Акне или в частност неговата най-често срещана клинична форма – acne vulgaris, е много често срещано заболяване в дерматологията.

Акнето е възпалително заболяване на космено-мастния фоликул, засягащо предимно кожата на лицето, гърба, гърдите и раменете, това са т.нар. себорейни области (области, в които мастните жлези са в най-голямо количество).

Характерни за акнето са специфични промени по кожата на лицето, гърдите и гърба.

Основният клиничен белег на заболяването е полиморфен обрив, състоящ се от комедони (черни точки), инфламаторни лезии – малки червени пъпчици (папули) и гнойни пъпки (пустули). В по-тежки случаи на заболяването се наблюдават кисти и нодули.

Основните причини за появата на акне:

АкнеАкнето е заболяване, за появата на което оказват влияние множество различни фактори. Основен фактор, който определя възможността за поява на заболяването е генетична предиспозиция.

На фона на това предразположение действат множество допълнителни фактори: козметични средства, лекарства, някои ендокринни заболявания, фактори, които водят до механична оклузия на кожата в дадена област, излагане на слънце.

Веднъж установено предразположение за развитие или вече диагностицирано акне, необходимостта от редовното проследяване и наблюдение от дерматолог на това как протича лечението, е от особено важно значение. Консултацията с дерматолог, който да прецени тежестта на заболяването, е от особена важност за лечението.

Ако имате акне – обърнете се към дерматолог за лечение и съвети, защото отстраняването на белезите и последствията е много по-трудно.

Първичният преглед се състои от обстоен оглед на кожните изменения, запознаване с налична медицинска документация и провеждане на допълнителни изледвания при необходимост. Диагностичният и терапевтичният подход са индивидуализирани и съобразени с клиничните особености при всеки пациент.

Вторичният преглед се провежда за проследяване динамиката на кожното заболяване, оценка на повлияването му от назначеното лечение и прецезиране необходимостта от допълнителни диагностични и терапевтични мерки.

Защо е важно да се обърнете към дерматолог при проблеми с акне

Много често в стремежа си да се отърват от неприятното акне, пациентите минават през какви ли не козметични мазила и лекове, които обещават пълно изчистване и обновяване на кожата и заглаждане на нейната текстура.

За съжаление, обаче, в този процес нерядко се стига до временно подобрение, последвано от влошаване на състоянието.

Обикновено това е моментът, в който пациентите се обръщат към дерматолог – когато има съществени поражения по кожата като вдлъбнати белези и пигментация, вследствие неправилното третиране на акнето.

Това може да бъде избегнато, само ако се свържете със специалиста преди да сте предприели каквито и да е самоинициативни мерки в борбата с акнето.

Опитният дерматолог е този, който ще се съобрази с конкретните характеристики на вашата кожа и ще ви предложи индивидуализиран подход на терапията.

Той ще изследва възможностите за лечение с козметични средства и ще предпише лекарствени такива, при необходимост. Освен това единствено специалистът може да прецени коя процедура би била подходяща за вашата кожа.

Той ще диагностицира формата на акнето и ще ви предпише ефективни средства, според естеството на състоянието. Освен това ще наблюдава развитието на състоянието и отговора на кожата ви по отношение на предписаната терапия.

Някои съставки, борещи се с акнето и неговите белези изискват специализиран подход за постепенно включване в рутинната грижа за кожата.

Дерматологът ще ви посъветва какви точно да са вашите стъпки в тази насока и ще ви помогне да спрете да се лутате между рафтовете на магазина за козметика.

Затова съветът ни е – не отлагайте, а първо посетете кабинета на дерматолога и чак след това – аптеката или дрогерията.

Често задавани въпроси за Акне

Какви са видовете акне и как се лекуват?

Противно на очакванията акнето не е дерматологичен проблем само по време на пубертета. Има няколко вида акне, които изискват различен начин на терапия.

Акне вулгарис е този тип кожно заболяване, което се появява в пубертета и е възможно да остане и след това. Този тип акне се появява заради хормоните.

Проблемът може да бъде отстранен с подходяща грижа за кожата и здравословно хранене. Наблюдава се и наличието на акне в следпубертетна възраст, което е типично за жени над 25 годишна възраст.

То най-често е следствие от стрес или хормонален дисбаланс. Конглобата е вид акне, при което има наличие на абцеси и кисти както по лицето така и по други части от тялото. Оставя дълбоки белези.

Колко често е препоръчително да се правят процедурите?

Броя на процедурите зависи от степента на проблема и кожата на пациента. Преди да се предприеме каквато и да е процедура, трябва да се определи вида на акнето. Честотата на процедурите зависи от това как кожата се повлиява от тях.

При повечето пациенти се наблюдава бързо възстановяване между процедурите, което позволява по-скорошно повторение. Наличието на белези по кожата се наблюдава след първите процедури, като с времето белезите се изглаждат и кожата придобива здрав вид.

Експертите препоръчват процедури от този тип да се правят през есенно-зимният период, защото така кожата не се излага на вредни UV лъчи.

За да бъде акнето премахнато в максимална степен трябва да се спазва хранителен режим и ежедневна грижа за кожата, която се препоръчва от дерматолог.

Имате нужда от допълнителна информация относно акнето?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart