Полово предавани заболявания

Полово предавани заболявания

Полово предавани заболявания

Кои са най-честите полово предавани заболявания

Сред рисковите фактори, които могат да доведат до развитието на полово предаваните болести, са начало на полов живот в ранна възраст, непротектиран полов контакт, множество полови партньори и честата им смяна.

Чести полово предавани заболяванияПредходно боледуване от полово преносима болест увеличава риск от развитието на друга такава във времето.

Предразполагащи моменти са използването на орални контрацептиви, влагалищни промивки, бръснене в интимната област.

Какви са най-честите прояви на ППЗ?

Първите симптоми се проявяват след различно дълъг инкубационен период. Най-честите прояви са сърбеж, вагинално течение с или без субективна симптоматика, сухота, парене, болка при полов контакт и кървене след него, секрет от уретрата и смущения при уриниране, поява на различни образувания – молуски, кондиломи, безболезнени язви при сифилис, болезнени мехурчета при генитален херпес, интензивен нощен сърбеж при краста.

Разбира се, може да имаме и общи прояви при системните заболявания като сифилис и СПИН.

Много често заболяванията протичат безсимптомно и се откриват при настъпилите вече тежки усложнения. При сифилис проявите не са болезнени и рядко хората си обръщат внимание.

А можем ли да се заразим чрез целувка?

ЦелувкаДа, на първо място с херпесния вирус, а на второ място с човешки папиломен вирус. Както влагалищната мукоза, така и оралната лигавица може да бъде входна врата за някои ППЗ.

Що се отнася до бактериите, на първо място това е сифилис. Други инфекции от бактериалната група са гонорея и хламидия, чиито прояви са гонококов и хламидиален фарингит, които в голям процент от случаите са асимптоматични.

Разкажете ни случай от вашата практика?

Често срещан проблем в практиката ни са кондиломите (полови брадавици), причинени от ЧПВ.

За съжаление хората неглижират проблема, тъй като тези образувания обикновено не създават субективна симптоматика и понякога нарастват значително по размер. Това състояние наричаме condylomata acuminata gigantea.

В нашата практика срещаме често както перианални, така и интраанални кондиломи (около и в ануса), придобили значителни размери, които премахваме с CO2-лазер, последвано от подходяща имунопрофилактика.

Създали сме си техника, с която релаксираме аналния сфинктер, което ни позволява да третираме дори кондиломите, намиращи се в ануса.

Има ли усложнения и какви са негативните последствия от ППЗ?

Високия процент безсимптомно носителство при хламидията – 60 % при мъжете и 80 % при жените, предразполага към широко разпространение и когато вече се открие, често са настъпили усложнения като стерилитет и при двата пола, извънматочна бременност, тазово-възпалителна болест, което прави хламидиазата едно социално значимо заболяване.

При гениталния херпес инфекцията може да се предаде на плода интраутеринно и да причини сериозни усложнения или неговата смърт независимо от срока на бременността.

Как се можем да се профилактираме и как да се предпазим от ППЗ?

Най-важната профилактична мярка е спазване на много добра лична хигиена, както и избягване на безразборните полови контакти.

Използването на бариерни средства като кондомите и обрязването при мъжете намаляват риска от полово предавани заболявания.

Има убедителни доказателства, че обрязването при мъжете намалява риска от хетеросексуално придобита ХИВ инфекция при мъжете с приблизително 60%. Трябва да се има предвид, че презервативите не предпазват 100 % от HPV.

Съществуват ваксини за някои от ППЗ, като ваксината срещу хепатит Б, както и ваксини, които могат да предотвратят инфектирането с тези видове HPV, които най-често причиняват рак на маточната шийка.

Ваксината срещу HPV ;обаче не може да замени редовния веднъж годишно скрининг за рак на шийката на матката чрез цитонамазка.

Как се диагностицират полово предаваните болести?

Съществуват различни методи за диагностика, които трябва да бъдат назначени от специалист по кожни и венерически болести във връзка с клиничната симптоматика.

Необходимо е да се определи етиологичния причинител, най-често с помощта на микробиологично и микроскопско изследване на влагалищен, уретрелен или цервикален секрет, както и PCR и серологични изследвания. При доказана ППИ задължително се прави скрининг за всички останали инфекции.

Важно е да се знае, че има някои микроорганизми като Gardnerella vaginalis и Candida albicans, които са част от нормалната влагалищна флора, но при спад на имунната система, употреба на антибиотици и влагалищни промивки те се изолират във влагалищния секрет, което не означава, че трябва да се лекуват, ако няма клинична симптоматика.

В тези случаи съветваме нашите пациенти да не се самодиагностицират и самолекуват, а да се доверят на специалист, който да възстанови нормалната влагалищна микрофлора с подходящите препарата, съдържащи лактобацили.

Лекуват ли се дефинитивно полово предавани заболявания и как?

В повечето случаи лечението е медикаментозно с антибактериални, антивирусни, антимикотични и други средства. Гениталният херпес е нелечим, но можем добре да го профилактираме.

Веднъж попаднал в организма вируса на херпеса, като невротропен вирус достига до сетивните ганглии, където интегрира своя генетичен материал в човешката ДНК и остава в латентно състояние.

При определени условия като UV-лъчи, много ниска температура, стрес, спад на имунната система вирусът се реактивира и започва да се размножава.

Неправилната употреба на антибактериални препарати често замаскира клиничната картина и протрахира хода на диагностика и лечение на полово предаваните болести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart