Д-р Стоименов: Белезите от акне имат решение

Д-р Стоименов - белезите от акне

Ако сме имали възпаления по лицето, причинени от акне, дори акнето вече да го няма, останалите белези напомнят за него с тъмните петна и неравна текстура. За щастие е напълно постижимо голяма част от тях да се премахнат, ако се доверите на опитни дерматолози.

Докато преди няколко години отстраняването на различни белези или стрии и бръчки се осъществяваше с дермабразио и различни видове пилинг, в момента най-ефективна е иновативната революционна технология посредством фракционен СО2 лазер.

Акне – какво представлява процедурата фракциониране?

С помощта на фракционния СО2 лазер се премахват както белези от акне, така и от пъпки, шарка, следоперативни белези, стяга се отпуснатата кожа и др.

Чрез фракционирането се оказва топлинно въздействие върху кожата в дълбочина и „се изпаряват” нейните повърхностни слоеве.

Докато трае процедурата, не се наранява цялата кожа, а само нейни отделни участъци – микротермални зони. Около третираните микроскопични колони остава здрава област, която не се засяга от лазера.

Фракционирането не е болезнена процедура. За повече комфорт, преди да се пристъпи към нея, кожата се обработва с локални обезболяващи кремове. Възможно е да се усети само парене.

Предимствата на премахването на белези с лазер са няколко:

  • Колагеновата структура се ремоделира и обновява по прецизен начин, за разлика от останалите методи;
  • Енергията на СО2 фракционния лазер служи като стимулатор за образуване на здрав колаген, за да се изглади релефът на белезите;
  • Текстурата на кожата се подобрява;
  • Кожата възстановява здравия си вид.

Най-подходящото време за извършване на процедурата с фракционен лазер е есенно-зимният период, за да се избегне пигментацията на третираните зони поради повишаване на фоточувствителността на кожата.

В зависимост от конкретния случай се определя и броят на процедурите за постигане на нужния ефект.

Какво трябва да знаем за възстановителния период?

След манипулацията с лазер обикновено за няколко дни се появява зачервяване и оток. Образуват се корички с кафеникав цвят, като понякога изтича и жълтеникава течност (лимфа).

С цел максималната хидратация на кожата и по-бързото възстановяване, в този период се препоръчва използването на специална козметика.

След втория ден започват да изчезват зачервяването и подуването и около 5-ия ден след направената процедура кожата вече е обновена.

Около 3-4 дни след третирането се наблюдава излющване на повърхностния слой след нормално измиване и се разкрива кожа с по-добра текстура.

За да има пълно и безпроблемно възстановяване, изключително важни са грижите в рамките поне на 4 седмици. Задължително се използва слънцезащитен крем с фактор 50+ след самата процедура, за да се избегне рискът от пигментация. Може също да се прилагат и средства за хидратация и по-бързо възстановяване на епитела.

Възстановяването ще бъде по-бързо, ако избягвате следните противопоказания:

  • Не използвайте ексфолианти 4 седмици;
  • Не се излагайте на слънце, студ и силен вятър;
  • Не посещавайте сауна, солариум, парна баня;
  • Не плувайте в джакузи или хлорирана вода;
  • Не отстранявайте сами кафеникавите корички.

Ако спазвате тези изисквания, на контролния ви преглед след 1 месец, благодарение на ефективната фракционна терапия и вашите грижи, при кожата ви ще има видимо подобрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart