ЦиркумизацияКакво е циркумизация?

Мъжкото обрязване (на латински: circumcisio – да изрежеш) е хирургическо отстраняване на препуциума – кожата, покриваща главичката на пениса.

Практиката се налага по различни причини: културни, естетически, хигиенни и вследствие на някой медицински състояния.

Обрязването на момче или дете е практика с голямо религиозно значение в някои култури. Смята се, че след обрязването детето се превръща в мъж, който е готов са встъпи в брак и да бъде глава на семейството.

Въпреки че циркумцията все още има религиозно значение, днес тази процедура се предприема по-скоро по медицински причини, от колкото от културни и етнически норми.

Обрязването е хирургичното отстраняване на кожата, покриваща върха на пениса. Това е изключително деликатно място, където могат да се развият бактерии ако не се осъществява правилна хигиена.

Под препуциума е възможно да се съберат остатъци от урина, сперма и секрети с общото наименование смегма. Всичко това повишава риска от развитието на инфекции. За да се избегне това може да се осъществи процедура по циркукция, която да премахне препуциума и възможността да се събират вредни остатъци около него.

За някои семейства обрязването е все още уважаван религиозен ритуал. Всичко споменато до тук ни показва, че процедурата може да бъде и въпрос на семейна традиция, лична хигиена или превантивна грижа за здравето.

Защо се прави?

Обрязването е религиозен или културен ритуал за много еврейски и ислямски семейства, както и за някои аборигенни племена в Африка и Австралия. Обрязването може да бъде въпрос на семейни традиции, лична хигиена или превантивна грижа за здравето.

Понякога има медицинска нужда от обрязване, например когато препуциума е твърде стегнат, за да бъде изтеглен назад (прибран) над главичката. В други случаи се препоръчва, за да се намали рискът от определени инфекции, предавани по полов път.

Все пак ние се съсредоточаваме върху циркумцията с цел запазване на добро здравословно състояние и полово здраве. Нека разгледаме какви са ползите за здравето от обрязването на мъж:

  • По-лесна хигиена

Обрязването улеснява измиването на пениса. Момчетата с необрязани пениси обаче могат да бъдат научени да мият редовно под препуциума. Обрязването предотвратява развитието на инфекции от събрала се сперма, урина или смегма в препуциума.

  • Намален риск от инфекции на пикочните пътища

Рискът от инфекции на пикочните пътища при мъжете е нисък, но тези инфекции са по-чести при необрязаните мъже. Тежките инфекции в началото на живота могат да доведат до проблеми с бъбреците по-късно.

  • Намален риск от полово предавани инфекции

Обрязаните мъже могат да имат по-малък риск от определени полово предавани инфекции, включително ХИВ. И все пак сигурните сексуални практики остават от съществено значение.

  • Предотвратяване на проблеми с пениса

Понякога препуциума върху необрязан пенис може да бъде трудно или невъзможно да се отдръпне (фимоза). Това може да доведе до възпаление на препуциума или главата на пениса.

  • Намален риск от рак на пениса

Въпреки че ракът на пениса е рядък, той е по-рядък при обрязаните мъже. Освен това ракът на шийката на матката е по-рядко срещан при женските сексуални партньори на обрязани мъже.

Обрязването не влияе върху плодовитостта, нито обикновено се смята, че обрязването повишава или влошава сексуалното удоволствие за мъжете или техните партньори.

Състоянието фимоза и как се лекува

Това е едно от най-често срещаните състояния при мъжете, което оказва голямо влияние на половия живот. Фимозата се изразява в трудно заголване на главичката на пениса, което се дължи на стеснен препуциум. Това състояние може да бъде вродено или получено в следствие на инфекция или неправилни опити за отлепване.

Фимозата се разпознава лесно, когато има трудности при оголване на главичката на пениса. Състоянието е често срещано при някои момченца, но може да се отстрани без да има трайни последици за здравето и половия живот.

Друг е въпросът ако фимозата се появи в по-зряла възраст. Тогава тя може да повлияе на половия живот на мъжа и да му причини дискомфорт и болка по време на секс.

Фимозата се лекува след хирургическа намеса – т.нар обрязване. Циркумцията е част от нашето портфолио с естетически услуги, които имат за цел да отстранят кожни проблеми и състояния.

Лазерно обрязване – безкръвна и безболезнена процедура

Освен с хирургическа намеса, циркумцията може да се осъществи и с лазер. Тази процедура е изключително безопасна тъй като се прилага по безкръвен начин. Продължителността е само между 10 и 20 минути, а резултатът отличен.

Възстановяването след лазерно обрязване е много по-бързо, отколкото след хирургическа циркумция. Поради прецизната работа с лазера очакваният резултат е много по-естетически в сравнение с хирургическото обрязване.

Още едно предимство на лазерното обрязване е ниският риск от травма на пениса. Мъжете подложили си на тази процедура споделят, че не усещат дразнене на главичката на пениса в бельото след извършване на манипулацията.

В операционния блок на клиника „Estetics & Dermatology“ се извършва оперативно отстраняване на доброкачествени и злокачествени кожни тумори, кисти, коригират се заболявания на нокътния апарат.

Манипулациите се извършват при спазване на всички правила за асептика и антисептика, не изискват продължителен престой в клиниката, а пациентите подлежат на контролни прегледи няколко седмици след интервенцията.

Операциите се извършват след локална анестезия, атравматични са, а пластичните шевове позволяват зарастването на дефекта без остатъчни белези.

Често задавани въпроси за Циркумизация

Какво е медицинското значение на циркумцизията?

Обрязването или циркумцизията е важна процедура за лечението на някои състояния като фимозата и инфекции на уринарния тракт.

Изследванията във връзка с циркумцията и нейните медицински ефекти показват, че тази манипулация може да намали риска от развитието на рак на пениса или болести предавани по полов път.

Колко дълго продължава възстановяването след обрязване?

Времето на възстановяване след обрязване зависи от няколко фактора – лазерно обрязване или хирургическо, хигиената на пациента и лечението.

След процедурата пациентите изпитват дискомфорт, болка и често може да се наблюдава оток.

Наличието на болка може да продължи до седмица след операцията. При поддържане на определена хигиена и спазването на предписанията за възстановяване отокът започва да спада до няколко дни.

Колко е нормалната цена за обрязване?

Цената на циркумцията може да варира в зависимост от метода на извършване. Различните клиники и специалисти предлагат различни цени.

Често към цената са включени допълнителни консултации или прегледи след манипулацията, които имат за цел да следят възстановяването на пациента. Ние също предлагаме обрязването като част от нашите естетически услуги.

Цената на услугата е съобразена с пациентите и техните възможности. Ние се стараем да предоставим достъпни услуги с отличен ефект, които да оправдаят очаквания резултат.

Може ли да се прави обрязване на жена?

В някои мюсюлмански държави се извършва и обрязване на жени.

Според СЗО милиони жени са станали жертва на генитално обрязване поради религиозни или етнически причини основната. Това е практика, която е осъждана като нарушение на основните човешки права.

За разлика от обрязването на мъже, това на жените не е свързано с подобряване на половото здраве или определен вид лечение.

Имате нужда от допълнителна информация относно циркумизацията?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart