Post Image

Меланоцитни невуси, по-познати като бенки

Повечето от нас наричат меланоцитни невуси просто бенки. Едва ли има човек, който да няма нито една бенка по тялото. Тези образувания се срещат често по кожата и са с доброкачествен произход.

За много хора наличието им не е притеснително. Бенките по тялото са даже чаровни. Например, в миналото дамите са си рисували изкуствени бенки в ъгъла на горната устна, защото това се е смятало за еталон за красотата на една дама.

В днешни дни, когато кожата ни е изложена на много по-вредни UV лъчи отколкото някога досега, много хора забелязват новопоявили се бенки по тялото. За някои от тях това е притеснително, а други не му отдават толкова голямо внимание.

В тази статия ще ви разкажем как се образуват меланоцитните невуси и как да разпознаете, които от тях могат да бъдат опасни.

Как се образуват меланоцитни невуси / бенки

В дерматологията бенките се наричат невуси. Това са често срещани кожни образувания с кръгла форма и по-тъмен цвят. Размерът им може да варира между 1 до 10 мм.

Образуването на бенките става, когато меланоцитните клетки започват да произвеждат меланин.
Натрупването на меланин в дадена област на кожата води до промяната на цвета на кожата в тази област. За бенките е характерен йоно-коричнев цвят. Така те лесно се отличават от кожата.

Меланоцитните невуси имат формата на точки с различен размер. Те могат да са плоски или изпъкнали, което зависи от натрупването на меланин в тази област на кожата.

Бенките са част от нас още от ранно детство, когато за първи път започва натрупването на меланин. Това продължава до 30-годишна възраст, когато е пика на образуването на меланин в тялото ни.
След това по-рядко се образуват нови бенки, а тези, които вече имаме започват да избледняват.

Наследствеността играе голяма роля при натрупването на меланин. Други фактори са излагането на ултравиолетови лъчи и цялостната грижа за вашата кожа.

Меланоцитни невуси - бенки

Видове бенки

Когато говорим за здравето на нашата кожа е важно да направим разделение на видовете невуси. Дерматолозите ги разделят на придобити и вродени невуси. И двата вида имат своите особености.

  • Придобити невуси

Тези кожни образувания се появяват по време на живота, като най-активно това се случва до 30-годишна възраст.
Тяхното образуване е предизвикано от излагането на кожата на слънчева светлина и са по-често срещани на откритите части на тялото.

Повечето от придобитите невуси са безвредни за здравето. Ако обаче забележите промяна в цвета или формата на някоя от придобитите бенки по тялото ви трябва да се обърнете към дерматолог.

  • Вродени невуси

Тези бенки се появяват до няколко месеца след раждането. Техният размер е значително по-голям – между 1,5 см до 20 см. Вродените невуси са резултат от аномалии в развитието на клетките, които произвеждат пигмент в кожата.

Тези образувания носят определен риск, който зависи от размера на бенката. Вродените невуси имат по-голям потенциал за развитие на кожни заболявания. Също така много често представляват естетически проблем за тези, които ги имат.

За какво са знак меланоцитни невуси и кога да се обърнем към лекар

В повечето случаи меланоцитните невуси са безвредни и не представляват риск за здравето. Въпреки това, е важно да се следят за промени в размер, форма, цвят или текстура на невусите, защото това може да бъде признак за развитие на кожен рак.

Ако забележите подобни промени, трябва да се консултирате с дерматолог за оценка и лечение.
Също ако изпитват болка или сърбеж в областта на бенката трябва да посетите дерматолог. Съветваме ви никога да не чоплите и да не разранявате бенката.

Ако чувствате неразположение от естетическа гледна точка може да се обърнете към нашите специалисти и да назначите консултация, с които да се определи дали бенката може да бъде отстранена.
Начинът на отстраняване зависи от състоянието, размера и състоянието на невусите.

Comments are closed.