Хиперпигментация

Хиперпигментация – тъмните петна по кожата ни

ХиперпигментацияПигментните петна или хиперпигментация представлява все по-сериозен естетически проблем за съвременните жени. В основата им е нарушение във функционирането на пигментните клетки – меланоцитите, т.нар. „фабрики за меланин“. Те се влияят и от околната среда: температурни промени, UV излъчвания, механични или химични травми.

Тези фактори предизвикват мултипликация или метаболитни изменения на меланоцитите, клетките производители на меланин, и нарушение в пигментацията на кожата.

Хиперпигментацията се появява, когато е налице свръхпроизводство на меланин на определени места в кожата. Меланинът е пигмент, който естествено се произвежда в кожата и придава цвета на кожата.

Но излагането на слънце, хормоналните промени, нараняванията, генетичната предразположеност, някои заболявания и процесът на стареене могат да доведат до свръхпроизводство на мелнин и образуване на хиперпигментация.

Хората с по-тъмна кожа са по-предразположени към хиперпигментации, но те се срещат при всички, независимо от етноса и цвета на кожата.

ХИПЕРПИГМЕНТАЦИИТЕ СА ЧЕСТО СРЕЩАНО СЪСТОЯНИЕ НА КОЖАТА И СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО:

Пигментни или соларни петна (лентиго соларис) – появяват се след силно слънчево обгаряне, често по деколтето, горната част на гърба, ръцете или лицето. Могат да бъдат с голям размер и оцветени бледо жълто до кафяво.

Обикновено слънчевите петна остават с години. Често през зимата избледняват, а при последващо излагане на слънце – се засилват отново.

Слънчевите петна са резултат от нарастване на производството на количество меланин без промяна на броя на меланоцитите.

Цени и преглед

Първичен преглед 50 лв
Вторичен преглед 40 лв
Първичен преглед (Д-р Етугов) 70 лв
Вторичен преглед (Д-р Етугов) 50 лв

Първичният преглед се състои от обстоен оглед на кожните изменения, запознаване с налична медицинска документация и провеждане на допълнителни изледвания при необходимост. Диагностичният и терапевтичният подход са индивидуализирани и съобразени с клиничните особености при всеки пациент.

Вторичният преглед се провежда за проследяване динамиката на кожното заболяване, оценка на повлияването му от назначеното лечение и прецезиране необходимостта от допълнителни диагностични и терапевтични мерки.

Лечение на хиперпигментация – необходим ли е дерматолог и защо

Хиперпигментацията е един от най-внезапните и трайни кожни проблеми, с които се събуждате един ден и от които не може да се отървете дълго време.

Това е така, защото видимият естетичен проблем e задействан от промяна в дълбочина – повишено производство на меланин. Хиперпигментацията може да се появи и вследствие неправилно лечение на акне, недобра грижа за кожата, увеличаване на възрастта и хормонални проблеми.

Вече сте пробвали да се справите с упоритите пигментни петна по кожата на лицето или по тялото си, но колкото и средства да сте вложили в скъпи козметични продукти, резултатите все още липсват?

Време е да се обърнете към тесен специалист, който ще изследва причините за появата на кожния проблем и ще ви помогне да разберете дали той може да бъде повлиян и по какъв начин.

Лечението на хиперпигментацията изисква повече време. Затова е важно то да е предложено от опитен специалист, така че в края на периода да видите резултати, а не разочарование. Дерматологът е експертът, който ще прецени дали е необходимо да бъде предписана медикаментозна терапия, според конкретните особености на вашия случай.

Освен това той ще ви даде правилните съвети, според начина ви на живот, характеристиките на кожата ви и здравословното ви състояние. Когато това е възможно, ще изследва и причинителя на хиперпигментацията.

В „Estetics & Dermatology by dr. Doncho Etugov“ ще получите конкретни съвети за справяне с появилия се кожен проблем и допълнителни препоръки за превенцията в бъдеще. Доверете се на експертите на AestheDerm.eu и се погрижете за своята увереност.

Често задавани въпроси за хиперпигментация

Кои са средствата за лечение на хиперпигментацията?

Дерматолозите използват много иновативни средства за отстраняването на тъмните петна по кожата. Преди да се определи начинът за лечение трябва специалистът да се съобрази с вида хиперпигментация и типа кожа на пациента.

Един от начините е лечение с лазер. Чрез този метод светлинният лъч създава повърхностни микроскопични лезии върху кожата.

Това я стимулира да се възстанови с по-естествен цвят, който да замени тъмните петна. Методът на импулсната светлина също е използван от дерматолозите.

Това помага за коригиране на петната и намалява съдовите нарушения. С помощта на пулсираща светлина се търсят цветни контрасти под кожата, които се изсушават и така се премахват петната.

Пилинг с глинова киселина също действа благоприятно за отстраняването на хиперпигментацията. Пилингът ексфолира клетките, в които липсва пигментация. Лечението е по-скоро повърхностно, но също много ефикасно.

Как се диагностицира хиперпигментацията?

Въпреки че, наличието на тъмни петна е забележимо се препоръчва посещение при дерматолог, който най-добре да диагностицира заболяването и да назначи лечение.

Обичайната процедура по диагностика включва запознаване с медицинската история на пациента и преглед на засегнатите зони.

Ако това не е достатъчно да се даде най-точна диагноза то се прибягва до снемането на кожна биопсия. При тази процедура се взема проба от засегнатата зона, която се изследва под микроскоп.

Не предприемайте приема на лекарства или третирането на засегнатата зона с кремове без да сте се консултирали с дерматолог, който да ви назначи най-подходящото лечение според степента на състоянието ви.

За да се предпазите от появата на повече тъмни петна използвайте ежедневни слънцезащитни продукти.

Имате нужда от допълнителна информация относно хиперпигментацията?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart