Възползвайте се от промо кода "Esdesmr5" за да получите 5% на всички услуги закупени през онлайн магазина

Детски псориазис

Детски псориазисДетският псориазис е хронично, възпалително, неинфекциозно заболяване, при което се нарушава здравето и състоянието на кожата при децата. Клиничната изява на псориазисът се случва чрез въздействието на генетиката на детето с факторите на околната среда.

Може да се развие на различна възраст, и е доказано, че около 10% от всички случаи на псориасис се развиват при деца под 10 години.

Фактори за развитие, видове детски псориазис и симптоми

Детския псориазис може да бъде под различни форми и на различни места от да засегне различни части от тялото или ноктите. Той може да бъде вроден или да бъде развит в процеса на израстване.

Има множество видове детски псориазис, които могат да възникнат при деца и тийнейджъри по различни части на тялото с различна симптоматика.

Част от по-разпространените видове са

  • Пустуларен псориазис – За този вид псориазис е характерно зачервяване и формиране на пустули. Появява се при деца и тийнейджъри, а в редки случаи и при бебета.
  • Инверсен псориазис – Появява се по влажни места на тялото (гънки, подмишници, около гениталии), симптомите са сухи и зачервени участъци на кожата. Често срещан е при малки деца.
  • Точков псориазис – За този вид е характерна появата на гладки, червени точки без релеф по кожата на тялото.
  • Еритродермичен псориазис – По-рядък от другите видове, симптомите му включват зачервяване, образуване на люспи и сърбеж на обширни зони от тялото. Състоянието е по-сериозно и изисква хоспитализация.

Симптомите на различните видове детски псориазис са локализирани на различни места спрямо типа. Те могат да се наблюдават по лактите, дланите, коленете, стъпалата, подмишниците, лицето, скалпа или по цялото тяло.

Факторите, които водят до развитие на детски псориазис не са напълно ясни, но като основен фактор се счита генетичната предразположеност. Това е така, защото при голяма част от болните се откриват сходни гени в ДНК-то, водещи до псориазис. Шансовете за предаване на болестта от родител към дете са значително по-високи, ако и двамата родители носят съответните гени, която я причиняват.

Други фактори, които могат да повлияят за развитие на псориазис са затлъстяването при децата, честите и остри инфекции, стрес от дадено събитие и нарушения в имунната система.

Какво е лечението

Лечението на детски псориазис може да е различно спрямо типа, тежестта на състоянието, възрастта на детето и други фактори и особености на болестта.

Тъй като състоянието е хронично, то не може да бъде излекувано напълно, а лечението цели да контролира симптомите и да поддържа кожата в оптимално добро състояние.

Спрямо спецификите и случая на всяко дете, вашия лекар може да назначи лечение с кремове и мазила, облекчаващи и намаляващи симптомите. Те могат да бъдат стероидни или нестероидни по състав. При по-тежък псориазис се изписват лекарства за перорално приложение или фототерапия за лечение на последствията върху кожата.

Ако детето ви страда от псориазис е важно редовно да хидратирате кожата му, за да не е прекалено суха и дразнеща и да избягвате използването на кремове и лосиони, които могат да я раздразнят и да влошат състоянието.

Важно е да се консултирате с правилния лекар, който да прегледа детето и да изпише лечение спрямо индивидуалните му нужди.

При нас, в клиника „Estetics & Dermatology“ на д-р Дончо Етугов можете да намерите специалисти, които да консултират, прегледат и лекуват детето ви, независимо от неговата възраст и симптоматика. Те ще отговорят на всичките ви въпроси и ще се съобразят с индивидуалните изисквания и специфики на случая на детето ви.

Можете да се свържете с нас по телефон или имейл за информация или консултация и да разгледате информацията за заболяването, качена на нашия сайт AestheDerm.eu, където ще намерите разнообразни теми за детските кожни заболявания, ще разберете естеството, симптомите и ще се информирате за лечението им. Доверете се на нашата експертност и опит в сферата за лечение на детски кожни заболявания.

Имате нужда от допълнителна информация относно детския псориазис?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart