Кондиломите – сред най-често срещаните полово предавани болести

Откриване и премахване на кондиломи

Приличащи на малки бучки, кондиломите се появяват около гениталиите или в тях. Наричат се още „генитални брадавици”, понеже поради различната си форма и размер напомнят на брадавици.

Цветът на кондиломите е розов, може да се появят единично или да са много на едно място. Големината им също е различна и невинаги могат да се забележат с просто око.

Кондиломи – от какво се причиняват?

Сами по себе си, кондиломите представляват доброкачествени образувания. Причината за появата им е HPV инфекциятачовешки папиломен вирус. От близо 100 разновидности на вируса, само няколко причиняват генитални брадавици. Обикновено това са типове 6 и 11 на HPV, макар че съвременните изследвания посочват и кондиломи, резултат от инфекция и от други типове.

Кондиломите са много заразни и дори единичен полов контакт е рисков, а симптомите се появяват от 1 до 8 месеца след него. Обикновено са леки и придружени със сърбеж и усещане за парене, но може и да са по-болезнени и да причинят кървене.

Разпространението на гениталните брадавици от заразено лице върху друг човек може да се получи:

  • По време на секс, независимо от вида му;
  • Чрез генитален контакт;
  • При раждане от заразената майка към бебето.

Появата на кондиломи се наблюдава както при млади, така и при по-възрастни хора. Засегнатите са и от двата пола. Рискът от заразяване се засилва при повече интимни партньори, но зависи и дали имунната система е достатъчно активна.

Появата на кондиломите може да бъде:

  • При жените: по външните полови органи, слабините, вагината и маточната шийка;
  • При мъжете: по скротума, пениса, бедрото и слабините;
  • И при представители от двата пола: по устните и в устната кухина, гърлото, в ануса или около него след орален или анален секс.

Дори да не се виждат, гениталните брадавици могат да причинят вагинално течение, парене, сърбеж, кървене при сексуален контакт. При подобни симптоми трябва да се потърси консултация със специалист.

Защо не трябва да се неглижират?

Освен че предизвикват тревожност, дискомфорт и болезненост, нелекуваните кондиломи могат да доведат до усложнения като:

  • Заразяване с вируса на партньор или новородено;
  • Трансформиране в злокачествени заболявания: рак на маточната шийка, на пениса, аналния канал и др.;
  • Рецидив.

По-ранното установяване на кондиломите увеличава шанса лигавицата да бъде изчистена от вируса. Както и да се предотврати излишно оперативно премахване на образувания.

Как се диагностицират кондиломите?

В повечето случаи хората се смущават от образуванията и отлагат консултацията с лекар. След като дерматологът постави подходяща диагноза, ще може да получите правилно лечение.

Обикновено скрининговият преглед позволява да се открият кондиломите. В отделни случаи се налага биопсия. По-малките кондиломи могат да се сгрешат със заразните молуски, също вирусна инфекция.

Как се премахват кондиломите?

Лечението на кондиломите включва не само отстраняването им, но и стимулиране на имунната система, за да се предотврати по-нататъшното развитие на самата инфекция.

Понеже мнозинството хора по-рядко посещават дерматолог в началото на заболяването, първо се премахват брадавиците, а след това се предписва продукт за локална стимулация.

Премахването може да стане по различни начини, които включват криотерапия или киселини, изгаряне с електричен ток, лазерно лечение или премахване по хирургичен път. В клиника Естедерм имаме богат опит с премахването на тези образувания.

Дори да се премахнат кондиломите, вирусът остава и те може да рецидивират. Рискът ще бъде по-малък, ако бъде поставена ваксина срещу HPV и се използва презерватив при секс. Важно е и здравословното хранене за по-силна имунна система, за да се потисне появата на кондиломи, дори да сте носители на вируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart