Памперс дерматитСъстоянието памперс дерматит е често срещано заболяване, развиващо се в кърмаческа възраст, до първите две години от живота на бебето. То се характеризира със зачервяване на кожата в областта на памперса, възпаления и лющене.

Рядко представлява сериозен проблем и обикновено се предотвратява с лесни и бързи мерки, които можете да изпълните сами вкъщи, без да се налага да се обръщате към лекарска помощ.

Правилната реакция към състоянието е ключова за запазване на комфорта на вашето бебе и предотвратяване на потенциални усложнения.

Какви са причините и симптомите за поява на памперс дерматит

Основната причина за появата на този вид дерматит са влажността и топлината, които се задържат в областта на бебешките пелени, това от своя стана привлича бактерии и микроорганизми. Може да се появи и ако памперсът седи повече време без да се сменя и причини раздразнение на нежната бебешка кожа.

Други причини са появата са различни инфекции и алергии, причинени от кремове, сапуни или самите пелени. Важно е да почиствате бебетата си и със специални кърпички, предназначени и подходящи за тях, за да избегнете раздразнения.

Симптомите на състоянието са зачервена и възпалена кожа в областта на пелената, повишена чувствителност при допир, по-твърда кожа, сърбеж, неудобство и дискомфорт, забелязващи се по държанието и реакциите на бебето.

По кожата се появяват и малки червени точки, разпространяващи се по гънките и областта отпред и отзад на памперса. А при по-сериозни случаи могат да се появят люспи и наранявания по кожата.

Симптомите и дискомфортът на бебето при развитие на състоянието са забележими, а правилните и навременни мерки са ключови за това да премине бързо и да не се влоши.

Превенция и лечение на памперс дерматит

За да предотвратите развитие на неприятното за бебетата ви състояние е важно да спазвате определени правила.

Редовно сменяйте пелените на бебето, като е добре да го правите на всеки 2 часа и в никакъв случай не го оставяйте за по-дълго време с мокра или мръсна пелена. Измивайте периодично дупето на бебето при смяна на памперсите и го подсушете хубаво, за да предотвратите задържането на влага. Така ще му осигурите максимална чистота и комфорт при поставянето на всяка пелена.

Използвайте качествени хидратиращи бебешки кремове и избягвайте агресивна козметика, която дразни нежната кожа на децата ви. Не стягайте прекалено много памперса и когато е възможно оставете бебето за няколко часа без памперс да спи или играе, за да може кожата да диша.

Обикновено памперс дерматитът минава за няколко дни със спазването на гореспоменатите мерки и редовната смяна на памперсите и хидратация на кожата, в редки случаи състоянието остава за повече време.

Кога да потърсите лекар

Въпреки че в повечето случаи памперс дерматитът не изисква специални грижи или посещение при лекар, в определени ситуации е добре да се консултирате със специалист.

Ако състоянието не се подобрява след няколко дни, въпреки че спазвате всички мерки и препоръки, ако дискомфорта и болката на бебето нарастват и ако то стане неспокойно, а обрива стане гноен, трябва незабавно да се свържете с лекар.

Когато дерматитът стане хроничен и се повтаря често също е добра причина да чуете професионални съвети и мнение на специалистите от „Estetics & Dermatology“ и да про1етете повече информация на нашия сайт AestheDerm.eu.

Въпреки че заболяването по принцип е леко и минава сравнително бързо, то не трябва да се подценява.

Внимателната грижа към всеки от симптомите, спазването на хигиенните мерки и продукти, които влияят добре на кожата на бебето са от съществено значение, за да не се появят усложнения или дерматитът да стане хроничен.

С правилната грижа и последователните стъпки, които извършвате за тоалета за децата ви, си гарантирате тяхното, здраве, щастие и комфорт.

Бъдете отговорни и обръщайте внимание на всяка промяна в областта на пелената на бебето ви, за да можете да реагирате бързо и ефективно.

Имате нужда от допълнителна информация относно памперс дерматит?

Обадете се на тел: +359 885 566 650 за да се свържете с клиника Estetics & Dermatology

Количка (0)

Cart