Фимозата е състояние при момчета или мъже, представляващо тесен отвор на кожата, погриваща пениса (препуциум) и трудно и болезнено заголване на главата на пениса.

Препуциума при здрави момчета и мъже представлява лесно подвижна тънка кожа, която се дърпа назад по време на ерекция, за да позволи естественото удължаване на пениса.

Фимозата е състояние, пречещо но нормалната функция на пениса и налагащо съответното лечение. Болестта може да е вродена или да се придобие в зряла възраст в следствие на възпаление, травма или заболяване. Вродената (физиологична) фимоза на вашите деца е състояние, което при усложнения или липса на промяна, изисква посещение на лекар и лечение.

Какви са оплакванията и възможните усложнения при фимоза

Около 90% от момченцата се раждат с т.нар. физиологична фимоза. Това е нормално и обичайно състояние за бебетата от мъжки пол, дължащо се на незрялост на половият им орган и слепването на препуциума с главичката на пениса.

Това състояние обикновено се оправя с времето, при израстването на детето, без да е нужна външна намеса. Препуциума на децата се отпуска, а главата на пениса им се заголва изцяло до навършването на 5-7 годишна възраст.

Физологичната фимоза е състояние, което не изисква лекарска намеса, освен ако няма усложнения. При бебета и малки деца няма симптоми на болка и дискомфорт от фимозата. Не се препоръчва родителите да заголват насилствено пениса на децата си, тази практика е била популярна в миналото, но днес се определя, като болезнена и опасна за развитие на придобита фимоза в бъдеще.

За да полагате адекватни грижи и да помогнете на детето ви да се справи с това състояние е достатъчно при всяко къпане да се опитвате леко и нежно да заголите главичката на пениса, без да дърпате силно и да оказвате излишен натиск.

Въпреки че е нормално и безопасно състояние за малките момчета, фимозата може да предизвика и определени усложнения. Ако детето ви изпитва болка или се появят инфекции и възпаление по пениса е нужно да се обърнете към лекар, които да ви даде съвети и да определи лечение.

Друго усложнение, което може да се получи е фимозата да прерастне в т.нар парафимоза. Парафимозата представлява състояние, при което след заголване на главата на пениса, стеснения участък пречи на кожата да се върна обратно.

Така около главата на пениса се получава подбие на пръстен, притискащ и нарушаващ кръвоснабдяването около главата, може да предизвика и оток и подуване.

Парафимозата е спешно медицинско състояние, изискващо лечение. Нелекувано може да доведе до сериозни отоци и некроза, породени от продължително притискане и оток.

Какво е лечението на парафимозата

Ако детето ви се сблъсква с това неприятно състояние, задължително трябва да го заведете при специалист за съответното лечение. Обикновено първото нещо, което докторът ще направи е опит да върне кожата напред с използването на специален гел за целта, съдържащ локална упойка.

Ако кожата не успее да се върне обратно на мястото си, се налага извършването на малък разрез откъм гърба на пениса, за да може проблема да се оправи. Процедурата и възстановяването са бързи за детето ви и ще му върнат комфорта. При проблем бързо се обърнете към лекар, за да избегнете още по-големи усложнения.

Ако искате допълнителни съвети и информация за фимозата при бебета и деца или се сплъсквате с усложнения от нея, в нашата клиниката „Estetics & Dermatology“ на д-р Дончо Етугов можете да намерите правилните специалисти, които да прегледат и лекуват детето ви. Те ще ви посъветват и отговорят на вашите въпроси и очаквания.

Можете да се свържете с нас по телефон или имейл за информация или консултация и да разгледате нашия сайт AestheDerm.eu за повече информация по тази тема и по други, свързани с детски кожни заболявания. Доверете се на опита и се свържете с нас. Можете да разгледате и материалите ни относно обрязване, по-познато като циркумизация.

Имате нужда от допълнителна информация относно фимозата?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart