Фоликулит – откриване и успешно лекуване

Фоликулит – откриване и успешно лекуване

Фоликулит

Сигурни сме, че поне веднъж сте се сблъсквали със състоянието фоликулит без да го познавате по име. Това е заболяване, което засяга космения фоликул, което се определя като възпалително състояние на кожата.

Космените фолукули са кухини в кожата, в които са намират корените на космите. Те се намират по цялото тяло, затова и състоянието фоликулит може да се появи по всяка една част от тялото. Най-често обаче фоликулита се развива по бедрата, глутаелната област или подмишниците. Най-уязвими са частите на тялото, които са подложени на триене при носенето на дрехи.

Заболяването протича под формата на гнойна лезия, която води до възпаление на фоликула на косъма. На външен вид фоликулита наподобява гнойна пъпка, която е болезнена при допир. Тези неравности по кожата са придружени от сърбеж, подуване или гной.

Освен по кожата на тялото, това състояние може да се развие и по скалпа. Това може да предизвика симптоми като сърбеж и болка по главата. Причините за фоликулит на скалпа може да са наличието на бактерии или микроорганизми като гъбички или използването на прекалено агресивни продукти за коса.

Тази инфекция може да бъде остра или хорнична. Фолукилита е често срещан и понякога е възможно да остане незабелязан. Разбира се има някои предпоставки, които увеличават риска от появата на фоликулит. В следващите абзаци ще ги разгледаме подробно, а също така ще дадем предложения и за лечението на това състояние.

Причини за развитието на фолукилит – как да ги предотвратите

Основните причини за появата на фолукилита са гъбични инфекции и стафилококови бактерии. Заразяването най-често става чрез допир на кожата с вече заразен човек или след използването на замърсени кърпи или дрехи, които са използвани от човек с наличието на гъбична инфекция.

Използването на общи сапуни, обществени бани или къпането в басейни също увеличава риска от развитието на гъбични инфекции и стафилококови бактерии.

Особено трябва да се внимава след получена травма на кожата или рана. Това често се случва по време на бръснене или кола маска. При наличието на порязвания или други задразнения по кожата тя става уязвима и бактериите навлизат в нея. По този начин може да се появи и фоликулитът.

Това състояние се диагностицира от дерматолог след провеждането на изследване на кожата и запознаването с медицинската история на лицето. Дерматологът прави тест след като взима проба от заразената кожа, за да определи вида на инфекцията.

След като разултатите са готови следва да се назначи лечение на фоликулита, което може да се различава според спецификите на състоянието на всеки пациент.

Форми на дълбок фоликулит – как да ги разпознаете

Дълбокият фоликулит може да се появи под няколко форми. Всички от тях са лесно забележими по кожата, но много малко хора знаят, че именно тези кожни образования, които следва да изброим се характеризират като форми на дълбок фоликулит.

Циреите са един от най-често срещаните видове фоликулит. Причината за появата им са стафилококи, които дълбоко заразяват фоликула. В последствие се образуват циреи – подути и пълни с гной.

Възможно е фоликулита да се образува и от събиране на отрицателни микроорганизми. Това състояние се наблюдава при хората с акне, които са се подложили на продължителна антибиотична терапия. Това се дължи на влиянието на антибиотиците върху бактериалния баланс на кожата.

Поставяне на диагноза при фоликулит

Диагнозата на фоликулит обикновено се прави чрез преглед на засегнатите области на кожата от медицински специалист. Дерматолозите са най-запознати с признаците на фоликулита и могат да диагностицират неговата форма и следователно да назначат адекватно лечение.

Понякога за диагнозата на състоянието се налага да се направи биопсия или изследване на косъма, за да се определи вида инфекция.

Разбира се, има и някои симптоми, които подсказват, че може да развивате фоликулит. Най-често това са зачервяване по кожата, силна чувствителност и наличието на гнойни рани по лицето. Състоянието може да засегне един или множество фоликули. Възможно е да продължи кратко време, при което състоянието се определя като остър фоликулит или за продължителен период – хроничен фоликулит.

Медицински и специализирани методи за лечение на фоликулит

Фоликулита може да се лекува чрез много медицински методи. В зависимост от степента на фоликулита, дерматолога преценява какво лечение да назначи. В много от случаите лечението на състоянието изисква приемане на антибиотици. Това се налага, когато основната причина за фолукилта е наличието на бактериална инфекция.

Дерматологът може да предпише и лечение с антибиотични кремове и противогъбични кремове. Предписанията на дерматолога зависят от причината за развитието на състоянието. Ако фоликулита е причинен от вирусни инфекции, като херпес например, дерматологът може да предпише нужните противовирусни медикаменти.

Лазерната епилация също е ефективен метод за лечение на фоликулит, ако състоянието е свързано с растежа на космите. При процеса на лазерна епилация се унищожават космените фоликули, с което се намалява възпалението и се предотвратява повторната им поява.

Как да се справите с кожното състояние – фоликулит лечение

Лечението на фоликулита зависи от типа и тежестта на инфекцията. В едни случаи може да се изисква само наблюдение и грижа за засегнатата област, докато в други е необходимо медикаментозно лечение.

Добрата новина е, че при това състояние не се налага биопсия, а се прилага лечение, чрез третиране на областта на инфекцията. Домашните лекове имат много добър ефект за фоликулит лечение. Споделяме някои от най-ефективните практики, които може да приложите в домашни условия, с които може да третирате и фоликулит на скалпа:

Топли компреси

Накиснете чиста кърпа в топла вода и я изцедете преди да я поставите на засегната област. Приложете компреса за около 20 минути, а след известно време направете повторение. Топлият компрес ще успокои сърбежа в засегнатата област.

Измиване на засегнатата област с натурален сапун

Отделете време два пъти на ден внимателно да измивате засегнатата област със сапун направен от натурални съставки. Това ще помогне за намаляване на инфекцията. Използвайте чиста кърпа и внимателно подсушете засегнатата област след измиване.

Един от най-добрите начини за лечени и превенция на фоликулита е лазерната епилация. Чрез нея се осъществява унищожаване на космените фоликули, което гарантира, че не може да се развие гъбична или бактериална инфекция.

Според някои изследвания светлината терапия също има много добър ефект в лечението на фоликулит. При този вид процедура се използва светлина и химично вещество, за да бъдат унищожени гъбичка, бактерии и вируси.

Ако и вие страдате от това кожно състояние ви съветваме да се обърнете към някои от нашите дерматолози преди да предприемете мерки по отстраняването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart