Колаген – видове, състав и ползи

Колаген - видове, състав, ползи

Колеаген – една от най-известните съставки в света на красивата и млада кожа, и това не е случайно. Колагенът е натуралният елемент, който има естествената сила да се грижи за еластичността на кожата, нейната мекота и свежест – все плюсове, които допринасят за запазването на младежкия вид, дори и на зрялата кожа.

Досега не сте чували, че колагенът има различни видове? А всъщност на науката са познати над 20 типа колаген, 5 от които се отличават със своите ползи. По какво се различават те и какви са предимствата, които всеки от тях предлага – отговаряме ви в следващите редове.

Що е то колаген

На първо място, нека разгледаме какво представлява самия колаген. Това е естествен протеин, който се намира в нашето тяло. Факт е, че има изграждащо значение, защото именно това е протеинът, който заема около 1/3 от цялостното съдържание на протеини в тялото. Той е един от основните изграждащи блокове на мускулите, кожата, костите, сухожилията и меките тъкани.

Колагенът е изграден основно от 3 аминокиселинипролин, глицин и хидроксипролин. Може да бъде открит в човешките органи и като цяло има важно значение за поддържане на конкретни жизнени процеси.

Петте най-широко използвани видове колаген

Както вече беше споменато, тук става въпрос основно за 5 типа колаген. Те се различават основно по своята структура – техните клетки и начинът на групиране на молекулите в структурата, както и по тяхното приложение – къде и за какво тялото ги използва. Кои са видовете колаген с най-значимо приложение в козметиката и дерматология? Тип I, тип II, тип III, тип IV и тип V, като от гледна точка на добавките с колаген, високо значение има и колаген от тип X.

Колаген от тип I е най-често срещаният вид колаген, който може да бъде открит в човешкото тяло, формирайки 9/10 от колагена в телата ни. Той се намира точно под повърхностния епидермален слой на кожата – в дермата. Тип III е следващият по процентно съдържание в тялото, като се различава от останалите видове по единичната алфа верига (останалите типове колаген имат няколко такива).

Какви ползи разкрива прилагането на колагенът

Колагенът има няколко специфични роли в тялото. На първо място той помага за образуването на фибробласти в дермата (средния кожен слой), което допринася за растежа на кожните клетки. Освен това той заема важно място в процеса на обновяване на мъртвите кожни клетки с нови здрави такива. Също така този специфичен протеин придава структура, сила и еластичност на кожата.

Извън козметичните функции, които изпълнява, колагенът формира важен покривен слой върху органите и помага на кръвта да се съсирва.

Колагенът е ключов елемент за поддържане еластичността на кожата. Именно загубата на колаген с годините е една от причините за образуване на бръчки и отпускането на кожата. Подхранената с колаген кожа е свежа, стегната, мека и съживена.

Благодарение на страхотните му подхранващи и обновяващи кожата свойства, се предлагат много кремове и хранителни добавки, съдържащи протеина. В „Estetics & Dermatology“ на д-р Енчо Етугов можем да ви предложим чудесни антиейдж процедури. Те се извършват със специален клас колаген, действащ като стимулиращ бустер за обновяване, ревитализиране, подхранване, заглаждане, заздравяване и омекотяване на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart