Себорейна кератоза – лечение

Себорейна кератоза

Днес ще говорим за себорейна кератоза и нейното премахване. Нередки са случаите, в които нашите пациенти идват с притеснения по отношение на здравословното си състояние, които се оказват неоправдани. Наличието на козметичен „дефект“ невинаги е предизвикано от здравословен проблем.

Въпреки това естетическият дискомфорт, който присъствието му поражда води до търсенето на ефективен начин за справянето с козметичния проблем.

Себорейната кератоза е често срещано явление, с притеснения от което нашите клиенти се обръщат към специалистите ни. Какво представлява тя, опасна ли е и какво може да се направи за справянето с нея – това са все въпроси, на които отговаряме специално за вас в следващите абзаци.

Що е то – себорейна кератоза

Себорейната кератоза е състояние, при което се формират доброкачествени образувания по кожата с кератоцитен произход. Кератоцитите са специфични кожни клетки, които служат за създаване на защитна бариера от най-различните патогени, които я застрашават.

Самите образувания (лезии) наподобяват доста по вида си бенките. Отличително при тях е, че изглеждат като покрити с восък или люспи. Обичайно са с кафяв цвят, преминаващ към черен, но в редки случаи се срещат и кератози, които са с жълто или бяло оцветяване. Някои от образуванията са изпъкнали.

Започват да се появяват постепенно, като не е характерна появата само на единична лезия. Най-често могат да се забележат по лицето, шията, гръдния кош и гърба. Като цяло могат да се открият по цялото тяло, а единствените места, на които НЕ могат да се образуват са в областите на дланите и ходилата.

Може да се появи вследствие на редовно излагане на слънце без адекватна слънцезащита. Среща се по-често при пациенти в средна (след 40 г.) или напреднала възраст, като фамилната обремененост също би могла да прояви своето влияние в появата на кератозни образувания.

Необходимо ли е себорейна кератоза да се подлага на лечение

Лезиите не представляват опасност за здравословното състояние, но както вече беше споменато, може да се объркат с меланоцитни невуси (бенка), тъй като по вид доста наподобяват тяхната форма и цвят. Меланомите от друга страна могат да създадат проблем при определени обстоятелства, затова при съмнение за новопоявилото се образувание, е най-добре да посетите дерматолог, който да установи неговото естество.

Състоянието се разглежда като козметично несъвършенство и „лекуването“ му не е задължително. В случай, че вида на образуванието ви смущава от чисто естетична гледна точка или наблюдавате промени в него, които изглеждат притеснително, може да се премине към предприемане на адекватни мерки за справянето с несъвършенството.

Обърнете се към лекар, ако се образуват множество петна в експлозивна скорост, тъй като тук може да става въпрос за злокачествено развитие.

Нашият съвет е да не търсите домашно лечение на себорейна кератоза с билки. Използването на крем трябва да бъде предприето само, ако лекар ви го е предписал.

Най-ефективните варианти за справяне с козметичния проблем са чрез премахване на себорейните брадавици от специалист. Тук имате няколко варианта – с лазер, с течен азот и оперативно изрязване.

За да се избере най-подходящият метод е необходимо първо да се направи изследване за установяване произхода на образуванията. След това специалистът ще ви препоръча най-удачния за вашия случай вариант за премахване на себорейна кератоза. В нашия естетичен център се предлагат и трите метода на дерматохирургия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart