Кожни тумори и образуванияКожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя има ключова роля за здравето и защитата за организма. Предпазва тялото от различни външни влияния (UV лъчи, инфекции, токсини) и спомага за процесите на терморегулация в тялото, за синтеза на витамин D и е орган, чрез който усещаме допир, болка, топло и студено.

Кожата е съставена от няколко слоя клетки с различен произход. В нея, както във всеки друг орган  могат да се развият различни доброкачествени и злокачествени новообразувания. Туморните образувания, които се развиват по кожата се делят на меланомни и немеланомни и могат да засегнат различните възрастови групи.

Въпреки че при възрастните има по-голям шанс за развитие на кожни тумор и повече опасности, децата и бебета също могат да развият кожни тумори и образувания. Затова кожата им трябва да се наблюдава внимателно при промени, а рисковите фактори да се изолират максимално.

Кои са най-честите доброкачествени кожни тумори и какви са симптомите

Доброкачествените тумори на кожата се появяват под формата на новообразувания, които са с различен цвят, текстура, форма и да ясно ограничени от околните тъкани. Те се получават поради различни изменения във вида на клетките, които поради влиянието на отделни фактори могат да увеличат делението си, да променят размерите, формата и функциите си.

Факторите за случващото се могат да са вътрешни или външни, които да доведат до нарушаване на механизмите за контрол на функциите на клетките.

Видът на доброкачествените кожни новообразувания се определя от клетките, от които произхождат. Тези, произхождащи от мастна тъкан се наричат липоми, от кръвоносни съдове – хемангиоми и ангиокератоми, от съединителна тъкан – фиброми, а пиг,етните клетки причиняват невуси (по известни като бенки).

Диагностиката им е лесна, заради характерните им симптоми и изяви, а в някои случаи доброкачествените кожни тумори изискват да се следят с повишено внимание, ако съществува даден риск.

Фибромите са доброкачествени кожни тъкани, състоящи се от съединителни елементи. За тях е характерно, че нямат ясно изразени граници, цветът им е светлорозов или като околната кожа, а растежът им е бавен. Могат да са меки или твърди на допир и не причиняват болка. Могат да се появят на различни места по тялото, както при деца, така и при възрастни.

Липомите са доброкачествени тумори, произхождащи от мастна тъкан. Те са разположени подкожно, имат кръгла форма и са капсулирани. В редки случаи са дифузни, което води дол това да не се разграничават от околната тъкан. Те са безболезнени и се срещат по различни части на тялото с различни размери.

Хемангиомите са тумори, произхождащи от кръвоносни съдове и представляват малки червени петна, издигащи се над околната тъкан с ясни граници и различни форми и размери. Те са безболезнени, но могат да се наранят лесно и да предизвикат кървене. Те се срещат при 4,5% от всички новородени, като главно засягат недоносените бебета.

Обикновено лечение на доброкачествените кожни образувания не се налага, но в случаи че има опасно или усложнения, могат да се мажат с различни кремове или да се премахнат хирургично.

Злокачествени кожни тумори и какво е лечението

Злокачествените кожни тумори, вклчващи меланом, базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и други се формират поради генетична предразположеност и негативното влияние на околната среда. Те могат да засегнат както деца, така и възрастни.

Различните видове рак на кожата при децата дават сходни симптоми – болка, промяна в цвета на новообразувания, увеличен размер, сърбеж и кървене. Те изискват незабавно лечение, което може да включва различни методи и комбинация от тях спрямо индивидуалния случаи и това колко е напреднало заболяването.

Ако имате съмнения, че детето ви развива опасно кожно заболяване или искате да проследите доброкачествен кожен тумор, незабавно се свържете с лекар. Внашата клиниката „Estetics & Dermatology“ на д-р Дончо Етугов ще намерите точните специалисти, които да консултират и лекуват детето ви.

Може да се свържете с нас по телефон или имейл за информация или консултация и да разгледате информацията за различните кожни заболявания на нашия сайт AestheDerm.eu.

Имате нужда от допълнителна информация относно кожните образувания?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart