Възползвайте се от промо кода "Esdesmr5" за да получите 5% на всички услуги закупени през онлайн магазина

Меланоцитни невуси, по-познати като бенки

Меланоцитни невуси бенки

Повечето от нас наричат меланоцитни невуси просто бенки. Едва ли има човек, който да няма нито една бенка по тялото. Тези образувания се срещат често по кожата и са с доброкачествен произход.

За много хора наличието им не е притеснително. Бенките по тялото са даже чаровни. Например, в миналото дамите са си рисували изкуствени бенки в ъгъла на горната устна, защото това се е смятало за еталон за красотата на една дама.

В днешни дни, когато кожата ни е изложена на много по-вредни UV лъчи отколкото някога досега, много хора забелязват новопоявили се бенки по тялото. За някои от тях това е притеснително, а други не му отдават толкова голямо внимание.

В тази статия ще ви разкажем как се образуват меланоцитните невуси и как да разпознаете, които от тях могат да бъдат опасни.

Как се образуват меланоцитни невуси / бенки

В дерматологията бенките се наричат невуси. Това са често срещани кожни образувания с кръгла форма и по-тъмен цвят. Размерът им може да варира между 1 до 10 мм.

Образуването на бенките става, когато меланоцитните клетки започват да произвеждат меланин.
Натрупването на меланин в дадена област на кожата води до промяната на цвета на кожата в тази област. За бенките е характерен йоно-коричнев цвят. Така те лесно се отличават от кожата.

Меланоцитните невуси имат формата на точки с различен размер. Те могат да са плоски или изпъкнали, което зависи от натрупването на меланин в тази област на кожата.

Бенките са част от нас още от ранно детство, когато за първи път започва натрупването на меланин. Това продължава до 30-годишна възраст, когато е пика на образуването на меланин в тялото ни.
След това по-рядко се образуват нови бенки, а тези, които вече имаме започват да избледняват.

Наследствеността играе голяма роля при натрупването на меланин. Други фактори са излагането на ултравиолетови лъчи и цялостната грижа за вашата кожа.

Видове бенки

Когато говорим за здравето на нашата кожа е важно да направим разделение на видовете невуси. Дерматолозите ги разделят на придобити и вродени невуси. И двата вида имат своите особености.

  • Придобити невуси

Тези кожни образувания се появяват по време на живота, като най-активно това се случва до 30-годишна възраст.
Тяхното образуване е предизвикано от излагането на кожата на слънчева светлина и са по-често срещани на откритите части на тялото.

Повечето от придобитите невуси са безвредни за здравето. Ако обаче забележите промяна в цвета или формата на някоя от придобитите бенки по тялото ви трябва да се обърнете към дерматолог.

  • Вродени невуси

Тези бенки се появяват до няколко месеца след раждането. Техният размер е значително по-голям – между 1,5 см до 20 см. Вродените невуси са резултат от аномалии в развитието на клетките, които произвеждат пигмент в кожата.

Тези образувания носят определен риск, който зависи от размера на бенката. Вродените невуси имат по-голям потенциал за развитие на кожни заболявания. Също така много често представляват естетически проблем за тези, които ги имат.

За какво са знак меланоцитни невуси и кога да се обърнем към лекар

В повечето случаи меланоцитните невуси са безвредни и не представляват риск за здравето. Въпреки това, е важно да се следят за промени в размер, форма, цвят или текстура на невусите, защото това може да бъде признак за развитие на кожен рак.

Ако забележите подобни промени, трябва да се консултирате с дерматолог за оценка и лечение.
Също ако изпитват болка или сърбеж в областта на бенката трябва да посетите дерматолог. Съветваме ви никога да не чоплите и да не разранявате бенката.

Ако чувствате неразположение от естетическа гледна точка може да се обърнете към нашите специалисти и да назначите консултация, с които да се определи дали бенката може да бъде отстранена.
Начинът на отстраняване зависи от състоянието, размера и състоянието на невусите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart