Как се отразява косопада върху самочувтвието – статистиката отговаря.

Как се отразява косопада

Как се отразява косопада върху самочувтвието ни? Косата играе важна роля за нашата самооценка и психосоциално функциониране. Международно изследване (изсл.екип: Alfonso M, Richter-Appelt H, Tosti A, Viera MS, García M), публикувано в реномирания сайт за научни проучвания PubMed, показва интересни резултати във връзка с въздействието на косопада върху самооценката на мъже между 18 и 45 г. в 5 европейски държави / Германия, Франция, Италия, Испания и Обединеното кралство/ и нивото им на загриженост относно косопада по отношение на имиджа и личната им привлекателност. Проучването оценява и в каква степен участниците прилагат лечение срещу косопада и дали успехът му води до психологическа полза за тях.

Резултатите от проучването показват, че от 1536 мъже, 729 (47%) съобщават за възникнал косопад, като конкретно тези мъже са станали обект на по-нататъшното изследване. Над 70% от тях съобщават, че косата е важна характеристика на имиджа, а 62% се съгласяват, че косопадът повлиява на самочувствието им. Осъзнаването, че губят коса, е свързано със загриженост за загуба на важна част от личната привлекателност (43% от мъжете), страх от оплешивяване (42%), загриженост за остаряването (37%), негативни ефекти върху социалния живот ( 22%) и чувство на депресия (21%).

Интересен факт от изледването е, че по-малко от 10% от анкетираните мъже се лекуват от косопад, а трима от четирима никога не са потърсили лечение нито в момента на провеждането на проучването, нито в миналото. Малкият процент лекуващи се, съобщават за успех от проведената терапия (n = 73), като потърждават и психосоциалните ползи за тях като резултат: от 43% до 59% са имали подобрения в параметрите на самочувствието и във възприемането на личната си привлекателност.

На база на тези резултати може да кажем, че косопадът представлява сериозен проблем за самооценката на представителите на силния пол, но за съжаление, много малка част от тях търсят медицинско решение за него. Когато дадени фактори влияят негативно върху психологическото ни състояние, добре е да се обмислят варианти за преодоляването им. 🔝 В дерматологичен център Estetics & Dermatology предлагаме най-иновативните методи (както инвазивни, така и нехирургични), за справяне с косопада и възстановяване на самочувствието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart