Възползвайте се от промо кода "Esdesmr5" за да получите 5% на всички услуги закупени през онлайн магазина

Какво е кожен рог – симптоми и лечение

Кожен рог

Кожен рог, известен още като Cornu Cutaneum, е странно и донякъде все още мистериозно състояние на кожата, което често изглежда по-тревожно, отколкото е в действителност. Ако забележите подобна промяна върху кожата си, не бива да се притеснявате, защото характерът ѝ е доброкачествен в масовите случаи.

Естествено, ако появилият се кожен рог ви създава неудобства от функционален или естетичен характер, може да се обърнете към специалист дерматолог, който да се погрижи за разрешаването на проблема. В днешната статия ще се занимаем подробно с това какво представлява кожният рог, опасно ли е състоянието, какви са симптомите и как можем да се отървем от него.

Що е то кожен рог

На пръв поглед кожният рог може да прилича на истински животински рог, откъдето идва и наименованието на състоянието, но всъщност представлява необичаен кожен израстък.

Тези наподобяващи рога кожни издатини са туморни кожни образувания, изградени от кератин (натрупан вроговен материал) – протеинът, който се намира в косата и ноктите ни.

Въпреки че могат да се появят навсякъде по тялото, най-често се забелязват на местата, които са изложени на слънцето – в областта около ушите, по лицето, на ръцете и скалпа. Затова и се смята, че една от възможните причини е слънчевата радиация. Разглежда се като възможност проявата му да се активира и поради носене на инфекциозна или паразитна болест.

Не пренебрегвайте съветите за слънцезащитна грижа за кожата, особено ако сте с по-светла кожа или имате анамнеза на рак на кожата. Адекватното предпазване от слънчевата радиация ще изиграе ролята на превенция срещу проявата на подобни кожни проблеми.

Симптоми на кожен рог

Основният симптом, разбира се, е самата рогоподобна кожна издатина. Израстъкът може да варира значително по размер и форма и да достигне от няколко милиметра до няколко сантиметра дължина. Могат да бъдат жълтеникави, кафяви или черни и обикновено са с извита или усукана форма.

Под рога кожата може да е зачервена, възпалена или с язва. Основната причина обикновено е конкретно кожно заболяване или лезия. Възможен вариант е актиничната кератоза, която представлява предракова лезия, причинена от излагане на слънце. Други причинители могат да бъдат себорейната кератоза, обикновените брадавици или плоскоклетъчен карцином.

Опасен ли е кожният рог

Появата му може да бъде тревожна, особено ако е в по-забележими размери, но в много случаи състоянието не е опасно. Въпреки това е добре да предприемете мерки, защото основният причинител може да е опасен. Ако рогът например се проявява вследствие злокачествено заболяване на кожата като плоскоклетъчен карцином, незабавното лечение е от съществено значение.

Ако забележите промени в цвета, формата на рога или някакви признаци на инфекция (болка, зачервяване, секреция) е важно да потърсите експертна помощ.

Няма проблем да потърсите помощ от дерматологични експерти и дори да не сте забелязали подобни прогресиращи признаци. Много пациенти избират премахването на рога по чисти естетични причини и това е съвсем нормално.

Възможности за лечение на Cornu Cutaneum

Необходимо е да се приложи комплексен подход, при който да се приложи грижа за премахване на основния причинител (когато той е известен) и да се отстрани самото притеснително кожно образувание.

Може предварително да се направи биопсия на рога и подлежаща тъкан за изключване на възможността за раков причинител.

Основната опция за премахване е чрез ексцизия – хирургично изрязване. По време на процедурата се отстранява целият израстък, заедно с част от подложната и околна тъкан.

В някои по-деликатни случаи замразяването на кожния рог с течен азот може да бъде достатъчно ефективно лечение. Използва се успешно при по-малки израстъци с ниска агресивност на причинителя.

Поради козметични причини, някои хора предпочитат третиране с лазер за оставяне на минимални белези. Лекарят ви ще определи най-подходящият начин за отстраняване на образуванието, така че то да бъде ефективно и безопасно премахнато.

Ако забележите някакви необичайни кожни израстъци, винаги е добра идея да се консултирате с дерматолог за задълбочена оценка и назначаване на подходящо лечение при необходимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart