Какво е люспест лишей и как да го третираме

Люспест лишей

Люспест лишей или по-познат като псориазис – дерматологичните проблеми могат да причинят не само особено социално, но и чисто физическо неудобство. Пример за такова кожно състояние е псориазисът. То е изключително упорито кожно възпаление, за което все още няма категорично 100-процентово лечение. Въпреки това има начини, по които състоянието може да се облекчи и подобри.

Искате да разберете повече информация за кожното заболяване и най-вече да се осведомите какво точно може да направите за него? В следващите редове се опитваме да обясним по възможно най-разбираем начин какво точно представлява псориазисът и как може да бъде третиран той.

Вие питате, клиника Estetics & Dermatology от Д-р Дончо Етугов отговаря.

Какво всъщност стои зад люспестият лишей

Псориазисът е заболяване на кожата, за което е характерна появата и задържането на люспести червени (розови) кожни изменения. Освен че причинява естетическо неудобство, люспестият лишей причинява и чисто физическо такова – сърбеж и понякога болка, вследствие на чесане и лющене на лишеите.

Характерните кожни образувания се наричат още псориатична плака. Такава може да се появи по всички части на тялото, като най-често се среща по лакти, колене, гънки, скалп. Обривите са покрити със светли кожни люспи, откъдето идва и наименованието „люспест лишей“.

Най-разпространената форма на псориазисът е хроничната. Може да обхване всички възрасти и всеки пол. Най-пиковите диапазони са сред хората на възраст от 20 до 30 г. и от 50 до 60 г.

Причините за заболяването все още се изследват и не могат да бъдат категорично изведени. В голяма част от случаите то е придружаващо заболяване, което следва други медицински проблеми като хронично високо кръвно налягане (хипертония), диабет, автоимунни заболявания и прочие.

Счита се, че появата, рецидивирането и влошаването на псориазиса може да имат връзка с получаване на травми, появата на инфекциозно заболяване, приема на някои лекарствени средства, както и от повишаване на стресовите нива в ежедневието.

Как да третираме люспест лишей

Има няколко начина, по които може да се въздейства положително върху кожните псориатични плаки. Нито един от тях обаче не може да премахне дерматологичното заболяване напълно. В най-добрия вариант се стига до премахване на плаките (не механично) за определен период от време – т.нар. ремисия.

Най-достъпният начин за лечение на псориазис е чрез козметични средства, предназначени за локална употреба. Те се нанасят директно върху засегнатите области и действат на кожно ниво. Използват се кремове, които омазняват, хидратират и омекотяват плаките, грижейки се и за наламяване на сърбежа и лющенето, а също и такива, които допринасят за обновяване на дермата.

Не бива да се прибягва с лека ръка до кортикостероидните кремове. Те се препоръчват само в определени случаи, а дълготрайната им употреба крие риска от множество нежелани странични ефекти.

Псориазисът може да се повлияе благоприятно и при лечение с фототерапия.

Друг метод на лечение е приемът на лекарствени средства, най-често през устатата или интравенозно.

AestheDerm.eu има удоволствието партнира за провеждането на клинични изпитвания за създаването на био терапия за люспест лишей от немска фармацевтична компания. То се извършва до края на 2022 г. и резултатите от него ще бъдат използвани за подготвянето на новаторски продукт, който да помогне за ефективното лечение на псориазис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart