Възползвайте се от промо кода "Esdesmr5" за да получите 5% на всички услуги закупени през онлайн магазина

Какво е липом и има ли лечение?

Какво е липом

Липом или липоми са мастни бучки, които се образуват подкожно. Те се определят като доброчаествени тумори и не представляват заплаха за появата на ракови образувания.

Наименованието на бучките произлиза от гръцката дума lipos, което означава мазнина. Това подсказва за начина, по който се образуват. Липомите могат да се повяват навсякъде по тялото, където има наличие на мастни клетки.

Най-често липомите се образуват по раменете, гръдния кош, подмишниците, бедрата или врата. В по-редки случаи е възможно да се появят по вътрешните органи или мускулите.

Липомите са меки и при напипване може лесно да ги придвижите по кожата си. Те растат относително бавно в продължение на месеци, но не достигат размери по-големи от 2-3 см. С нарастването на съединителната тъка, липомът може да стане по-плътен. Възможно е да се множествени и да се образуват симетрично.

Израстването на мастни бучки по тялото по-често се среща при жени на възраст между 30 и 50 години. Когато се намират на видимо място те се приемат като козметичен дефект, който може да бъде отстранен по няколко начина.

Какви са причините за появата на липом

Няма точно определена една причина за появата на липом. Лекарите, който изследват тези образувания представят няколко причини, които може да предразположат тялото към образуване на мастни бучки.

Хормоналният дисбаланс и нарушенията в производството на някои хормони в тялото са една от главните причини за появата на липоми. Това може да бъде и резултат от проблеми с функционирането на ендокринните жлези или чернодробни заболявания.

Образуването на подкожно мастно топче може да бъде признак за отслабена имунна система или заболявания на панкреаса. При болестта на Меделунг се образуват множество липоми по тялото, което е главният симптом за наличието на това състояние.

Какво е влиянието на липома върху здравето

Мастните подкожни бучки са доброкачествени израстъци, които рядко се проявяват със симптоматика. Образуванията най-често се откриват при напипване и не причиняват болка. Много малка част от хората, които имат липом се оплакват от дискомфортни усещания.

Наличието на болка означава, че в липома се е събрала кръв. Дали това ще стане и до каква степен ще има изпитване на дискомфорт зависи от локацията на липома.

В много редки случаи е възможно липома да придобие злокачествени характеристики. При откритието на подобно образувание по тялото си трябва да насрочите час при лекар, който да прецени какво е състоянието на липома и има ли нужда от премахването му.

Начини за лечение на липом

Отстраняването на липом не е задължително в случаи, в които размерите му не ви притесняват. Докато това образувание все още има доброкачествен характер не трябва да имате притеснения относно наличието му по вашето тяло.

Ако въпреки това липома се намира на открита част от тялото ви и това ви смущава, той може да бъде отстранен по много лесен начин.

Пациентът трябва да се подложи на малка хирургическа операция, чрез която да се премахне образуванието с оптимален естетичен резултат. Тя се прави след прилагане на локална анестезия и не представлява опасност за живота на пациента.

Друг начин за премахване на липома е чрез лазерна процедура. С помощта на лазер мастното топче може да бъде лесно разбито. Това не изисква допълнително възстановяване след интервенцията.

Преди да се предприеме отстраняване на мастната бучка трябва да се направи внимателна диагностика за нейния характер, размери и разположение. Може да се насрочи дори биопсия, която да даде пълна картина за състоянието на липомата.

При наличието на множество липоми в тялото и по него, може да се наложи инжектирането на определени медикаменти, които да забавят растежа и образуването им.

По данни около 1% от населението на Земята е склонно към появата на липоми. Най-често това се дължи на генетична предразположеност. Други рискови фактори за появата на мастни бучки са затлъстяване, употребата на алкохол, висок холестерол и диабет.

2 коментара за “Какво е липом и има ли лечение?”

  1. Много моля ако е възможно да ме насочите към специалист. Дъщеря ми го има този проблем но до сега само по хирургичен път бива отстраняван. Действително няма опасност за живота, но почти всяка година се налага, излизат на различни места по ръцете. Белези и неравности остават. Явно трябва да се търси причината и да се лекува по консервативен начин.

    1. Здравейте, Татяна, може да запишете час за преглед при нас при д-р Терзиева. Може да запазите часа онлайн или по телефона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart