Кои са основните причини за поява на хиперпигментацията?

Причини за поява на хиперпигментация

Хиперпигментацията представлява състояние, при което върху кожата се появяват области с неравномерна пигментация. Въпреки че повишената пигментация често се разглежда като естетичен проблем, трябва да се отнасяме с внимание към нея, тъй като тя може да бъде симптом на друго медицинско състояние.

Кои са основните причини за поява на хиперпигментацията?

Основната причина за хиперпигментация е излишното производство на меланин. Меланинът е пигментът, придаващ цвета на кожата, който се синтезира от кожните клетки – меланоцити. Няколко различни състояния или фактори могат да ускорят производството на меланин в тялото:

↪ Излагане на слънце – слънчевата светлина предизвиква производството на меланин. Меланинът действа като естествена защита на кожата от слънцето, предпазвайки от UV лъчите. Прекомерното излагане на слънце, обаче, може да наруши този процес, като доведе до хиперпигментации.

↪ Прием на медикаменти – някои лекарства за химиотерапия, антибиотици и др. могат да причинят хиперпигментация.

↪ Бременност – по време на бременността се променят нивата на хормоните и това може да повлияе на производството на меланин при някои жени.

↪ Ендикринни заболявания – някои заболявания на ендокринната система може да доведат до хиперпигментация, която е най-очевидна в зони на излагане на слънце, като лицето, шията и ръцете, както и в зони, изложени на триене, като лакти и колене.

↪ Хормони – мелазмата е често срещан вид хиперпигментация, която възниква под въздйствие на хормоните. Тя е особено често срещана сред жените и се счита, че се появява, когато женските полови хормони стимулират свръхсинтеза на меланин при излагане на слънце.

Не пренебрегвайте това състояние, тъй като то може да индикра по-сериозен проблем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart