Ако жена иска естетична процедура, от която няма нужда, терапевтът трябва да я спре

Естетична процедура

„Ние, южните нации, сме склонни да залитаме към големите форми, като в посттоталитарните общества това е особено изразено“ – споделя дерматологът в „Духът на здравето“

д-р Дончо Етугов гостува в „Преди обед“ (bTV). В рубриката „Духът на здравето“ той коментира с д-р Неделя Щонова усложненията след естетични процедури. Ето какво сподели той:

Човек си изгражда зависимост към всяко положително изживяване, каквото е естетичната процедура. Често обаче разкрасяването е компесаторна реакция на неизживян проблем, например любовна раздяла, и хората искат процедури, които не са им нужни. Тук терапевтът трябва да ги спре.

Усложенията след естетични процедури са три групи в зависимост от причината, която ги е породила:
– нискоквалифициран терапевт
– некачествени продукти, нелицензирани, с неясен произход
– неправилно поведение на пациента след процедурата

Едно от най-тежките последствия е пациентът да ослепее след поставяне на дермални филъри, когато инжектираният продукт попадне вътресъдово. В кабинета винаги трябва да има спешен шкаф с разграждащи продукти, топли компреси и всичко останало за бърза реакция.

На тази снимка можете да видите изгарянията от лазерна епилация с уред, който не отговаря на стандартите (вижте във видеото – бел.ред.).

„Ние, южните нации, сме склонни да залитаме към големите форми, като в посттоталитарните общества това е особено изразено.

Дори на международни медицински конгреси се говори за „български устни“. Отново става въпрос за компесаторна реакция.“

Комуникацията с пациента е много важна. Лекарите би трябвало да учат психология на общуването. Ако желанията на пациента не съвпадат с нашите виждания, трябва да се опитаме да го образоваме.

Вижте цялото интервю тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart