Себорен дерматитБолестта себореен дерматит при децата е хронични кожно заболяване, появяващо се на различни области по кожата. Протича с характерни симптоми, които ако се хванат навреме и лекуват правилно, успешно се контролират и минимизират.

Състоянието се причинява от различни фактори, а консултацията с детски лекари, специалисти при кожни заболявания е задължителна за успеха за лечението.

Предразполагащи фактори за развитие и симптоми на болестта

Развитието на себореен дерматит в детска възраст често се случва под влиянието на определени фактори. Състоянието показва и характерни симптоми, видими ясно по различни места от кожата и скалпа на децата и води до дискомфорт за болните.

Основните фактори, предразполагащи към развитие на заболяването са генетичната предразположеност на деца, чиито близки роднини страдат от същото състояние.

Микроорганизмите, участващи в кожната флора също могат да причинят състоянието, друга причина е промяната в съотношението на различни мастни киселини и себума в кожата, такава промяна често настъпва при израстване на децата и в ранния пубертет. Хормоналните промени в различните възрасти също могат да са причина и да допринесат за развитие на състоянието.

Симптомите на състоянието най-често се наблюдават по скалпа, лицето, гърдите, около половите органи и около носа, но могат да засегнат и други области, богати на мастни жлези.

Симптомите предизвикват дразнене и се разпознават лесно. Сред най-характерните симптоми на болестта са лющенето на кожата на засегнатите места, появата на видими червенини и възпаления. Често се образуват жълти или бели корички на засегнатата кожа, като най-видими са по-скалпа и наподобяват пърхот. Те могат да се появяват и изчезват периодично.

Всичко това се съпровожда с упорит, неприятен, сърбеж, мазен блясък по скалпа и наранени места по кожата, заради чесането и търкането на засегнатите области.

Състоянието е неприятно, заради чувството на постоянен сърбеж и дискомфорт и пречи на самочувствието на децата. Симптомите трябва да се третират от момента на появяването им.

Как протича и как се лекува болестта себореен дерматит

Себорееният дерматит протича с периодично влошаване и подобряване, като особено при по-големите деца при емоционални и стресиращи ситуации се влошава. През различните сезони също може да протече по различен начин.

Лечението му се изразява в прилагането на различни методи спрямо напредването на заболяването, симптомите и индивидуалната поносимост към лечението. След консултация със специалист, който да прегледа детето ви и да прецени нуждите му от лечение, може да препоръча няколко начина за облекчаване и контролиране на симптомите.

Най-честите препоръки са свързани с редовното почистване на кожата и скалпа с меки, неагресивни продукти с подходящ състав.

Може да се препоръчат специални шампоани за себореен дерматит, съдържащи активни съставки, като цинк, пиритион или селенов сулфид, които да контролират и предотвратят зачервяването и сърбежа по скалпа.

Друг вариант за контролиране на симптомите е използването на различни кремове и мазила, те могат да са с по-лек състав и да се използват редовно преди къпане или да съдържат по-тежки съставки за по-сериозни състояния.

Обикновено, ако имат по-агресивни съставки, борещи се със симптомите, използването им става през определени дни, които лекаря на детето ви ще прецени. Често се препоръчват стероидно кремове и мазила, които успешно се борят със състоянието.

За лечение се препоръчва и да се лекуват съпътстващи заболявания (като например астма) и алергии, които могат да са причина за болестта. Избягвайте храни с алергени, прашни места, мухъл и други вещества към които децата ви могат да са алергично.

Нашите специалисти в кликата „Estetics & Dermatology“ ще помогнат за избор на най-подходящото лечение, а на нашия сайт AestheDerm.eu можете да откриете подробна информация и услуги.

За правилно лечение е важно родителите и специалистите да си сътрудничат, съветите на лекарите да се спазват, а лечението да се прилага спрямо нуждите и спецификите на детето, за да се наблюдава успех в състоянието в дългосрочен план. Редовните прегледи преди, по време на и след прилагане на лечение също са ключове елемент за крайния успех и запазването на здравето и самочувствието на детето.

Имате нужда от допълнителна информация относно себореен дерматит?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart