Дерма и хиподерма – всичко за слоевете и функциите на кожата

Дерма и хиподерма – всичко за слоевете и функциите на кожата

Дерма Хиподерма

Какво представляват дерма и хиподерма? Кожата е най-разпространеният орган в човешкото тяло. Тя покрива почти 100% от нашето тяло и има изключително важни функции за протичането на много процеси. Кожата служи за топлоизолация и сетивен рецептор.

На пръв поглед кожата може да ви изглежда тънка, но всъщност тя е изградена от цели три слоя. Най-горният слой, който ние виждаме и докосваме се нарича епидермис. Следващият слой, който се намира под епидермиса е дермата, а най-вътрешният кожен слой е хиподермата.

Какво е характерно за епидермиса

Това е най-външният слой на кожата, който е подложен на допир, пряка слънчева светлина и други метеорологични условия. Точно поради тази причина епидермиса е най-чувствителният кожен слой.

Функцията на епидермиса е да бъде бариера за навлизане на инфекции, бактерии и токсини в другите слоеве на кожата. Интересното, е че в епидермиса се съдържат 70% от гените кодиращи протеин, за това е много важно да полагаме грижи за горния слой на кожата си.

Какви функции има слоя дерма

Дермата е втория слой на кожата, който се намира под епидермиса. Това е най-плътният и обемист слой, който е много еластичен. Дермата се образува от колаген, хиалуронова киселина, съединителна тъкан и еластин.

Дермата има важна функция за разнасянето на вода в клетките на кожата. Грижата за дермата има ключово значение за поддържането на здрава и сияйна кожа. Този слой предпазва организма ни от стрес и напрежение, което попада в тялото ни от външната среда чрез епидермиса.

Много от кожните следи и нагъвания, като стриите например, се създават от дермиса. Когато еластичността на дермиса намалява, започват да се появяват и първите бръчки.

Какво трябва да знаете за хиподерма

Хиподермисът е известен още като подкожие. Този слой се намира под дермата и съдържа мастни клетки, колагенови влакна и кръвоносни съдове. Целта му е да свързва кожата с костите и мускулите. Това става с помощта на мастна и съединителна тъкан. В този слой от кожата се произвежда хормонът лептин, който контролира апетита.

Интересно е, че в хиподермиса се намират 50% от телесните мазнини. Колкото и да не харесваме съществуването на тези мазнини на някои части от тялото ни, те играя важната роля на изолатори. Хиподермиса има ролята на енергиен резерв, от който тялото си набавя нужната енергия при извършване на дадена дейност.

Как да се грижим за всички слоеве на кожата

След като вече сте запознати с трите слоя на кожата и техните функции, сигурно се чудите как правилно да се грижите за тях. Хигиената и грижата за кожата е много важна за протичането на процесите във всеки един слой от една страна.

От друга страна, лошата грижа за кожата се отразява на вашият външен вид. След като кожата съзрее и образуването на колаген започне да намалява се забелязват първите признаци на стареене. За да забавите максимално тези процеси ви съветваме да полагате правилните грижи за кожата си.

  • Използвайте козметика според типа кожа

Козметиката е един от най-добрите начини да поддържате кожата си красива. Подберете правилните продукти според типа на вашата кожа. Има 4 основни типа кожа: мазна, суха, нормална и комбинирана.

  • Използвайте слънцезащита целогодишно

Много хора се заблуждават, че през зимните месеци слънчевите лъчи не са опасни за тяхната кожа, но това не е така. Ако искате кожата ви да бъде здрава и да намалите риска от UV лъчите, ви съветваме да използвате слънцезащитен крем целогодишно.

  • Обърнете внимание на храненето си

Здравословното хранене има голяма роля в поддържането на красива кожа. Добавете в менюто си храни богати на витамин А, витамин D и витамин C. Тези витамини са ключови за еластичността на кожата и производството на колаген.

  • Хидратация на кожата

Добре хидратираната кожа е здрава кожа. Хидратацията може да бъде осъществена чрез козметика или като увеличите дневният прием на вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart