Какво трябва да знаем за трансплантацията на коса в клиника Estetics & Dermatology?

Трансплатацията на коса - какво трябва да знаем

По време на прегледа на пациента се обясняват различните стъпки на процедурата и се установява състоянието на косата и скалпа му. Анализът се извършва с помощта на микрокамера, която помага за определяне броят необходими фоликули за трансплантацията, оценка на състоянието на скалпа, плътността на донорската област, колко сесии са необходими за максимална плътност.

Важно е да се знае, че донорската зона за екстракция на присадки е ограничена и трябва да се използва разумно. Внимателната оценка на тази област е от решаващо значение, за да се определи разумно целите на трансплантацията.

2. Всяка интервенция задължително се предхожда от кръвни тестове, необходими за установяване на придружаващи заболявания или дефицит на витамини и минерали.

Резултатите трябва да са налични 48 часа преди трансплантацията. Възможно е пациентът да изпрати копие от резултатите по имейл или да ги предаде в оригинал на екипа на клиниката в деня на интервенцията.

3. За увеличаване на еластичността на кожата е много важно да се масажира донорската зона най-малко една седмица преди трансплантацията. Масажът трябва да бъде енергичен и в идеалният случай тези масажи трябва да започнат 2-4 седмици преди интервенцията и да продължават най-малко 10 минути, а още по-добре до половин час на ден.

4. За подобряване състоянието на скалпа и съответно резултата от присаждането е възможно да бъдат препоръчани и Мезотерапия или други процедури както преди, така и след трансплантацията.

В деня на процедурата

1. Подготовка преди трансплантацията:

Препоръчва се преустановяване на приема на аспирин, кафе, алкохол в деня на интервенцията, както и предходния ден. Употребата на алкохол може да окаже влияние върху ефективността на локалната анестезия, с която се извършва трансплантацията. Важно е пациентът да бъде отпочинал в деня на процедурата. Поне ден преди операцията и една седмица след това препоръчваме да се преустанови тютюнопушенето, защото това може да доведе до свиване на кръвоносните съдове и забавен растеж на трансплантираната коса. Преди операцията е позволена лека закуска.

В деня на операцията цялата донорска област се подстригва на дължина 1-2 мм от наш асистент. Цялата процедура се провежда под локална анестезия, което я прави напълно безболезнена и комфортна за пациента. Ако е необходимо се извършва премедикация с бензодиазепини за намаляване на напрежението и тревожността на пациента. Следващата стъпка е дезинфекция на донорската област и екстракция на фоликулите. Обикновено трансплантацията се извършва от един лекар и двама или трима асистента, като продължителността е в зависимост от броя на присадките – между 5-10 часа.

2. Екстракция на фоликулите от донорската област:

След поставяне на локална анестезия, пациентът е обезболен и се пристъпва към извличане на присадките от донорската област посредством микромотор и пънчове (замби) с диаметър от 0.8 до 1.0 мм. Моторът има две възможности за работа – непрекъсната и прекъсната, както и възможност за нагласяне на скоростта и оборотите в секунда в зависимост от твърдостта на скалпа.

Екстракция на фоликулите

За да съхраним донорската зона за възможни бъдещи интервенции, присадките не трябва да се вземат твърде близко една до друга. Най-често като донорска област се използват окципитална (тилна) и темпорална (над ушите) зони. Фоликулите в тези области не са засегнати от процеса на оплешивяване при андрогенната алопеция, тъй като нямат рецептори за тестостерон. Сръчността е от първостепенно значение, за да се екстрахират присадките под добър ъгъл без да се травматизират, както и за да се запази целостта на фоликула.

За да се компенсират случаите на увреждане на присадките, което е в рамките между 5 и 7%, извличаме приблизително 10% повече фоликули. След това асистентът внимателно изважда присадките една по една с помощта на закривени пинсети, за да не се допуска трансекция на фоликулите. Правилното извличане на космения фоликул е от първостепенно значение за гарантиране успеха и жизнеспособността на трансплантираната коса. Присадките се съхраняват в студен физиологичен разтвор до следващата част от процедурата.

Съхранение на фоликули

Епидермис

3. Сортиране и анализ на екстрахираните фоликули:

След извличане на достатъчно фоликуларни единици, които се отброяват автоматично от мотора, пациентът е свободен за кратка почивка и обяд. През това време екипът прави анализ под микроскоп на качеството на присадките, дали е запазена целостта на луковиците им, както и разделя фоликулите в петрито на единични, двойни, тройни и четворни. Това разделение се прави с цел максимално естетични резултати при имплантиране на присадките. При желание пациентът може сам да види на голям монитор морфологията на фоликулите си.

4. Имплантация на фоликулите в реципиентната област:

Пациентът се поставя да лежи удобно на кушетка, наклонена под 45 °, като през това време може да гледа филм или да чете списание.

След поставяне отново на локална анестезия в реципиентната област и почистване на оперативното поле, се пристъпва към другата важна част от процедурата, а именно имплантация на фоликулите. Най-важният елемент при имплантацията е плътността. Целта трябва да бъде около 50 присадки на 1 см2. За тази част от процедурата са необходими в най-добрия случай осем Чой-имплантера с различни размери (4 имплантера с размер 0,8 мм и 4 имплантера с размер 1 мм). Присадките се поставят внимателно от асистента в куха игла, която е разположена в края на имплантера. Те се имплантират в засегнатата област една по една под ъгъл 40-45 °, като се съобразява посоката на растежа на косъма за максимално естествени резултати.

Най-често реципиентската област е фронталната (челна) или париеталната (теменна). Тези области най-често се засягат от процеса на андрогенна алопеция, тъй като притежават космени луковици с рецептори, чувствителни към тестостерона. При необходимост от много гъсто трансплантиране на присадките се използва т.н. 3D-сапфирен нож, с който се правят фини разрези в реципиентската област. Ножът е конструиран така, че използването му минимизира появата на крусти (корички) и ускорява оздравителния процес благодарение на образуваните микроканалчета в рецепиентската зона. Друго важно предимство на сапфирения нож е неговото антибактериално действие, което намалява възможността от евентуална инфекция в реципиентската област.

Единични фоликули

След трансплантацията

На пациента се поставя превръзка на донорската зона и лента около челото, а на реципиентската област такава не се поставя.

След процедурата се препоръчва пациентът да не шофира. Да се избягва басейн в период от 15-20 дни и физически упражнения за период от една седмица след интервенцията (включително и сексуална активност), както и излагане на пряка слънчева светлина. Целта е да се избегне прекомерното изпотяване, което създава благоприятна среда за развитие на микроорганизми и съответно повишава риска от възникване на инфекция.

От втората седмица може да се спортува или да се извършва работа, която предизвика изпотяване, но след това е необходимо да се измие косата колкото е възможно по-бързо. Бактериите растат бързо във влажна среда и може да предизвикат инфекция в областта.

Измиването ще помогне за премахване на коричките и ще ускори възстановителния процес. Първото измиване на донорската област с шампоан с неутрално Ph трябва да бъде на 24 ч. от трансплантацията, а на реципиентската област – на 72 ч. Да се избягва директен душ и високо налягане на водата в реципиентската област.

Пациентите се проследяват чрез контролни прегледи и фотодокументиране на 24 ч., на 3-ти, 7-ми, 15-ти ден след трансплантацията. След това на първи, втори и трети месец, както и накрая за окончателния резултат 8-12 месец.

Не се предписват рутинно перорални антибиотици постоперативно. В донорската област се нанася двукратно ежедневно антибиотичен крем с фузидова киселина в рамките на една седмица, а за реципиентската област се препоръчва впръскването на термална вода през час. При нужда от обезболяващи медикаменти, могат да се приемат всички НСПВЛС без аспирин.

Новите косми започват да се появяват 3-4 месеца след операцията. Въпреки че има изключения от правилото, повечето присадките навлизат в телогенна фаза през първите 3 месеца преди навлизане в тяхната анагенна фаза. Пълният растеж и оценка на резултатите от трансплантацията могат да бъдат очаквани в продължение на 8 до 12 месеца след процедурата. Съответно повторна процедура може да бъде направена най-рано 8 месеца след първата трансплантация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart