Post Image

В тази статия ние от Estetics & Dermatology CenterAestheDerm.eu си поставихме за цел да ви разкажем повече за ангиокератом. Сигурни сме, че много хора се борят с това състояние, но много малко от вас знаят как се нарича то и какви са спецификите му.

Това е кожно състояние, характеризиращо се с образуване на малки, папиломатозни плаки или възелчета, които се повяват на повърхността на кожата. Добрата новина е, че това са доброкачествени кожни образувания, които се появяват безболезнено и не представляват риск за здравето.

Ангиокератомите са кожни лезии, които имат червен, виолетов или черен цвят. Най-често формата им е кръгла или неправилна, а размерите могат да варират от малки до средни.

Как се появява ангиокератом – причини

Дерматолозите са единодушни, че главната причина за появата на ангиокератомите е генетична. Хората, които имат възрастни роднини с ангиокератоми по кожата са предпразположени към образуването им и по тяхната кожа.

Другият фактор, от който зависи появата на ангиокератомите е възрастта. Стареенето на кожата може да допринесе за появата на тези кожни образувания, включително и ангикератоми.

Тези доброкачествени кожни тумори се образуват от наличието на огнищно разширение на капилярите в папиларния слой на дермата. Това може да се случи и в резултат на хормонални промени, които най-често се случват по време на бременност или при приемането на хормонални контрацептиви.

Някои раздразнения по кожата след излагането на слънце или триене също могат да доведат до появата на кожни образувания или да направят кожата по-чувствителна към образуването им.

Видове ангиокератоми по човешкото тяло

Съществуват някои форми на ангиокератомите, които се характеризират по определени белези, които следва да разгледаме:

  • Ограничена ангиокератома

Това кожно образувание се появява при раждането и е резултат от порок при ембрионалното развитие. Тази ангиокератома има с размери в диаметър от 2 до 5 мм и цвят, вариращ от червен до тъмно-син и дори черен. Най-често се образува по бедрата, коленете или подмишниците.

  • Ангиокератом на Мибели

Това е ангиокератом, който се появата на малки, плоски, черни петна или папиломатозни плаки. Този вид се характеризира с по-малки по размери ангиокератоми, които се срещат по-често при децата. Те се образуват по пръстите.

  • Ангиокератом на Фордайс

Това е най-чесро срещаният вид от кожното образувания. Той се характеризира с появата на малки, червени или лилави плаки, обикновено с размери от 2 до 5 мм. Ангиокератом на Фордайс се образува от разширени кръвоносни съдове. Най-честите места по тялото, на които се образува са областта на гениталиите, устните, лицето и ушите.

  • Дифузна ангиокератома

Това е много рядко срещано, наследствено, полово заболяване. Образува се от отлагане на липиди в малките кръвоносни съдове на кожата и вътрешните органи. Това състояние е още познато като Болест на Фабри. Неговото развитие започва след 6-тата година от живота на човек. Ангиокератомата от този вид се среща по бедрата, корема, скротума и се развива програсивно.

  • Солитерен ангиокератом

Появява се като единична лезия. Този вид ангиократом е свързан с увреждания или травми по кожата и може да се появи по всяка част от кожата.

Методи за лечение и отстраняване

Това кожно образувание не представлява медицинска заплаха и не се препоръчва специално лечение за него. В повечето случаи, когато ангиокератомът не предизвиква симптоми или проблеми, няма нужда от лекарска намеса.

Ако обаче ангиокремата започне да създава дискомфорт или неразположение от козметичен характер може да се консултирате с дерматолог относно начините за отстраняване. В такива случаи компетентните медицински лица могат да ви предложат различни методи за лечение и премахване на кожното образувание.

Най-често се прилага лазерна терапия, с която може да се намали видимостта на ангиокремата или нейното изцяло премахване. Друг популярен метод е електрокоагулация, при който се използва ток за да се изгарят или премахнат ангиокератомите.

Ако вие също искате да отстраните някое кожно образувание по вашето тяло ви съветваме да си насрочите консултация с някои от нашите дерматолози.

Comments are closed.