Трансплантация на коса – Защo да изберем FUE техниката за трансплантация?

FUE техника за трансплантация на коса

Основни понятия при трансплантация на коса:

 • Реципиентска област (Recipient area) – зоната на оплешивяване или бъдеща алопеция, в която ще бъдат трансплантирани фоликуларните единици
 • Донорска област (Donor area) – зоната с относително постоянна коса, от която се взимат присадки за трансплантацията.
 • Фоликуларна единица (Follicular unit) – един до пет косъма със свързана мастна жлеза, които са свързани в група от съединителна тъкан.
 • Екстракция на фоликуларна единица (FUE) е минимално инвазивна хирургична техника за трансплантация на коса, при която се извършва преразпределяне на космени фоликули от зони, незасегнати от оплешивяване – донорски зони, последвана от присаждане на фоликули в зони, където процесът е наличен.
 • FUT (Follicular Unit Transplant) – т.н. „Strip“-техника, при която от тилната зона на скалпа се изрязва кожно ламбо (лента), което се фрагментира до оформянето на присадки, които се имплантират в засегнатите от оплешивяване зони.

FUE технологиията

Защо да изберем нея

Постепенно FUE техниката става най-популярния, минимално инвазивен, естествен и траен начин да се извърши трансплантацията на коса. В днешно време съществуват различни варианти на FUE технологията – автоматизиранa, полуавтоматизиранa, ръчнa и вакуумно асистирана.

Технологията AFUE (Automated Follicular Unit Extraction = Автоматизирана екстракция на фоликулни единици) бележи края на т.нар.“ strip” технология, или FUT. При този метод се използва малък робот за извличане на присадките, който перфектно възпроизвежда последователното въртеливо движение на ръката в две посоки, като по такъв начин отстранява риска от прегряване и белези в донорската област. AFUE е истинска революция, тъй като постига максимално естествени резултати в реципиентската област с помощта на Чой-имплантери от поликарбонат и без белези в донорската зона с помощта на пънчове с малък диаметър от 0.8 до 1.0 mm.

Техниката е надеждна, точна, безболезнена, но изисква много добре обучен екип като целта е да се получи резултат, максимално близък до естествения. Плътното имплантиране – около 50 присадки на 1 см2 е най-важната задача за екипа. Може да се използва както за корекция на оплешивяване, така и за прикриване на белези от операции на скалпа и възстановяване на линията на веждите. Технологията AFUE позволява още на следващия ден пациентът да възобнови своятa професионална дейност, като не се налага социална изолация.

Последната иновация при технологията AFUE е използването на 3D нож със сапфирен връх. Този нож от ново поколение е направен от скъпоценен камък – сапфир, за разлика от класическите ножчета. Използва се в процеса на капилярната микротрансплантация за инцзии в рецепиентската област. Ножът е конструиран така, че използването му минимизира появата на крусти (корички) и ускорява оздравителния процес благодарение на микроканални отвори в рецепиентската зона. Тези микроканалчета позволяват да бъдат разположени много близко едно до друго, което е от значение при процедура, изискваща голяма плътност (от 3000 до 4000 присадки). Сред предимствата на сапфирния нож са:

 • Гладките му краища и много финият връх не увреждат съществуващата коса;
  • Шансовете за оцеляване на трансплантатите са много големи
  • Белезите са по-малки
  • Сапфирът има антибактериални качества
  • По-слабо кървене

Предимствата на FUE техниката за трансплантация на коса могат да бъдат обобщени така:

FUE FUT
Извличане на голям брой присадки Ограничен брой присадки
Минимални белези, почти невидими с невъоражено око Видим линеарен белег в донорската област
Бърз възстановителен период По-бавен възстановителен период
Възможност за повече от една сесия Ограничен брой сесии
Без социална изолация Възможна е по-продължителна болка
Използване на области извън скалпа за донори на присадки Използване само на скалпа като донорска област
Подбор на фоликулите спрямо размер, пигментация, брой косми
По-малкък риск от усложнения По-голям риск от усложнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart