Какво е карцином и може ли да се лекува

Карцином

Карцином е терминът, с който се назовава злокачествено образувание, при което се развиват разсейки. В разговорната реч това състояние се назовава с думата рак. Това е сериозно заболяване и в зависимост от стадия си на развитие може да е изключително опасно за човешкия живот.

Процесът по злокачествено образуване на разсейки може да се развие в различни тъкани и органи и да доведе до спиране на тяхното функциониране. Карциномите могат да се разделят на много подтипове в зависимост от тяхната локация в тялото и характеристики.

Какво е карцином и какви са причините за образуването му

Карциномът представлява заболяване, което се характеризира с неограничен растеж на анормални клетки в организма. Това състояние представлява развитието на различни видове ракови клетки в органите.

Най-често срещаните карциноми са тези, които се развиват в черния дроб, гърдите, простатата, стомаха. Те причиняват ракови заболявания и са много опасни за живота на хората.

Причините за появата на карцинома са спорни. Те могат да са индивидуални за всеки човек като тези с най-голямо влияние включват генетични фактори, екологични влияния, неправилно хранене, тютюнопушене, употреба на алкохол, вирусни инфекции.

Генетичните фактори имат ключова роля за наличието на ракови клетки в организма още от зачеването. Наследените гени, които носят информацията на карцинома увеличават риска от бъдещо развитие на ракови заболявания.

Мутациите на ДНК на нормалните клетки също могат да доведат до трансформация им в ракови клетки. Тези мутации най-често са предизвикани от набор от фактори като ултравиолетови лъчи, кръвна радиация и въздействието на някои химикали.

Екологичното влияние има все по-голяма тежест за развитието на карциноми. Излагането на различни замърсители с негативен ефект върху организма като тежки метали, химикали и други увеличава развитието на карцином.

Нездравословния начин на живот, прекомерната злоупотреба с цигари и алкохол също допринасят за възможността от отключване на ракови заболявания, ако те вече са заложени в ДНК на човек.

Видове карциноми и как могат да се лекуват

Следва да разгледаме някои от най-разпространените видове карциноми и дали е възможно да се приложи лечение спрямо тях.

  • Карцином базоцелуларен

Това е най-често срещаният вид кожен рак, който се развива в близост до базалните клетки на кожата, които отговарят за нейното обновяване. Карцином базоцелуларен се развива в зони, които са изложени на слънчеви лъчи – например шия, лице, глава.

  • Карцином спиноцелуларен

Това е друг вид рак на кожата, който се развива в повърхностния слой на кожата. Карцином спиноцелуларен има по-висока склонност към разпространението на ракови клетки в други органи и тъкани от тялото.

  • Карцином на гърдата

Това е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания при жените. Карцином на гърдата засяга гръдната жлеза и тъканите около нея. При ранно откриване на това заболяване шансът за прилагане на успешно лечение е много голям.

Рискът за развитие на карцином на гърдата се увеличава с нарастване на възрастта на жената. Начина на живот също оказва влияние за степента на наличието на разсейки в други органи.

  • Карцином на простатата

Това е друго злокачествено заболяване, което засяга простатната жлеза и се проявява при мъжете. Причините за развитието на това раково заболяване не са напълно ясни, но се смята, че основна роля имат възрастта на мъжа и хормоналните промени.

Възможно ли е лечението на карциноми

Лечението на раковите заболявания зависи от органите, които са засегнати и развитието на карцинома. Има няколко стадия на развитие на заболяването, което е също ключово при определянето на лечение.

Здравословното състояние на пациента също е важно при определянето на подходяща терапия. Обикновено се използва комбинация от методи, които да отговарят на стадия на заболяването, наличието на разсейки и засегнатите органи.

При всеки пациент с карцином заболяване се развива с различна скорост, което е също важно за назначаването на адекватно лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart