Защо косопадът засяга все повече млади хора?

Защо косопада засяга все повече млади хора

Струва ли ви се, че все повече млади хора около вас страдат от косопад? За жалост, изследванията показват, че наистина съществува подобна тенденция. Проучвания, проведени в Китай, сочат, че поколението между 20 и 30-годишна възраст оплешивява по-рано от поколенията преди него. В изследване, обхващащо 4 000 студенти от университета Tsinghua в Пекин, 60% от младите участници съобщават, че губят значителни количества коса. Подобни резултати се установяват и в САЩ – въпреки че оплешивяването обикновено се свързва с напредването на възрастта, все повече проучвания в Америка показват, че сериозен фактор за пониженото самочувствие на т.нар. „милениали” (поколението, родено между 1981г. и 1996г.) там, е точно косопадът.

Каква са причините за ранния косопад? Съществуват различни фактори, а в комбинация – отрицателното им въздействие върху скалпа, е още по-силно:

Хормоналните промени, автоимунните заболявания, нарушенията на щитовидната жлеза, са сред причините за косопад при младите мъже и жени.

Начинът на хранене също може силно да повлияе на здравето на косата. Нарастващата популярност на вегетарианските и веган диети може да допринесе за загубата на коса. Силно намалената консумация на протеини, както и дефицитът на цинк, витамин D и други хранителни вещества могат да повлияят негативно на растежа на косата.

Стресът също оказва сериозно влияние за жизнения цикъл на растежа на косата. При милениалите определено се отчитат по-високи нива на стрес, в сравнение с предходните поколения. Точно стресът може да прекъсне процеса на растеж на косата, а това да доведе до окапването й.

Прекомерна стилизация – прекомерната употреба на стилизанти, оцветители и др. козметични продукти със специфичен химичен състав, носенето на т.нар. „екстеншъни”, ежедневното третиране на косата с преса и сешоар, също може да допринесе за загубата на коса.

Ако забелязвате силно оредяване на косата си и искате да се консултирате със специалисти, които да ви дадат точна насока по какъв начин може да възстановите здравето на скалпа си, може да се обърнете към медицинския екип на клиника Estetics & Dermatology. В клиниката се предлагат най-иновативните методи (както инвазивни, така и нехирургични), за справяне с косопада и възстановяване на самочувствието.

Научете повече за процедурите в нашия медицински блог:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart