са симптомите и причините за поява на бебешко акне

Няма точен отговор за появата на този така често срещан кожен проблем при бебетата. Според учените най-вероятната причина за поява на бебешко акне са хормоните на майката или бебето.

Бебешкото акне се среща при около 20 процента от новородените. Неговите симптоми са подобни на тези при младежкото и юношеското акне.

Характерно за него е появата на бели постули и точки или червени подутини или пъпки. То може да се появи навсякъде по лицето на бебето, като най-често се забелязва по бузите. В някои случаи се наблюдава по врата и в горната част на гърба.

Акнето става по-видимо при раздразнение или замърсяване по лицето на бебето. В редки случаи присъства от момента на раждане, но по-често се появява от две до четири седмици от живота на бебето. Продължителността му варира от седмици до месеци, спрямо индивидуалните особености и полаганите грижи за бебето.

Как се лекува и кога трябва да потърсите лекарска помощ

Акнето при бебетата обикновено изчезва само и не изисква специално лечение. Може да остане от няколко седмици до няколко месеца, ако се притеснявате, можете да посетите педиатър, който да ви предпише подходящи кремове и мехлеми, помагащи за изчезването на акнето.

Докато чакате акнето да изчезне, има някои стъпки и правила, които да спазвате, за успокоите процеса и да донесете максимален комфорт на вашето бебе и да поддържате нежната му кожа здрава.

Поддържайте лицето на бебето чисто, измивайте го ежедневно с топла вода и не използвайте агресивни сапуни, съдържащи химикали и силни аромати. Не използвайте продукти с витамин А или ретиноиди, за да третирате акнето, тези продукти носят ползва при лечение на акне при възрастни, но не бива да се използват при бебета.

Не използвайте лосиони и кремове, ако не са ви препоръчани от лекаря на детето ви и не търкайте и стискайте кожата на бебето. Бъдете търпеливи и се отнесете внимателно и отговорно към лицето на вашето бебе.

Ако акнето не отминава с времето и започва да се влошава, като се появяват черни точки или възпалени, гнойни подутини, незабавно потърсете лекарска помощ. Ако забележите, че бебето изпитва болка или дискомфорт също се свържете с лекар.

Лекарят може да предпише лечение с антибиотици при по-сериозните случаи и да предпази кожата на бебето от появата на трайни белези. Ако акнето се появи повече от веднъж, докато детето е в кърмаческа възраст също трябва да посетите лекар.

Понякога други заболявания са причината за влошаване на симптомите и липсата на промяна след домашно лечение. Тези заболявания включват тумори, бъбречни проблеми и проблеми с ендокринната система.

Бъдете мнителни и следете внимателно промяна в състоянието на кожата на бебето, всеки случаи на бебешко акне е различен и времето за което отминава също.

Ако искате допълнителни съвети за третиране на бебешко акне или акнето на бебето ви се усложнява или не минава с времето, в нашата клиниката „Estetics & Dermatology“ на д-р Дончо Етугов можете да намерите правилните специалисти, с които да се консултирате и вашето дете да получи съобразено с личните му нужди лечение. Нашите специалисти ще отговорят на всички ваши въпроси относно състоянието и ще ви посъветват за следващите стъпки, които да предприемете.

При проблеми с бебешко акне при детето ви, можете да се свържете с нас по телефон или имейл за информация или консултация и да разгледате информацията и съвети за това и други детски и бебешки кожни заболявания на нашия сайт AestheDerm.eu.

Имате нужда от допълнителна информация относно бебешкото акне?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart