Възползвайте се от промо кода "Esdesmr5" за да получите 5% на всички услуги закупени през онлайн магазина

Хемангиоми по кожата и как да ги махнем

Хемангиоми

Хемангиоми са кожни образувания, които много хора имат по тялото си. Повечето от тях не са запознати с произхода им само знаят, че са доброкачествени. Въпреки това премахването им е честа практика, по-скоро от естетическа гледна точка, отколкото от здравословна.

Нека разгледаме по-отблизо произхода на хемангиомите. Това са доброкачествени тумори, които се сформират заради вродена аномалия на кръвоносните съдове. Те са характеризират с червен или пурпурен цвят и са лесно забележими по кожата.

Много хора за по-лесно ги наричат червени бенки. В дерматологичните среди хемангиомите са още познати като сенилни ангиоми или петна на Кембъл де Морган. тези кожни образувания са по-често срещани при хора над 30 години, но не е изключено и образуването им по кожата на деца.

Поради какви причини се появяват хемангиомите

Дерматолозите не са единодушни по въпроса каква е точната причина за появата на червените бенки. Според някои това може да е свързано с генетичен фактор, според който някои хора са по-склонни да развията хамагиоми от други.

Други състояния, при които вероятността за развитието на червени бенки се увеличава са бременност, климатични условия, излагане на химикали или други състояния.

Забелязва се тенденция за по-голям брой хемангиоми при хората в напреднала възраст. След 30 годишна възраст кожата губи много от свойствата си и това води до развитието на някои кожни състояния в това число и хемагиоми.

Видове хемагиоми и кога могат да бъдат опасни

Тези кожни образувания се срещат в различна разновидност, но най-често се квалифицират според начина на образуване и структурата. След като ги разделим според тези фактори можем да определим наличието на два вида хемангиоми – капилярни и кавернозни.

Капилярните червени бенки се образуват от кръвоносни съдове, които са плътно притиснати един към друг. Всеки кръвоносен съд има своя стена, а пространството около не я е запълнено с кръв. В много от случаите срасналите се капиляри образуват пространаства, които са разделени от съединителна тъкан.

Другият вид червени бенки – кавернозните, се образуват от кухини с различни размери и форми. Тези образувания наподобяват капилярните, но при тях преградата може да се разкъса и да се получи папили в хемангиома.

Както и при другите кожни заболявания с доброкачествен характер, хемангиомите също стават опасни, ако изменят формата, цвета или размера си. При такива случаи трябва да посетите дерматолог, който да определи дали образуванието трябва да се премахне и по какъв метод да стане това.

Методи за отстраняване на червени бенки

Лечението, което се предприема при наличието на хемангиомите зависи от състоянието на образуванието. В случаите, че червените бенки са малки по размер и не променят цвета и формата си няма нужда да се назначава специално лечение, а само периодично наблюдение.

Ако хемагиома започне да увеличава размера си е възможно да се предприеме лечение с лекарства. Дерматолозите изписват приема на бета-блокатори или кортикостероиди, които да спрат разрастването на образуванията, а след това може да се предприеме тяхното отстраняване.

Лазерната терапия е познат и често използван метод за премахване на малки по размери хамагиоми. При тази процедура се използва лазер, който да премахне кръвоносните съдове, които снабдяват хамегиома. По този начин много лесно и безболезнено може да се сбогувате с малките червени бенки.

При наличието на по-големи по размер хемангиоми, които променят формата и цвета си се прилага хирургическо отстраняване. Тази процедура се извършва от дерматолози след поставяне на обща анестезия.

Един от по-иновативните методи, които набира популярност за отстраняването на подобен вид кожни образувания е криохирургията. Това е процедура по замразяване на хемангиом с течен азот. Тя се извършва изключително бързо и безболезнено, а възстановителният период е много кратък.

Имайте в предвид, че преди да се определи метода на отстраняване на хемагиома трябва да преминете обстоен преглед при дерматолог, който да определи състоянието на образуванието. Заповядайте при нас в Estetics & Dermatology Center – AestheDerm.eu, за да сте сигурни, че ще получите най-точна диагноза!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart