Molluscum contagiosum

 • Молуски и вирусни брадавициКакво представлява?

Заразните молуски са често срещано доброкачествено, самоограничаващо се, вирусно заболяване, засягащо както детската възраст, така и възрастните.

Характеризира се с поява на единични или по-често множествени дребни с цвета на кожата или перлени и умбилицирани папули, с размер 2-5 мм, които са безсимптомни.

 • От какво се причинява?

Заразните молуски се причиняват от Poxvirus, който принадлежи към групата на вирусите на едрата шарка.

 • Коя възраст засяга?

Засяга деца на възраст между 3 и 10 г., като особено често се среща в детските градини, като се разпространява чрез контакт на кожа с кожа, чрез плувни басейни, ползване на общи предмети и др.

При възрастните се разпространява най-често чрез полов контакт и възниква по-чести при пациенти с HIV/СПИН инфекция.

Разпространението му е по-изразено при лица с атопичен дерматит или други сърбящи дерматози, както и при имунокомпроментирани. Инкубационният период е 2-7 седмици, но може да продължи до 6 месеца.

 • Какво трябва да се изключи?

Заразните молуски трябва да се отдиференцират от невуси, вирусни брадавици, кондиломи, акне, гранулома ануларе и др.

 • Как се лекуват?

Молуските са самоограничаващи се при деца и обикновено протичането им е асимптомно. За да не се разпространят по съседство се препоръчва лечение чрез кюретаж или лазерна терапия, както и криотерапия.

Процедурата се извършва с локална анестезия, която я прави безболезнена за децата. Понякога се налага добавяне на имуностимулатор към терапията, за да се подпомогне имунната система за справяне с вируса.

Вирусни брадавици

 • Какво представляват?

Вирусните брадавици са дискретни доброкачествени епидермални образувания, които се причиняват от HPV (човешки папиломен вирус).

Съществуват повече от 200 типа HPV, които причиняват различни клинични изяви, в зависимост от анатомичната област и имунния статус на пациента.

А) Verruca vulgaris (обикновена брадавица) – причинява се от HPV типове 2,4,7,27 и 29. Представляват доброкачествени кератотични папули с цвета на кожата, обикновено разположени по пръстите на ръцете и коленете при деца в училищна и предучилищна възраст. Вирусът навлиза през кожата в области на минимална травма, като притежава механизми за избягване на имунния отговор на гостоприемника.

 • Как се разпространява?

Заразяването става в различни групи (физкултурен салон в училище), чрез директен контакт на кожа с кожа или индиректно чрез замърсени предмети и повърхности (обществени душове, плувни басейни).

Гризането на нокти и смученето на пръсти улеснява разпространението на вируса и появтаа на брадавици, разположени около ноктите. Спонтанното излекуване може да отнеме от месеци до години.

Б) Verruca plana (плоска брадавица) – причинява се от HPV типове 1,2, 3,10 и 11 . Представляват плоски, 2-5 мм папули, обикновено в областта на лицето и крайниците при децата.

Вирусите навлизат в кожата през участъци с микротравми и атакуват базалните кератиноцити (епидермални клетки), където пролиферират (рамножават се).

Заразяването става чрез директен контакт с кожа от човек на човек или индиректно чрез замърсени предмети, а при възрастни често бръсненето може да разпространи лезиите.

Плоските брадавици могат да бъдат единични или множествени, разположени по лице, гърба на ръцете или долните крайници.

 • Как се лекуват и каква е прогнозата?

При асимптоматични деца плоските брадавици често ще отзвучат спонтанно в рамките на 2 години без лечение.

Тъй като няма специфични за HPV антивирусни лекарства, лечението на плоските брадавици се фокусира върху унищожаването на видими лезии или индуцирането на цитотоксичност срещу заразените клетки.

По този начин нарастващите или разпространяващите се лезии могат да бъдат третирани с деструктивни средства, като трихлороцетна, салицилова, млечна киселина, кюретаж, криотерапия, електрохирургия, изрязване със скалпел или лазерна терапия с СО2 лазер.

Други методи са: подпомагане на клетъчният имунитет на госпоприемника срещу HPV с локален имиквимод, локални ретиноиди, локален 5-флуороурацил и др.

В) Verruca plantaris (плантарна брадавица, т.н. „кокоши трън“) – причинява се от HPV типове 1,2,4 и се характеризира с образуване на хиперкератотични лезии в областта на ходилото, които са често устойчиви на лечение и болезнени.

Засяга всяка възраст, като най-често вирусите проникват през участъци на увредена кожа или мацерация, при носене на тесни и неудобни обувки, причиняващи микротравмиране.

Лезиите често се появяват на места на натиск, във физкултурни салони, плувни басейни, обществени душове.

 • Как изглеждат?

Лезиите са с цвета на кожата и представляват хиперкератотични плаки в дъното, на които се наблюдават тромбозирали капилярни бримки (черни точки). Могат да се групират във вид на мозайка и да обхванат обширна област от ходилото.

 • С какво могат да се объркат?

Плантарните брадавици трябва да се разграничат от мазолите, при които не се наблюдават капилярните бримки. С времето могат да станат доста големи и болезнени при ходене или при натиск.

 • Как се лекуват?

Методите за лечение са същите като при другите вирусни брадавици.

Г) Condylomata acuminata (аногенитални брадавици) – причинява се както от нискорискови HPV типове 6 и 11, така и от високорискови HPV типове 16,18,31,33,45. Високорисковите типове са свързани с висок риск за развитие на рак на маточната шийка, ануса, ларинкса и пениса.

 • Как изглеждат?

Кондиломите са мековати брадавици с цвета на кожата, възникващи върху кожно-лигавични повърхности, в интертригинозни зони (области на гънките), където има мацерация и условия за развитието им.

Понякога могат да достигнат големи размери, да се слеят, като образуват т.н. condylomata acuminata gigantea.

Могат да бъдат филиформени (нишковидни) или плоски, пигментирани или с цвета на кожата, с хиперкератотична повърхност като цветно зеле.

 • Как се разпространява?

Засягат лица в активна полова възраст, като заразяването се осъществява чрез полов контакт, контакт на кожа в кожа или лигавица.

Обикновено са силно зараззни, като при мъжете най-често се засяга пубисната област, тялото на половия член, коронарния сулкус, тестисите и ануса, а при жените – големите и малки лабии, шийката на матката, ануса и перинеума. При новородени и кърмачета заразяването може да бъде по време на раждане.

При деца в предпуберитетен период наличието на кондиломи в аногениталната област при липса на други кожни брадавици трябва да изключи възможност за сексуална злоупотреба.

Кондиломите могат да се появят седмици до години след експозиция и могат да се разпространят чрез бръснене, микротравма или сърбящи дерматози.

Рискови фактори са: полов контакт в ранна възраст, честа смяна на половите партньори, лоша хигиена или повишена хигиена.

 • Как се лекуват и как протича заболяването?

Кондиломите могат да изчезнат спонтанно, но по-често рецидивират дори след подходяща терапия, поради персистиране на вируса в нормална перилезионална кожа в латентно състояние. Основно значение на HPV инфекциите е тяхната онкогенност по-късно през годините.

HPV типове 16,18,31,33 са основни етиологични фактори за развитие на цервикален карцином при жените. Важно е да се прави профилактика веднъж годишно чрез Пап тест (цитонамазка).

За установяване наличието на HPV типове е необходимо да се извърши HPV типизиране чрез PCR тест от цервикалния или уретралния канал, което се извършва в специализирани лаборатории.

Кондиломите са трудни за лечение и рецидивите са чести, дори при добра терапия. Тъй като няма специфично антивирусно лечение, третирането им е насочено към унижожаване на видимите лезии с различни методи като: локален подофилотоксин, криотерапия, деструкция с трихлороцетна, салицилова и др. киселини, кюретаж, електрокоагулация, изрязване със скалпел или лазерна терапия с СО2 лазер.

Стимулиране на клетъчния имунитет чрез локален имиквимод, локален 5-флуороурацил и др. е друг метод на лчение.

 • Има ли профилактика?

Да, същестува ваксина Gardasil (четиривалентна за HPV типове 6,11,16, и 18) или двувалентна ваксина Cervarix за HPV типове 16 и 18, която се препоръчва за всички деца преди започване на сексуален живот, най-често преди 12 годишна възраст.

Имате нужда от още информация относно молуските и вирусните брадавици?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart