Възползвайте се от промо кода "Esdesmr5" за да получите 5% на всички услуги закупени през онлайн магазина

Хиперпигментации vs Мелазма – разлики

Хиперпигментации vs Мелазма

Каква е разликата между хиперпигментация и мелазма? Появата на тъмни петна по кожата се засилва през лятото и понякога може да бъде трудно да ги квалифицираме като състояние и да разберем дали става въпрос за хиперпигментация или мелазма. Нека да разгледаме в детайли тези два дерматологични проблема:

Хиперпигментация

✴️ Хиперпигментация – това е общият термин, дефиниращ голям брой състояния, при които един участък от кожата става по-тъмен от заобикалящата го зона. Тя обхваща редица по-специфични състояния като чернодробни петна, лунички, мелазма. Въпреки че различните видове хиперпигментация могат да бъдат причинени от различни фактори – акне, лекарства или възпаления, основната причина за нея е излагането на слънце. Хиперпигментация е увреждане, което се проявява по много начини – от безвредни лунички до тежки състояния като рак на кожата. И макар повечето хиперпигментации да се лекуват лесно чрез комбинация от процедури и козметика, все пак е добре веднъж годишно да се прави профилактичен преглед, за да се избегне риска дадена пигментация да прерасне до по-сериозен здравословен проблем.

Мелазма

✴️ Мелазма, от своя страна, представлява по-специфичен вид хиперпигментация. Тя също се характеризира с поява на по-тъмни петна по кожата, но причините за нейната поява са по-различни. В повечето случаи тя не е свързана със слънцето, а се причинява от хормонални промени в тялото и затова често я наричат „маската на бременността“. Мелазмата се третира по-трудно от останалите хиперпигментации, тъкмо поради хормоналния характер на проявата й.

*Добрата новина е, че в клиника Estetics & Dermatolgy разчитаме на комплексен подход при лечението на различните видове хиперпигментации, вкл. и мелазма. Нашите специалисти комбинират специални мезотерапии с апаратно лечение с иновативната лазерна процедура LaseMD®, съобразени с индивидуалния случай на всеки пациент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart