Post Image

Премахване на кожни фиброми от специалист

Кожни фиброми, известни още като папиломи са доброкачествени образувания по кожата, които имат мезенхимен произход. Най-разпространените по хората са т.нар. fibroma mole и fibroma durum. Те не представляват опасност, тъй като не могат да се превърнат в злокачествен тумор. За съжаление обаче често се появяват на неприятни места – по сгъвки на тялото и на лицето – често по шията или клепача, което може да бъде дразнещо за някои хора.

Затова предлагаме премахване на кожни фиброми от специалист, който ще изследва вашата ситуация и ще прецени кой е най-подходящият метод за отстраняване на образуванието, така че да се възстанови пълното ви удобство и увереност. Днес ще ви обясним подробно какво представляват фибромите, как се махат те и защо е важно това да се извърши в контролирана от експерт процедура.

Що е то кожен фибром – fibroma mole и fibroma durum

Тези два най-разпространени вида фиброма си приличат доста. Единият е по-мек и обикновено по-обемист, а другият – по-твърд и плътен и с малки размери, които могат да достигнат големината на главата на карфица. Най-често образуванието е с цвета на околната кожа, но може да бъдат и с по-тъмен кафяв цвят. Мекият фибром обикновено е куполообразен и варира по размери, а твърдият има основа, подобна на стъбло.

Често са разположени на места, на които кожата се протрива или дрехите се впиват в нея, както и на врата, подмишниците, клепачите и слабините. Могат да се проявят във всяка възраст, но по-често се откриват на хора на средна и по-висока възраст.

Образуванието не е болезнено и не предизвиква неприятни усещания. Смущения се появяват основно, когато е разположено на място с чести тракции, предизвикващи раздразнение и дискомфорт или когато са на лицето – поради естетически причини.

Защо да се консултирате с експерт за премахване на кожни фиброми

Самостоятелните опити за премахване на фибромите в домашни условия може да доведе до проблеми заради непълно отстраняване на образуванието, поява на инфекция или да остави белег след себе си. Важно е да потърсите професионална помощ от кожен специалист, който има опит в отстраняването на папиломи.

На първо място, специалистът ще даде точна диагноза – правейки разлика между доброкачествено образувание и други потенциално опасни кожни образувания, така че да се осигури правилното лечение на проблема.

Отстраняването ще бъде максимално безопасно, тъй като експертът ще използва подходящи медицински техники и ще минимизира риска от всякакви усложнения. Използвайки прецизни техники и специална апаратура, той ще се погрижи и за редуциране на размерите на евентуални белези и ще осигури перфектен козметичен резултат.

При необходимост може да използва локално обезболяващо средство, за да направи процедурата максимално безболезнена и комфортна. Също така ще ви даде и съответни насоки как да се грижите за третираната зона, за да се гарантира най-доброто ѝ и бързо заздравяване.

Методи и процедури за премахване на кожни фиброми от специалист

Има няколко безопасни и ефективни методи за премахване на фиброми, които специалистът може да ви препоръча, въз основа на фактори като размер, местоположение и брой израстъци. Най-популярни са процедурите за премахване с лазер, с течен азот, електрокаутеризация или електрокоагулация и оперативно изрязване.

Обработката с течен азот (криотерапия) е нехирургична процедура за премахване на фиброми. Екстремният студ причинява смъртта на клетките във фиброма, което води до постепенното му изчезване в рамките на няколко дни или седмици. Подходяща е за по-малки образувания.

При оперативното изрязване се използва хирургическа техника с помощта на скалпел или хирургическа ножица, като обикновено се прилага локално обезболяване. За превенция на рецидив изрязването се прави от основа. Резултатът е незабавен, а белезите са минимални. Предпочита се при по-големи образувания.

Премахването на папиломите може да бъде трансформиращо преживяване и да помогне на пациента да възвърне увереността във външния си вид и да забрави за дискомфортните смущения.

Кожни фиброми и премахването им от специалист
Comments are closed.