Атопичен дерматитиЗаболяването атопичен дерматит е хронично кожно заболяване, развиващо се при деца и имащо ясно изразена симптоматика. Познато е още като „детска екзема“ и ако остане нелекувано, засяга самочувствието и качеството на живот на децата и техните семейства.

Какви са факторите, предразполагащи към развитие на болестта и какви са симптомите

Факторите, предразполагащи към развитие на атопичен дерматит при децата са няколко. Единия от тях е генетичната предразположеност – ако детето има близки роднини с клинична история на атопични заболявания (астма, алергии или екзема), рискът детето да развие това кожно състояние е значително по-голям.

Друг фактор са алергиите. Ако детето ви е склонно към развиване на алергии или често търпи различни алергични реакции, шанса за разболяване от атопичен дерматит е по-висок.

Симптомите на атопичния дерматит обикновено се появяват през детството, но могат да продължат през целия живот, ако останат нелекувани. Част от симптомите включват суха кожа, предразположена към образуването на екземи, червени петна по кожата, сърбеж и възпаление.

Силния сърбеж често води до разчесване на засегнатото място и влошаване на зачервяването, лющенето на кожата и дискомфорта.

Оставянето на симптомите без лечение, води до сериозни последствия върху здравето на кожата, неприятно чувство на децата, когато се обличат или играят и общи проблеми върху поведението и здравето на детето ви.

Какво е лечението и има ли превенция заболяването

Атопичния дерматит е състояние, което дори да се хване от рано и да се лекува, пак остава някои симптоми и последствия. Те от своя страна могат да бъдат контролирани по различни начини.

За лечението на болестта, има няколко ключови моменти, които не трябва да се пропускат. Редовната хидратация на кожата е от съществено значение, ако детето ви се сблъсква с тази кожна болест. За да поддържате кожата хидратирана е препоръчително да използвате не толкова агресивни кремове, без силни аромати и вредни добавки, подходящи за деца. Тази ще поддържате влажността на детската кожа и ще я предпазите от изсушаване, лющене и неприятно усещане.

В случаи на активен възпалителен процес с по-ясно изразена симптоматика на заболяването, специалистите след консултация и преглед на детето, могат да изпишат различни стероидни мазила за намаляване на възпалението и зачервяването и облекчаване на сърбежа.

Използването на изписаните лекарства се прави както ви е препоръчал съответния специалист, като не е добре да прекалявате с количеството или да надвишавате времето определено за използване.

Въпреки че развитието на болестта не зависи много от начина на живот, може да спазвате определени правила, за да избегнете развитието ѝ по кожата на детето ви.

Избягвайте алергени, които могат да я отключат. Дръжте детето далеч от прах, плесен, домашни любимци и избягвайте храни и други вещества, съдържащи алергени в състава си. Редовно хидратирайте кожата на детето ви и избягвайте продукти, които могат да я раздразнят.

Поддържайте хигиената на детето и не използвайте агресивни сапуни и душ гелове при къпане, защото те могат да изсушат чувствителната детска кожа. Осигурете дрехи от удобни и приятни материи за детето ви, за да осигурите по-добра вентилация и липса на потене.

Редовно се консултирайте с лекар и следете детската кожа за появата на някой от симптомите. Това са част от мерките, които може да предприемете, за да контролирате и предотвратите появата на заболяването. Ефективността им варира според особеностите на всяко дете и предразположеността му към заболяването.

Атопичния дерматит е комплексно заболяване, изискващо следене от лекар и спазване на адекватни мерки и грижа към кожата.

Експертите от нашата клиника „Estetics & Dermatology“ могат да ви посъветват да предпишат правилно лечение, а повече информация можете да получите на нашия сайт AestheDerm.eu. Навременното лечение и редовните прегледи са ключов момент за успеха и подобряване на състоянието.

Работата на родителите заедно с лекаря на децата им, ще помогне за информираността им за заболяването и за разработването на подходящ план за действие спрямо възрастта, симптомите и особеностите на всяко дете. Бъдете информирани и действайте навреме, за да можете да постигнете резултати при лечението.

Имате нужда от допълнителна информация относно атопчиния дерматити?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart