„Духът на здравето“: Връзката между кожните заболявания и психиката

Духът на здравето

Каква е връзката на кожните заболявания и психиката?

При стреса от пандемията може да имаме обостряне на много екземи и невродермити

Пандемията засили стреса, а той се отразява върху кожните заболявания. Стресът е не само една от причините за възпалителни кожни състояния, но и определено е нещо, което може да ги влоши. Вирусът на херпес симплекс например, който се задейства от настинка и се намира в латентно състояние в тялото, може да бъде активизиран, когато човек е афектиран, когато човек е притеснен.

От друга страна маските и предпазното облекло обостриха заболявания като розация, акне. Дезинфектантите провокираха тежки контактни алергични дерматити.

От трета страна едно интересно изследване, което е публикувано на страницата на американската академия по дерматология, стигна до извода, че изолацията е направила хората малко по-чувствителни към визията – имаме повече време, затворени сме вкъщи и общуваме една идея повече с огледалото. Затова днес в студиото наш гост е дерматолог. Това е доц. д-р Дончо Етугов и с него ще коментираме темата има ли стандарт и мярка в естетичната медицина в тази нова ситуация и какво ново в дерматохирургията.

За да видите клипа натиснете линка:

https://www.btv.bg/shows/predi-obed/videos/duhat-na-zdraveto-vrazkata-mezhdu-kozhnite-zaboljavanija-i-psihikata.html#

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart