Псориазис – какво представлява

ПсориазисПсориазисът е известно от древността, широко разпространено кожно заболяване, протичащо хронично. Болестта засяга 2-3% от населението на света.

Засяга еднакво и двата пола. Може да се появи във всяка възраст, но има два възрастови пика – 15-25 и 50-60 години.

Причините за поява на псориазис не са известни, макар да се винят доста фактори, водещи до развитие на заболяването:

• Генетична теория – открити са доста гени свързани с псориазиса. Много от тях се свързват и с други заболявания като хипертония, диабет, хиперлипидемии, автоимунни заболявания. При наличие на генетична предразположеност се смята, че провокиращи фактори могат да отключат забоялването.
• Имунологична теория – през последните години се доказа наличието на сложна верига от имунологични реакции в кожата, в резултат на която в нея се наблюдава по-бързо развитие на клетките, водещо до образуването на известните кожни промени.

Провокиращи фактори за поява на псориазис биха могли да бъдат:

• травми – феномен на Koebner;
• инфекции – главно стрептококови;
• медикаменти – бета-блокери, литиеви соли, антималарийни лекарства, нестероидни противовъзпалителни медикаменти, тетрациклини и др.;
• стрес.

Симптоми на псориазисСимптоми: Характерният за псориазиса обрив представлява червена плака или папула (надигнато над кожата плътно образувание). При по-пресни обриви цвета на папулата е бледорозов, а при стари – тъмночервено-синкав.

Отгоре папулите са покрити със сребристобели люспи . Цветът им се дължи на наличието на малки въздушни мехурчета , които влияят на пречупването на светлината.

Заболяването протича с периодични ремисии и обостряния, които са с различна продължителност при различните пациенти, като при някои заболяването може да изчезне за дълги години и да се появи без особена причина.

Диагноза: Диагнозата псориазис се поставя на базата на клиничен преглед, което обикновенно е достатъчно. Не съществуват специални кръвни тестове , които да поставят със сигурност диагнозата.

Понякога може да се наложи извършването на кожна биопсия с микроскопско изследване за отдиференциране от други заболявания.

Лечение: Досега не е известно лечение, което да води до пълно излекуване на псориазиса. Различните методи за лечение включват различни насоки. Локално лечение, Фототерапия, Биологична терапия, Системна терапия, Морелечение.

Често задавани въпроси

Какви са методите на лечение на псориазиса?

За съжаление, това заболяване не може да бъде напълно излекувано. Въпреки това може да бъде назначено лечение, което да облекчи симптомите на псориазис.

Има няколко вида лечения, чието назначаване трябва да бъде съобразено с засегната област и степента на заболяването. Медикаментно лечение се назначава при тежки форми на заболяването с цел да се забави делението на клетките.

За локално лечение на засегнатата област могат да се използват кремове, които да подобрят състоянието на кожата и да намалят сърбежа. Фототерапията се използва за лечение на псориазис само при възрастни хора.

Това е облъчване на кожата с UV лъчи, които имат противовъзпалително действие. Преди да предприемете подобно лечени консултирайте се с дерматолог, който ще определи от колко процедури се нуждаете.

Какви са провокиращите фактори за появата на псориазиса?

Псориазисът най-често се предава генетично. Въпреки това не всеки човек, който има роднини с псориазис страда от него. Отличават се няколко фактора, които засилват вероятността заболяването да се появи.

Те включват прекомерна употреба на алкохол и цигари, напрегнат и стресов начин на живот, стрепрококови инфекции, страничен ефект от приема на някои лекарства.

Около една трета от случаите на псориазис са се отключили от стрес в ежедневието и други психологически травми. Климатичните условия са също важен фактор за развитието и протичането на заболяването.

Слънчевите лъчи ни доставят нужния витамин D, но прекомерната изява на UV лъчи може да е предпоставка за развитието на кожни заболяване, сред които е и псориазисът. Високата влажност на въздуха и недостатъчната хидратация са също провокиращи фактори.

Имате нужда от допълнителна информация относно псориазиса?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart