5 мита за PRP терапията

5 мита за PRP терапията

💉 PRP терапията е процедура, която се базира на плазмен продукт, известен като PRP – богата на тромбоцити плазма. Той се извлича от пациентската, предварително обработена чрез центрофугиране кръв, а инжектирането му в повърхностните слоеве на кожата води до освобождаване от тромбоцитите на активни биологични вещества. Това са т.нар. „растежни фактори”, които стимулират синтеза на нови колагенни и еластични влакна в дермата. В резултат – кожата става по-плътна, еластична и стегната, a когато се прилага при косопад, се стимулира растежа на косъма. Нека да разгледаме обаче най-разпространените митове около тази терапия:

1️⃣ PRP е рискована хирургична процедура – терапията е минимално инвазивна и нискорискова. Кръвните клетки и тромбоцитите са собствените на пациента, така че тялото няма да отхвърли или реагира негативно на инжектираната плазма.

2️⃣ PRP терапията е подходяща за по-млади пациенти – терапията е подходяща за всяка възраст, но преди пристъпването към нея, е необходима задължителна консултация с дерматолог.

3️⃣ PRP се прилага само в областта на естетиката – пациентите често казват, че са чували за PRP само по отношение постигнатите резултати за подмладяване и възстановяване на косата при косопад. Терапията обаче има широко приложение в областта на ортопедията, стоматологичната хирургия и др.

4️⃣ PRP процедурите са експериментални с недоказан ефект – макар и отскоро да са толкова търсени процедури в естетката, те се прилагат в медицинската практика още от 70-те години на миналия век.

5️⃣ PRP терапията се базира на клетки, извлечени от неродени ембриони – тове е и най-абсурдното предположение. Не бива да бъркаме използваните при PRP процедурите пациентски клетки с ембрионалните стволови клетки. Клетките при PRP терапията се извличат от собственото тяло на пациента. Това гарантира адаптирането им при повторното им въвеждане в тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart