Post Image

Малигнен меланом на кожата и лечение

Малигнен меланом е вид злокачествен тумор по кожата, развиващ се от меланоцитите – клетките, отговарящи за производството на меланин. Този вид рак на кожата е особено опасен, може да се разпространи в други части на тялото и е по-агресивен от другите форми на рак на кожата.

Рискови фактори за развитие на малигнен меланом на кожата

Съществуват редица фактори, които е приемат за рискови за развитие на малигнен меланом. Част от тях са наследствени, а други са в следствие на околната среда.

Част от рисковите фактори:

 • Дълготрайно излагане на кожата на UV лъчите от слънцето или от изкуствени източници, например солариум;
 • Светла кожа. Хората с по-светла кожа с по-малко меланин са значително по-уязвими към увреждания на кожата, причинени от UV лъчите;
 • Семейна обремененост. Ако имате близък роднина с клинична история на развитие на малигнен маланом, този фактор увеличава риска от опасност за развитие на заболяването.
 • Възраст. Рискът от развитие на болестта се увеличава с възрастта, като по-голяма част от случаите на диагностицирани лица са хора на възраст над 50 години;
 • Имунна система. Хората с отслабена имунна система, с трансплантирани органи или HIV позитивните, са по-застрашени от развитие на меланома.

Голяма част от факторите не могат да се предотвратят и не зависят от вас. Но влияещите от околната среда фактори могат. Затова когато имате по-светла кожа или често се излагате на слънце, за да я защитите задължително трябва редовно да използвате слънцезащитен крем.

Симптоми и стадии на малигнен меланом

Хващането на малигния меланом в ранен стадии може да се окаже животоспасяващо за човек. Затова е важно да разпознавате и различавате симптомите на болестта.

Симптоми на малигнен меланом на кожата:

 • Поява на нови пигментни петна или промяна във формата, цвета и размера на вече съществуващите;
 • Болезнени, сърбящи или чувствителни на допир пигментни петна;
 • Петна с нееднородна и неравномерна структура;
 • Бърз растеж на пигментни петна;
 • Промени във външния вид на ноктите или в зоната около очите.

При съмнения за проблем, трябва внимателно да се следи за появата на изброените симптоми и бързо да се потърси лекарска помощ, ако някои от тях са на лице.

Стадиите на малигния меланом са 4 и се определят от обхвата и разпространението на раковите клетки.

Стадии на болестта:

 • Стадий 0. Раковите клетки са проникнали само в горния слой на кожата – епидермиса и не са навлезли по-дълбоко в тъканите;
 • Стадий I. Меланомът е прониква малко по-дълбоко в кожата, но все още не се разпространява в клетките в други части на тялото;
 • Стадий II. Болестта прониква по-дълбоко в кожата и се разпространява до лимфните възли;
 • Стадий III. Ракът се е разпространил в близките лимфни възли или други структури на тялото, но не е стигнал до отдалечените органи.
 • Стадий Ракът е стигнал до отдалечените органи или тъкани и се е разпространил в черния дроб, мозъка, белия дроб и други органи.

Лечението на малигния меланом зависи от стадия, до който е достигнал, местоположението и размера му. Ранното откриване и лечение са от съществена важност за добра прогноза и успешно лечение.

Прогноза и лечение на болестта

Прогнозата на развитие на заболяването зависи от стадия, дълбочината на проникване в кожата, наличието на метастази, лечението и общото състояние на пациентите.

Пациентите в стадии 0 и 1 имат добра прогноза за успешно лечение, а с всеки следващ стадии рискът от рецидив и неуспешно справяне със заболяването се увеличават.

Лечението включва различни методи, в зависимост от стадия на рака и индивидуалните характеристики на пациентите.

Методите включват лъчева терапия, имунотерапия, химиотерапия или хирургия. Изрязването на меланома чрез хирургия е ранните стадии на болестта обикновено е напълно достатъчно за излекуване. По-напредналите стадии изискват комбинация от различните методи на лечение.

Редовните прегледи и следенето за симптоми са ключови да се предпазите от развитие на болестта или да се лекувате навременно и правилно, ако вече я имате.

Малигнен меланом
Comments are closed.